Sağlık personelinin bayramı olur mu diye her yıl sorarız ama cevap alamayız. Tüm dünya basınında da yer aldığı üzere, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın Teklifi, ile 2021 yılını tüm dünyada “Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı” ilan etti.. Sağlık personeli 2021 Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılında Kurban Bayramı’na ve umutları başka bahara ertelenmiş olarak girdi.

Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılında sağlık personelinin mutsuzluğu ulusal basınında gündeminden hiç düşmedi.

Sağlık çalışanları pencerelerde ayakta alkışlandı, hakları ödenmez dendi ve aslında alması gereken ancak hastaneleri ekonomik durumları nedeni ile alamadıkları ek ödemeler devlet bütçesinden kimine ödendi kimine ödenmedi. Yayımlanan ek ödeme oranlar dahi sağlık çalışanları arasında ayrımcılık oluşmasına neden oldu. Nasıl olmasın dı, Baktığınızda hiç covid hastasını görmeyen personele covid üzerinden ödeme yapıldığı görüldü.

İlk başta idari yönetim sağlık çalışanları ile görüşmedi, önlerine engel koydu, nasıl covid- 19 olursun sorusunu sordu, arayıp halini hatırını sormadı, kendileri olunca aranmak sorulmak istedi.

Tüm kamuda çalışan personel idari izin kullanıp, esnek mesai yaparken sağlık çalışanlarının Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yapmış olduğu 2,5 gün idari izin nöbet paralarından kesildi. Sağlıkta ise kimler esnek mesai yaptı idari izin kullandı bilmek istendi ama kimse açıklamadı.

Sağlık çalışanları bir umut 3600 ek göstergeyi bekledi ama olmadı.

Sağlık çalışanları tek Kalemde Yoksulluk sınırının üstünde maaş talep etti olmadı.

Sağlık çalışanları kendilerine tanınan ulaşım hizmetlerinin ücretsiz ve süresiz olmasını istedi ama o da olmadı.

Sağlık çalışanları 2020 yılında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavında mülakat olmasın istedi, sınav puanı ile olsun dedi olmadı. Hizmetli kadrosundakiler başka kurumlardaki gibi sınavsız olarak VHKİ olarak kabul edilsin istendi olmadı. Ama Bakanlığın belirlemiş olduğu karne parametrelerinde başarısı düşen sözleşmeli yönetici ile sözleşme imzalamaya devam edildi.

Sağlık Bakanlığı çalışanı iken, belirli bir puan aldığınız halde, VHKİ, Şef olamıyorsunuz ama, sağlık personeli hatta memur bile olmayan birini, sınav olmadan, müracaat olmadan sözleşmeli yönetici ataması artarak devam ediyor. Yöneticilik sınav olsun başarı gösterenler ile sözleşme yapılsın umudu vardı ama değişen yok. Sınavsız bir şekilde aynı hızla devam ediliyor.

Sağlık çalışanları yasal olan senelik izinlerine dahi ayrılmadığı günler oldu, ihtiyaç var denilerek 35 yıllık personel nöbete covid alanına çekildi ama PDC’si dolu olan il sağlık müdürlüklerindeki geçici görevlendirmeler sonlandırılmadı artarak devam etti. Ehliyet,liyakat cümlelerde kaldı.

Görevlendirmelerde mevzuata uygunluk ara ki bulasın. Yasa ve yönetmelikler personelin cezalandırılacağı zaman geçerli olan kaideler gibi. 

Sözleşmeli yöneticiler her ayın 15’inde bulunduğu kadrodan daha fazla maşı alırken, çalışanlar ek ödeme yatacak mı, ne zaman yatacak, ne kadar yatacak, nöbet parası ,icap parası ne zaman yatacak hesaplamaları ile gün geçiriyor.

Ek ödeme yönetmeliğine göre bazı personele %20 veriliyor ama sebep ne açıklayan yok.

Yönetmelikte olmayan görevlendirmelerde değişen bir şey yok, sorumlu yardımcısı görevlendirmeleri, Sağlık Bakım Hizmetleri Birim sorumlusu görevlendirmesi, gündüz süpervizörü vb.

Mobbing haberleri artık ulusal basında da yer alıyor. Sessizce uğradığı mobbing için dua edenlerin sayısı da hiç yadsınamayacak kadar çok. Bu nedenle de değil mi ki sağlık sendikalarının yapmış olduğu anketlerde sağlık çalışanlarının kurum değiştirme isteği belirgin şekilde göze çarpıyor.

Bazen keddilerine verilen yemekleri çözüm olur beliki diye sosyal medyadan paylaştı. Sitem etti sersenişte bulundu. Ne yöneticiler duydu, ne sendikları

Vel asıl bir bayrama daha sağlık çalışanları umutları başka bayrama kalmış   şekilde girdi

Editör: TE Bilisim