Sağlık personeli artık neden diye sormalı ve gerek özel avukatları gerekse de sendikalarının avukatlarıaracılığı ile  hakkını aramalıdır. Sağlık kuruluşları kimsenin istediği gibi hareket edebileceği, ben yaptım olduğu mantığı ile yönetebilecekleri alanlar değildir. Lisans mezunu olmak dışında hiç bir kriter olmadan, bir takım kişilerin referansı ile sözleşmeli yönetici olarak atanmış olabilirler.  Atanmış olmanın verdiği güç sarhoşluğu, yasa ve yönetmelikleri bilmemelerinden kaynaklı uygulamalar, referans merkezlerine yaranma çabası ile yapılan uygulamalar, sağlık personeline mobbing olarak dönmektedir. Kamu kurumları yasa ve yönetmelikler ile yönetilmektedir. Sendikalar sağlık personelinin özlük haklarının savunulması için vardır. Sağlık personeli her ay aidat ödediği sendikalarının aracılığı ile kurumlarında yaşanan, yönetmeliklere aykırı durumlar için yasal haklarını aramalı ve haksızlıklara karşı sesini duyurmalıdır.
  • Öncelikle sağlık personeli bir nöbetten başka bir nöbete koşarken, hemen her hafta sonu cuma- pazar  nöbet tutarken , bayram tatilinde kaç nöbet tutacağını hesaplarken kendi hastanesinden, PDC doluluk oranı % 100 olan il-ilçe sağlık müdürlüğüne yapılan gecici görevlendirmeler için dava açmalıdır. Kurumun PDC'si %100 dolu değilken PDC'si %100 dolu olan birime sağlık personeli görevlendirilmesi ve bunun yıllarca süreklilik arz edecek şekilde devam etmesi sadece ve sadece kalanın daha fazla çalışmasına sebeb olmakta olan bir mobbingdir. Hasta ile birebir çalışılan alanlarda daha az nöbet parası vermek için nöbet tutan personelin sayısını azaltmak hizmet kalitesini etkilemektedir. Ancak yıllarca süren geçici görevlendirmeler nedeni ile  kalan kişilerin mesai harici  fazla çalışması karşılığında ödenen para kamu zararıdır. 
  • Sağlık Bakanlığının ilgili yazılarına rağmen biriminize hemşirelik alanında lisans mezunu olmayan, yüksek lisans mezunu olmayan personelin sorumlu hemşire olarak atanması mobbingdir. Kaç yatak için birim sorumlusu görevlendirilebiilr. 10 yatak için birim sorumlusu görevlendirmek ne kadar akılcıdır.
  • Sağlık Bakanlığının ilgili yazılarına rağmen sağlık personelinin bilgiişlem, hukuk büro, personel özlük, sivil savunma gibi birimlerde çalıştırılması gerdide kalan ve onun yerine daha fazla nöbet tuttan, daha fazla hasta bakan cuma-pazar nöbete gelmek zorunda olan personel için mobbingdir.  Aynı zamanda kalan kişilere fazla çalışması karşılığında ödenen parada kamu zararıdır. 
  • Sağlık Bakanlığının resmi yazılarına rağmen nöbet tutmaması tavsiye edilen gurupta yer alan personel eğitim, enfeksiyon, tig, tıbbi sarf, birim sorumlusu gibi alanlarda görevlendirilebilecek iken, daha mesleğinde 10 yılını dahi doldurmammış personelin bu birimlerde görevlendirilmesi onun yerine daha fazla nöbet tutan, daha fazla hasta bakan personel için mobbingdir.Sahi  bir hastanede kaç tane eğitim hemşiresi görevlendirileceği kriteri nedir. Bir hastanede eğitim hemşiresi, obezite hemşirei,, gebe okulu hemşiresi, diyabet hemşiresi adı altında kaç  çalışan nöbetten çıkarılır. Neden bu birimde nöbet muafiyeti olan personel görevlendirilmez.
  • Sağlık Bakanlığının ilgli yönetmeliklerinde dayandırılarak yoğunbakımlar belirli sayıda tutulurken evde sağlık birimi gibi nöbetsiz çalışılan birimlerde satndartın üstünde personel çalıştırılması daha fazla nöbet tutan, daha fazla hasta bakan personel için mobbingdir. Aynı zamanda kalan kişilere fazla çalışması karşılığında ödenen parada kamu zararıdır. 
  • Tüm personelin mesai takibi yapılmaz iken, sadece sağlık personeline yapılan mesai takibi sağlık personeline en büyük mobbingdir.
  • Sağlık personeli hiçbir yönetmelikte görev tanımı, sorumluluğu, yetkisi  ve kadorsu olmayan Sağlık Bakım Hizmetleri birim sorumlusu, koordinatör, süpervizör hemşire v.b adlar altında yapılan görevlendirmeler için dava açmalı, yapılan mobbinge ve  bu görevlendirmler nedeni ile artan iş yüküne son vermelidir. Aynı zamanda kalan kişilere fazla çalışması karşılığında ödenen parada kamu zararıdır. 
  • Sözleşmeli yönetici kendine ait çayhane oluşturuken, çalışanların çay makinalarını kaldırması mobbingdir.
  • Sağlık personeli biriminde kullanılan malzeme için piyasa fiyat araştırmasında zorunlu olarak yazılırken sözleşmeli yöneticilerin, satın alma personelinin satın alma aşamasında yer almaması  sağlık personeline uygulanan  mobbingdir. Malzeme sağlık personeline değil hastaneye lazımdır.
  • Sağlık personeline kıyafet zorunlulugu uykalanırken ihale ile kıyafet alınan personele serbest kıyafet uygulaması mobbingin başka boyutudur.
  • Sözleşmeli yönetici mesaiye  sabah saat 9 da gelip,aşkam 4 de çıkarken, çocugunu okula bırakıp alırken, öglen yemegini yedirmek için gidip gelirken personeli çalışma ortamında husursuz etmesi, sürekli olarak sorgulaması, hesap sorması mobbingdir.
  • Sözleşmeli yöneticiler evraklara imza atmaz iken personeli imza atmaya zorlamak mobbingdir.
  • Sözleşmeli yöneticilerin  banka promasyon ihalelerinde boy gösterirken kurumlar tarafından yapılan satın alma ihale süreçlerinde yer almamsı mobbingden başka ne ile açıklanabilir..
  • Personelin oturmasına karışan sözleşmeli yöneticinin, personel ile ağzında sakız ile konuşması saygısızlık ve mobbing değil midir?
Sağlık personel kurumlarında yaşanan bu ve benzeri ilgili yönetmeliklere aykırı durumlar için üyesi bulundukları sendikaları aracılığı ie dava açmalı ve dur demelidir.
Editör: TE Bilisim