Kariyer planlarınız olduğu için bu yazıyı okuyorsunuz, Ancak, kurum içinde başhekim ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürünün insiyatifine bırakılmış olan bu duruma itiraz etmek ve Dogru olanın yapılmasını sağlamak yine sağlık çalışanlarının elinde. Başhekim ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürleride ilgili yönetmeliklerin uygulanmasından sorumlu. Öncelik ile uzman hemşirelerin önceliği vardır. Yüksek lisans yaptığınız alanda uzman hemşire olarak çalışabilir ve bu birimin sorumlusu olabilirsiniz. Uzmanlığını aldığınız birimin yönetimi, işleyişi bakımından söz sahibi olabilirsiniz.Birimlerinizde yüksek lisans mezunu , doktora yapmış personel varken, yönetmeliğe aykırı olarak yapılan görevlendirmelere itiraz etme hakkınız var. Yöneticiler yönetmeliklere uymakla yükümlü. Hemşirelik alanında lisans ve yüksek lisans mezunu olmayan personel arasından yapılan görevlendirmelerin sona ermesi gerekmeketedir.

 Sorumlu hemşire yatan hasta üniteleri/klinikleri, yoğun bakım üniteleri, ayaktan tanı ve tedavi birimleri, acil, evde bakım gibi alanlarda hemşirelik hizmetlerinin yerine getirilmesinde  sorumlu olup, öncelikle ilgili alanda uzman hemşireler, yoksa üç yıl deneyimli ve hemşirelikte lisans mezunları arasından başhemşire tarafından görevlendirilir.

Ancak, kurum/kuruluşta, hemşirelikte lisans eğitimine sahip hemşire bulunmaması halinde diğer hemşirelerden de görevlendirme yapılabilir.

Sorumlu hemşire görevlendirildiği alanda öncelikle gündüz mesai saatlerinde görev yapar.

Sorumlu hemşire, servis ve ünitedeki hastaların bakım gereksinimlerinin hemşirelik süreci doğrultusunda belirlenmesine ve karşılanmasına yönelik hemşirelik hizmetlerinin yürütülmesinden sorumludur.

Sorumlu hemşire görevleri;

a) Servis/üniteye yeni başlayan hemşirelerin uyumunu sağlar. Hemşirelerinin mesleki gelişimlerinde, hasta bakımında rehberlik ve danışmanlık yapar, iş doyumu ve motivasyonu yükseltici düzenlemeler yapar. Eğitim hemşiresi ile işbirliği yaparak hemşirelerin eğitim gereksinimlerine yönelik önerilerde bulunur. Hizmet içi eğitim programlarına katılır ve ünite/servis hemşirelerinin katılmalarını sağlar.

b) Hastaların tedavi planlarının güvenli bir şekilde uygulanmasını, eczane tarafından kliniğe gönderilen ilaçların güvenli bir şekilde kullanımını ve korunmasını sağlar.

c) Hastanın muayene ve tedavi girişimleri sırasında ilgili hemşirelik işlevlerinin yerine getirilmesini sağlar.

ç) Kurum politikaları doğrultusunda hemşirelerin gelişimi için performans değerlendirmelerini yapar, geri bildirimde bulunur.

d) Kendisine bağlı hemşirelerin özlük işleri ve hakları ile ilgili konularda servis/ünite içinde gerekli düzenlemeleri sağlar.

e) Hemşirelerin çalışma çizelgelerini ve izinlerini düzenler, başhemşirenin onayına sunar.

f) Servis/ünitenin fiziksel yapısı ve donanımı konusunda yönetime önerilerde bulunur.

g) Hastaları bakım gereksinimlerine göre sınıflayarak uygun oda ve yatak ayırımını yapar. h) İlgili birimlerle koordinasyonu sağlar.

ı) Hasta ile ilgili vizit, kurul ve konseylere katılarak bilgi alışverişinde bulunur.

i) Öğrenci hemşirelerin eğitiminde uygun eğitim ortamını sağlar.

Sorumlu hemşirelik adına uzman hemşirelerin önceliği vardır. Yüksek lisans yaptığınız alanda uzman hemşire olarak çalışabilir ve bu birimin sorumlusu olabilirsiniz. Uzmanlığını aldığınız birimin yönetimi, işleyişi bakımından söz sahibi olabilirsiniz.

 

Editör: TE Bilisim