Yürüyüşler, eylemler, protestolar, hayal kırıklıkları, umutsuzluk, geleceğe dair kaygı, tepki...

Hepsi sağlık alanında yaşanmakta...

Ne doktoru, ne hemşiresi, ne de diğer sağlık emekçisi memnun bu durumdan...

Anımsayacaksınız, geçtiğimiz hafta pratisyen hekimlere 2 bin 500, uzman hekimlere ise 5 bin TL zam yapılacağı,  ayrıca ek göstergenin pratisyen hekimlerde 33 bine, uzman hekimlerde ise 40 bine çıkartılacağı müjdesi de verilmişti.

Hekim dışı çalışan sağlık emekçilerine ise tabiri caizse "kırmızı kart" gösterildi.

***

Ve...

Sağlık ortamı bir an da karıştı ve iyice gerildi...

Tam ipler kopma noktasına gelmişti ki...

TBMM Genel Kurulu'nda grubu bulunan 5 siyasi partinin ortak kararı ile ek gösterge zammının bazı sağlık çalışanlarına da uygulanacağı bildirildi.

Peki, "Ortam sakinleşti mi?" diye soracak olursanız eğer...

"Hayır!"tabi ki.

Türk Tabipleri Birliği ve Odalar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

Yeni düzenlemenin iş huzuru ve barışını zedelediği iddia edildi.

***

Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, iş barışını bozan, adaletsiz ücretlendirme ve ayrıştırıcı uygulamaları kabu etmediklerini söyleyerek, "Zam mam yok! Bu tamamen algı zammı!" dedi.

Eylem ve etkinliklere kararlı bir şekilde devam edeceklerini de ifade eden Başkan Doç. Dr. Türkkan, yeni düzenlemeye tepki göstererek, sadece paranın kaynağının değiştiğini savundu.

Bu yasayı hazırlayanların sağlık sektörünü ve sağlık emekçilerinin hangi koşullarda çalıştığından bihaber olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Başkan Doç. Dr. Türkkan, şunları anlattı:

***

"Bu isteklerimiz kabul edilse bile bu yeterli değil.  TTB olarak taleplerimizi dile getirdiğimizde dolar 9 kurlarda idi. Şimdi ise 13'leri geçti. Bu yasada sadece hekimleri gören anlayışı da kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Sağlık bir ekip işidir. Hekimler için değil, tüm sağlık emekçileri için insanca yaşayacağımız emekliliğe yansıyan temel ücret istiyoruz. Yeni düzenlemede sadece paranın kaynağı değişti. Sabit ek ödeme hastane döner sermayesinden değil, genel bütçeden karşılanacak. Ayrıca yeni düzenleme eşitliği sağlamıyor... Yeni düzenleme Üniversiteler, Aile Sağlığı Merkezlerindeki ve BAĞ-KUR, SSK'lı hekimlerle diğer tüm sağlık çalışanlarını kapsam dışında bırakıyor. Acayip bir düzenleme olmuş! Tüm hekimleri eşitlikle kapsamıyor..."

***

Biliyorsunuz, TBMM Genel Kurulu'nda hekimler ve tüm sağlık çalışanlarının özlük haklarını da kapsayacak yeni düzenlemenin 2022 yılı Merkez Yönetim Bütçe Kanun Teklifinin görüşmelerinden sonra ele alınacağına karar verildi.

Haydi hayırlısı!

Bekleyip görelim hep birlikte...

Lale Akasoy-Yeni Dönem

Editör: TE Bilisim