Neyi yazarsan yaz, aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık misalidir yerelde yazmak. Biriyle karşılaşırsın “boşver abi siyaseti, memleket sorunlarını aşkı, yaz, sevdayı yaz, çiçeği böceği yaz”

Diğeri ile karşılaşırsın “abi kafanda şehir hafızası var sen çiçeği, böceği yazıyorsun. Sen yazmayacaksın da bu memleketin meselelerini, siyaseti kim yazacak?” derler.

Yazarsın, yaranamazsın. Bugün beğenen yarın nefret eder, bugün nefret eden yarın yazına iltifatlar yağdırır.

Hasılı; bir yanı ile fevkalade ‘hoş’, diğer yanıyla bir o kadar ‘boş’tur köşe yazarlığı.

‘HASTANE (1) başlıklı, toplumun bütün katmanlarından yüzde yüze yakın destek alıp taltif gören yazımda kamuoyu ve tüm sağlıkçılar tarafından hoş, hastane idaresince boş ama açıklama yapılacak kadar da önem arz eden bir yazı oldu.

Öncelikle belirtmeliyim; şehrine aşık hizmeti şiar edinmiş bir gazeteciyim. Dolayısı ile her konuda olduğu gibi Seydişehir devlet hastanesi ile ilgili zafiyetleri kamuoyuyla paylaşmak ve yetkilileri uyarmakta misyonum gereğidir.

Hastanenin facebook sayfasından yapılan açıklama, gerçeklerden uzak olmakla birlikte Müstear ve idareye yakın isimlere şahsıma sinkaf ettirmekten, kişiselleştirmekten bel altı yorumlara zemin hazırlamaktan öte değil. Bundan keyf mi aldınız? Bu edepsizliklere pabuç bırakıp doğruları yazmaktan imtina edeceğimi mi zannettiniz?

Hastane personelinden 400 adet sürüntü aldığınızı belirtmişsiniz. İlk bakışta güzel ancak İlçemizde ki bazı kurumlar personeline tarama yaptırarak başlangıcında önlem alırken, siz; röntgen servisi çalışanlarınızın % 40’ı pozitif ve temaslı duruma geçtikten sonra almadınız mı? Bu arada hizmet alımı usulü ile faaliyet gösteren tomografi cihazında dezenfaktan yapılmadan görüntüleme işlemi yapıldığından haberdar mısınız?

Evet sürüntü alınmıştır bu da güzel ama personelin bilgisayarlı tomografi çekiminde akciğerlerinde buzlu cam görüntüsü tespit edilerek Covid19 uyumlu olduktan sonra PCR testi yapmadınız mı?

Aldığınız numunelerin Konyada ilgili hastaneye iletilmesi gerekirken numuneler hastanede mi yoksa bulumyada fadim ana çeşmesinde su doldururken mi kayboldu? Vatandaşa kaybolan numuneler hakkında nasıl bir cevap verdiniz? Doktor hemşire arasında geçen “buda kaybolan numunelerden mi? diyaloğu sırasında vatandaşın kulağına mı gitti? Bu hastanedeki disiplinsizliğin tezahürü değil mi?

Demişsiniz ki! Covid19’la ilgili birimlerde sürekli aynı kişiler çalıştırılmadı? İdarede çalışanlardan araya takviyeler yaptık? Bu doğru değil çünkü sürekli çalışanlar ancak Covid19 olduktan sonra kurtuldular. Nöbet sonunda PCR testi pozitif çıkan kaç personeliniz vardır? Sakın yok demeyin isimleri bende mahfuzdur?

Sağlık bakım hizmetleri müdürünün covid19 lu hastaya müdahalede hangi tedbirleri alacağını bilmesi gerekirken, komşusuna müdahale ederken temaslı durumuna düşmesi vahim bir durumdur. Covid servisinde çalışan onlarca sağlık personeli bizzat PCR+vakalarla cebelleşmemek için herkes farklı mazeretlerle temaslı olduğunu iddia etseydi, hasılı müdürleri gibi davranmış olasalar ve 14 gün karantinaya gitselerdi hastalarla ilgilenecek personel kalır mıydı? Kaldıki sağlık bakım hizmetleri müdürün test sonucu da negatif çıkmıştır. Hiç bir rahatsızlığı olmayan, Covid19 bulaşmamış, bana da bir test yapın diyen herkeste de elbette sonuç negatif çıkar....

Pandemi dönemi başladığından bu yana başta Antalya olmak üzere hastanelerde şahit oldum covidli hastalarla normal hastaların girişleri ayrılmış ve izolasyonlarının sağlanmış olduğunu gördüm. Siz neden ayırmıyorsunuz gerekçesi nedir? TRİAJ ne demek benden iyi bilrsiniz? Bu uygulamanın hiçbir anlamı yok mu?

Mesaiye gidişlerde başhekim ve yardımcısı arasında haftayı bölüşerek mesai kavramını özelinize göre ayarlamadınız mı yalan söyleyen kim siz mi ben mi? Dininize imanınıza. Kamera kayıtlarınızı çıkarma cesaretiniz var mı? varsa aksini ispat ediniz? Uğraşmayın edemezsiniz

Pandemi sürecinde hastanemiz personellerinin moral motivasyonunu artırıcak ne yaptınız? Sakın hergün indik arkadaşlarımıza destek olduk demeyin. Öğle yemeği ve sigara ihtiyacı dışında odanızdan çıkmadığınızı sağır sultan bile biliyor? Odanızdan çıkmadığınız için göremezsiniz odasından hiç çıkmayan diğer isimleri siz sorun ben söyleyeyim?

Hele bir garabet var ki! Hastanede yapılan iyi şeyleri onun! ‘kötüyse salla birinin üzstüne… oh ne ala…

Ben bu doğruları yazmayacaksam neyi yazacağım? Benim ne başhekim olacak yakınım, ne de müdür olacak tanıdığım var. Çocukluğumdan beri aşık oluğum bu şehre olumlu katkı sağlamaktan öte bir amacım yok. Aksini düşünen, iftiracıdır…………….

Ben bu hastanenin 2005 yılında SSK ile birleştiği dönemde 215 yatak ve ana branşlarda iki, üç ve dörder uzman doktor olduğunu bilirim.

Bir hastane için o yıllarda Seydişehir devlet hastanesi gurubunda bir hastanede lüks sayılabilecek patoloji, biyokimya uzmanı bile mevcuttu.

2012yılında kamu hastaneleri kurulduğu dönemde B gurubu hastanelerin içinde Konya bazında üçüncü büyük hastane olan hastanemiz bugün gelinen noktada entegre hastanenin bir tık üstündedir. Ben bunu yazmayacağımda neyi yazacağım?

Konyada Beyşehir Çumra ılgın, gibi bizden küçük ilçelerin hastaneleri bütün yönleri ile gelişme sağlarken bizim hastanemiz bırakın yerinde saymayı yatak sayısı 2020 yılında yani bugün itibari ile neden 137 ye düştü. Alkış mı yapmalıyım.

Bu hastane günde ortalama 20 katarakt ameliyatı yaparken hastanede gözden muayene bile olamıyoruz. Bunu yazınca çapulcu gazeteci oluyorum öyle mi?

2005 li yıllarda A gurubu ameliyat yapılırken Seydişehir devlet hastanesinde apandisit vakaları bile Konyaya sevk edilir duruma gelmiştir. Susmalıyım öyle mi?

komşu ilçemizde üçüncü basamak yoğun bakım ünitesi mevcut iken Seydişehir devlet hastanesinin birinci basamak yoğun bakımına 7. Yatağının tescili bir yıl sürmüştür.

Seydişehir’e yıllarını vermiş ev, bağ bahçe almış burada kalmayı hedeflemiş kaç uzman doktor birer birer hastaneden neden kaçtılar?

Seydişehire gelen doktorlar kısa süre sonra neden gitmek istiyor bunu birileri açıklasın lütfen….

Cevabi yazınızda hakikaten haklı olduğunuz yerde yok değil? Üst makamlardan izin almadan vakalarla ilgili bilgiler veremiyormuşsunuz. Bunu öğrendim...

Şimdi bunun zamanı’mı demeyin hastanenin bir gün bile tahammül edecek takati yok. Madem her şey tamam ilçe kaymakamı sayın aydın Erdoğan hastane denetimlerini neden artırdı?

Ayrıca sağlık çalışanı arkadaşlarımın gayretlerine halel getirecek bir tek sözüm olmamıştır. Pandemi mücadelesinin fiili kahramanlarından kendisini odasında izole eden imtiyazlıları ayıracak ve bilecek kadar izan sahibiyim.

Kaynak: Yerel gerçekler; hastane (2) - Hakkı Balcı-Hakimiyet

Editör: TE Bilisim