Yapılacak bir kaç basit hareket ve müdahale ile insan yaşamını kurtaran ilk yardım maalesef ülkemizde son derece zayıf durumdadır

personel sağlık

Okullardan fabrikalara kadar geniş bir kapsam alanı olan ilk yardım toplum tarafından bilinmemektedir. 

Öğretmen ve polislerin ilk yardım eğitimleri pandemi öncesinde nispeten belirli bir seviyeye gelsede pandemiden sonra eğitimlere ara verildi ve yeniden başlamadı

Fabrika ve iş yerlerinin belirli bir işçi sayısından sonra zorunlu olarak çalışanlarına vermesi gereken temel ilk yardım eğitimleri denetimsizlik ve yaptırım olmadığı için neredeyse bitme noktasına geldi. 

Çalışma ve Sosyal Güvelik bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının iş yerlerini ilk yardım hususunda denetlemesi gerekirken düşen ilk yardım kurs sayıları kimsenin gündeminde değil

Dünyada ilk yardım uygulama metot ve esasları güncellenip  geliştirilip ,nasıl daha çok kişiye ulaşılır, ilk yardımcı sayısı nasıl artırılır çalışmaları yapılırken , ülkemizde ilk yardımda 20 yıldır belirgin bir değişiklik yok.

Nöbetli Çalışan Sağlıkçının Nisan Çalışma Saati- Tablo Nöbetli Çalışan Sağlıkçının Nisan Çalışma Saati- Tablo

Ev hanımlarına, ana okulu öğretmenlerine, polislere, esnafa vb toplumla iç içe olan gruplara yönelik ne bir proje ne bir çalışma mevcut. Kimse ilk yardımı önemser durumda değil.

Bırakın öğretmeni polisi yıllar  önce sağlık lisesinden yada yüksek okulundan mezun olan sağlık personeli kendi istemezse yada bu konuya ilgi duymaz ise ömrünün sonuna kadar isterse temel yaşam desteği eğitimi almaya bilir, heimlich manevrasını öğrenmeye bilir. 

İlk yardım konusundan birkaç il sağlık müdürlüğü ve birkaç dernek dışından elini taşın altına koyan olmadı. Bu girişimler desteklenmediği için yarıda kaldı. Maket , salon, eğitimen vbsıkıntılar giderilmedi.

Yazımızın başında da dediğimiz gibi basit bir kaç müdahale ile hayata dönebilecek insanların vebalını bu konunun muhataplarının boynunadır. 

Editör: Sercan Yılmaz