İsmail Saymaz, Sözcü'deki "72 can ‘Ödenek yok’ diye öldü" başlıklı köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:

DSÖ, 17 endemik patojende acilen yeni aşıya ihtiyaç duyulduğunu açıkladı DSÖ, 17 endemik patojende acilen yeni aşıya ihtiyaç duyulduğunu açıkladı

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasının ‘a’ bloku 6 Şubat depreminde yerle bir oldu.

Sekizi hemşire olmak üzere 72 insan hayatını kaybetti.

Cesetler günler sonra enkazdan çıkarılabildi.

Toz duman dağıldığında anlaşıldı ki binanın olası depremde yıkılacağı görülmüştü. 

Çünkü bina için 2011 yılında depreme karşı güçlendirme kararı verilmişti. Ancak güçlendirilmediği gibi karşısındaki eczaneler zarar etmesin diye yeri bile değiştirilmemişti. 

Adeta depremin vurup yıkması beklenmişti.

997 bin 690 TL için

İki çocuk annesi Asiye Gül, bu binada hayatını kaybeden sekiz hemşireden biriydi. 

Kendisi gibi hemşire olan eşi Abdullah Gül, yıkılması ya da en iyi ihtimalle güçlendirilmesi gereken hastanenin açık tutulduğunu savunarak, şikayetçi oldu. Eski İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat ve Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yunus Doğramacı hakkında soruşturma başlatıldı.

Aradan 10 ay geçti.

Dava açılmadı. 

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki bu soruşturma dosyasına ulaştım.

Ve gördüm ki...

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasının güçlendirilmesine ilişkin Başhekimlik, İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı arasında 2021-2022 yıllarında defalarca yazışma yapılmış. 

Meğer üç kurum bütün blokların yetersiz çıktığını ve binanın ya yıkılması ya da güçlendirilmesi gerektiğini biliyormuş. Buna rağmen bakanlık deprem güçlendirme raporu için 997.690.000 TL’yi “Ödenek yok” diye vermeye yanaşmamış. Depremden 10 ay önce Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne “Döner sermayeden karşılayın” diye yazılmış. Yani “Başınızın çaresine bakın” denilmiş!

‘Bütün bloklar yetersiz, ya yıkın ya güçlendirin’

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki soruşturma dosyasına giren ilk yazışma 13 Eylül 2021 tarihine ait.

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doğramacı, o gün İl Sağlık Müdürlüğü’ne yazı yazıyor.

Binanın güçlendirilmesi için 2011’de ihaleye çıkıldığını belirtiyor.

Ancak Sağlık Bakanlığı’nın güçlendirmeyle ilgili yönetmelik ve şartnamelerine uymadığı gerekçesiyle projelerin onaylanmadığını ifade ediyor.

Türkiye Deprem Yönetmeliği’nin 2018’de değiştiğini, güçlendirme projesinin yeni yönetmeliğe göre yapılması için işlemlerin başlatılmasını istiyor.

8 Aralık 2021

İl Sağlık Müdürlüğü de Sağlık Bakanlığı’na gönderdiği yazıda, Doğramacı’nın talebi üzerine güçlendirme projesi hizmet alımının planlandığını belirterek, 513.111 TL gönderilmesini istiyor.

 tamamı için tıklayınız.

Editör: Sercan Yılmaz