Hürriyetçi Sağlık Sen genel başkanı Muhammet BİRİNCİ, Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesinin radyolojik görüntüleme hizmetlerini mercek altına aldıklarını belirterek kamu ve personel kaynaklarının taşeron firmaya peşkeş çekildiğini ileri sürdü.

Birinci’nin açıklaması şöyle;

MR 5 DAKİKADA BİR ÇEKİLİYOR.

Normal şartlarda MR çekimleri, hazırlık süreçleri dahil olmak üzere 15-20 dakikada çekilmesi gerekir. Ancak bu kural, taşeron firma tarafından göz ardı edilerek istisnasız beş dakikanın altında bir süre içinde yapılmaktadır. Eksik coil ve kalitesiz malzeme ile MR çekimi yapılmakta, cihazların bakım ve onarımı masraftan kaçınmak amacıyla düzenli bir şekilde yapılmamaktadır.  Hastalara sayı olarak bakan taşeron firma, daha fazla gelir elde etmek amacıyla beş dakikanın altında  çektiği MR görüntülerinde çekim kalitesi oldukça düşmektedir. Bu nedenle, bir çok MR çekimi yinelenmektedir. Özellikle patolojik durumlarda sağlıklı teşhis konulamamakta, teşhis ve tedavi süreçleri uzayabilmekte, hastaların sağlığı tehlikeye girebilmektedir.  

HEKİMLERİN UYARISI DİKKATE ALINMADI

Nitelikli sağlık hizmeti sunmak yerine, daha çok para kazanmayı önceleyen taşeron firma tarafından beş dakikanın altında çekilen MR görüntülerini değerlendirmekte güçlük çeken ve özellikle hastalık tanısında tereddüt yaşayan bir çok hekimin şikayeti ne yazık ki idare tarafından dikkate alınmamıştır. Halkın sağlığını yok sayan idare, hekimlerin uyarısını da yok sayarak taşeron firmaya her hangi bir yaptırım uygulama cesaretini gösterememiştir.

FİRMA ÇALIŞANLARINA KÖLE MUAMELESİ YAPILIYOR

Taşeron firmaya ihale edilen acil tomografi ve MR ünitesinde birer personel görev yapmaktadır. Tomografi ünitesinde görev yapan personel, görev süresi içinde 200’ün üzerinde çekim yapmaktadır. Fizyolojik ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlanan MR ve tomografi personeline adeta köle muamelesi yapılmaktadır. Dikkat, özen ve motivasyon gerektiren söz konusu birimlerde birer personelin görevlendirilmesi ve yoğun iş yüküne maruz bırakılarak emeğinin sömürülmesi en hafif deyimle aç gözlülük ve doyumsuzluktur. Olumsuz çalışma şartlarına ve asgari ücret seviyelerinde bir ücrete rağmen, öz veri ile görev yapan firma personelini rant çevrelerine mahkum eden hastane yetkilileri elbette hukuk önünde ve maşeri vicdana hesap vereceklerdir  

Ergün Atalay: Çalışanın, emeklinin hakkını arıyoruz Ergün Atalay: Çalışanın, emeklinin hakkını arıyoruz

TAŞERON FİRMA CİHAZLARI KAPATIYOR.

Taşeron firmaya ait tomografi cihazında görev yapan firma personelinin her hangi bir nedenle işe gelmediği hallerde, firma yetkilileri tarafından tomografi cihazının bozulduğu ifade edilerek kapatılmaktadır. Sık sık karşılaşılan bu durumda hastanenin farklı biriminde bulunan tomografi cihazı ve hastanenin kadrolu personeli kullanılarak çekimler yapılmaktadır. Nöbet listesi ve çalışma düzenine aykırı bir şekilde yapılan görevlendirmelerle, firmanın yükümlülüğünde olan tomografi çekimleri Devletin kadrolu personeline adeta zorla yaptırılarak ilgili firmaya haksız kazanç sağlanmaktadır. Öte yandan, personel maliyetinden tasarruf etmek amacıyla ek tekniker istihdamına gitmeyen ilgili firmaya kamu ve personel kaynakları ne yazık ki peşkeş çekilerek kamu zararının oluşmasına sebebiyet verilmektedir.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Sincan Eğitim ve Araştırma hastanesinde taşeron firma marifeti ile yürütülen görüntüleme hizmetlerinde yeteri kadar personel bulundurulmaması, kadrolu personelin süreklilik arz edecek şekilde ihale edilen hizmetlerde görevlendirilmesi, hastane idaresinin uyarıları dikkate almayarak duyarsız davranması, kamu zararına sebebiyet vermesi, bir çok hastaneye oranla hasta kapasitesi ve döner sermaye geliri daha fazla olmasına rağmen hastane gelirlerinin heba edilmesi nedeniyle çalışanlara düşük ek ödeme ödenmesi gibi hususların yerinde değerlendirilmesi, öte yandan Sincan EAH’de tespit ettiğimiz olumsuzlukların hizmet alımının yapıldığı tüm hastanelerde de yaşanmakta olduğu ihtimali nedeniyle teftiş ve denetimlerin etkin bir şekilde yapılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlara başvuru yapılacaktır.      

Editör: Sercan Yılmaz