Gün geçmiyor ki sağlıkta şiddet vakası yaşanmasın. TBB verilerine göre ülke çapından sağlık personeline yönelik günlük 100 sözlü ve fiziki saldırı gerçekleştiriliyor.

personel sağlık net / özel haber

Hürriyetçi Sağlık Sen Genel Başkanı Muhammet BİRİNCİ, sağlıkta şiddet olaylarına ilişkin dikkat çeken bir öneriyi tartışmaya açtı. '' Yasaklı Hasta''

İşte BİRİNCİ'nin o açıklaması;

Sağlık-Sen Başhekime sahip çıktı Sağlık-Sen Başhekime sahip çıktı

Sağlık Çalışanlarına yönelik şiddetin artık normalleştiği bir dönemde artırılan cezalar işe yaramıyor. Sağlıkta şiddet suçunun '' katalog suçlar '' yani araştırma yapılmaksızın önce eldeki delilerle tutuklanmasının ardından araştırma yapılması da ne yazık ki şiddet vakalarının önünü alamadı.

Saçlarından kesilen hemşireler yerlerde sürüklendi, hamile doktora tekme atıldı, hastanelere serbestçe  her türlü silahla girildi…

İşte tüm bu sağlıkta şiddet vakalarını önleyecek en önemli yaptırım '' Yasaklı Hasta'' uygulaması olacaktır.

Her hangi bir sebeple 112 çalışanları, aile hekimleri, hastanelerdeki doktorlarla münakaşaya giren, sözlü ve fiziksel saldırıya uğrayan hastaların hem o tesisten hem de devlete bağlı diğer sağlık tesislerinden hizmet alması yasaklanmalıdır. Yöntemi ve şekli ilgili uzmanlar tarafından verilecek bu ceza ile kişi evinin önündeki ASM'de muayane olamayacak, başka bir semt yada başka bir ilçeye hatta başka kente gitmek zorunda kalacak. Sosyal güvenlik hakkı geçici yada kalıcı olarak durdurulacak ilacı ücret mukabilinde alması sağlanacaktır.

Bu uygulamanın ikinci adımı, bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin aynı şekilde kamu sağlık hizmetlerinden yararlandırılmasına sınırlama veya engel getirilmelidir. Caydırıcı tedbirler ancak bu şekilde alınabilir.

Bir Devlet hastanesinde bir hematolog olduğunu düşünelim, bu hekime yönelik yapılan bir fiili saldırı neticesinde ceza alan bir şahsın küçük bir ceza ile serbest kaldığını varsayalım. Serbest kalan şahsın fiili saldırıda bulunduğu hekime bir ay sonra muayene olmaya gidebilecek imkana sahip olması ne kadar doğrudur. Öte yandan, hekimin şiddet gördüğü şahsa hizmet vermeye zorlanması mesleki deontoloji olarak tanımlanabilir mi. Bu nedenle, yargı kararlarının yanında sağlık çalışanların da hukuku gözetilmelidir. Hekimin yada  112 çalışanlarının şiddet  uygulayanlara uzun bir süre hizmet etmemesi için gerekli düzenleme yapılmadır.

Her şeyden önce insanlar ebenin, hemşirenin, ambulans şoförünün, doktorun kıymetini bilmelidir.

Yasaklı hasta ve gerekirse yasaklı hasta yakınları uygulamasının sendikalar, meslek odaları, dernek vb tüm sivil toplum kuruluşları tarafından artık dile getirilmesi gerekiyor.

Editör: TE Bilisim