657 sayılı Devlet Memurları Kanunun Yıllık İzin başlıklı 102. maddesinde "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti 10 yıldan fazla olanlar için 30 gündür. Zorunlu hallerde bu sürelere gidiş ve dönüş için en çok 2 gün eklenebilir." ve Yıllık İzinlerin Kullanılış başlıklı 103 üncü maddesinde ise "Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. Birbirini izleyen 2 yılın izni bir arada verilebilir. Bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Söz konusu hükümlerden anlaşılacağı üzere yıllık izin devlet memuruna tanınmış olan bir haktır. Bu düzenleme amirlere, izni kullanma zamanı belirleme yetkisi vermiştir. Bu düzenleme ile idare kamu yararı ve hizmet gereklerini ileri sürerek başka bir zamanda kullanılması isteyebilir. (Bu hak idarece, memurun izin hakkını kaldırma (kullandırtmama) yönünde kullanılamaz.)
Yukarıda yer verilen açıklamalar uyarınca;
Memurunun yıllık izin başvurusunu ileriki bir zamanda kullandırtma imkanı yok ise idare başvuruyu kabul etmek zorundadır. Kanunun memura tanıdığı hakkın  verilmemesi yönündeki uygulamada  657 sayılı Kanunun 10. maddesi hükmü uyarınca suç teşkil edeceğinden yargıya başvurulabilir
Editör: TE Bilisim