Yasal olarak, 4207 sayılı “TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARININ ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ HAKKINDA KANUN” un “Tütün Ürünlerinin Yasaklanması” adlı 2. maddesinin a bendinde Kamu Hizmet Binalarının kapalı alanlarında sigara tüketilemeyeceği belirtilmiş olup aynı kanunun “Cezai Hükümler” başlıklı 5. Maddesinde ilgililer uygulanacak idari ve cezai yaptırımlar ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
2009 tarihli Başbakanlık Genelgesinin 11. Maddesinde “…Kanuna aykırı davrananlar için öngörülen idari yaptırımlar, başta vali ve kaymakamlar olmak üzere tüm ilgililer tarafından adil ve etkili bir şekilde uygulanarak Kanunun amacına ulaşılması sağlanacaktır. Kanunla kendilerine yüklenen görevleri yerine getirmeyen memurlar ve kamu görevlileri hakkında mevzuatta yer alan cezai hükümler ve disiplin hükümleri uygulanacaktır…”
Yine 4207 sayılı kanunun 5 Maddesinin 15. Fıkrasında “…Bu Kanunla kendilerine yüklenen görevleri yerine getirmeyen memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında, ceza hukuku sorumluluğu saklı kalmak kaydıyla, tâbi oldukları mevzuatta yer alan disiplin hükümleri uygulanır…” denilmek suretiyle kamu görevlilerin dikkati çekilmiş ve sorumlulukları hatırlatılmıştır.
Sonuç olarak kamu kurumlarında kanunun amacına ulaşabilmesi için işlem yapmakla mükellef görevlilerin görevi ihmalleri halinde cezai ve disiplin yaptırımıyla karşılacağı ilgili Genelge hükmünde açık olduğu, yine kapalı alanda sigara içen memura para cezasının yanı sıra disiplin cezası verilebileceği düşünülmektedir.
2020 yılında kapalı ortamda sigara içme cezası 188 Türk Lirası oldu. Yasak yerde sigara içen de aynı tutarda ceza ödeyecek.
Sigara izmaritini yere atan ve çevreyi kirleten vatandaşa 2019 yılında 91,5 TL kesilen ceza 2020 yılında 112 TL'ye yükseldi.