Evrensel'den Ahmet Kanbal'ın haberi
Mardin’de 22 Şubat’ta yeni yerine taşınarak, hasta kabul etmeye başlayan Sağlık Bakanlığı’na bağlı Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde radyasyon skandalı yaşandığı ortaya çıktı. Edinilen bilgilere göre; 22 Şubat’ta yeni binasında hasta kabulüne başlayan Mardin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde röntgen çekimlerinin yapıldığı Radyoloji ünitesinde, gerekli ölçümleri yapmadan, röntgen çekimine uygun oda hazırlanmadan ve cihazların Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı’ndan (TAEK) onay almadan faaliyete geçti. Yaklaşık 4 aydır faaliyet gösteren merkezde, personeller ve hastalar yüksek miktarda radyasyona maruz kaldı.

TAEK ONAYI OLMADAN FAALİYETE GEÇİLDİ

Söz konusu durum geçtiğimiz hafta merkezin kapalı olmasıyla ortaya çıktı. Diş tedavisi için merkeze giden hastalara röntgen çekimleri başta olmak üzere tedavilerin yapılamadığı bildirildi. Konuya dair Mezopotamya Ajansı’nın (MA) elde ettiği bilgilere göre; TAEK onayı olmadan faaliyete geçen merkezde, gerekli ölçümlerin yapılmadan ve onay alınmadan işlemlerin yapıldığının anlaşılmasıyla çalışmalar durduruldu. Yaşananlar Sağlık Bakanlığına bildirildikten sonra merkezde inceleme başlatıldı.

BİR YILLIK RADYASYONA BİR GÜNDE MARUZ KALDILAR

Yapılan inceleme sonucu normal şartlarda aylık maksimum 7 milisievert (Sv) radyasyona maruz kalması gereken personelin her çekimde 4 ile 7 milisievert radyasyona maruz kaldıkları tespit edildi. Günlük ortalama 20 çekim yapan röntgen merkezinde personellerin bir günde yaklaşık bir yıllık radyasyona maruz kaldıkları belirlendi.

KAMUOYUNDAN GİZLENDİ, SORUŞTURMA BAŞLATILMADI

Konuya dair detaylı rapor hazırlanırken, olay kamuoyundan ve hastalardan da gizlendi. Bu hafta başında yeniden faaliyete giren merkezde, gerekli ölçümler ve düzenlemelerin yapılıp yapılmadığı bilinmezken, sorumlular ile ilgili ise henüz bir soruşturma başlatılmadı.

SES: SORUMLULAR HESAP VERMELİ

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi Sekreteri Ahmet Özen, radyoloji bölümünde iş durdurulmasıyla olaydan haberdar olduklarını belirtti. Yapılan ölçümlerde radyasyon sızıntısı olduğunu öğrendiklerini belirten Özen, 22 Şubat’tan bu yana merkezde radyasyon sızıntısının olduğunu dile getirerek, “Hem hastalar hem de personel radyasyona maruz kaldı” dedi. Bu olayın sorumlusunun liyakatsiz yöneticiler olduğunu belirten Özen, “Sorumluların hesap vermesini, görevden alınmasını istiyoruz. Bunun kamuoyuna açıklanması, kim bu radyasyona maruz kaldı, hangi çalışan ne kadar maruz kaldı? 4 aydır kimlerin maruz kaldığı bellidir. Buna yönelik bir çalışma yapılması gereklidir. Halk sağlığıyla sorumlu bir bölümün halk sağlığını riske atan bir duruma gelmesinin hesabını vermesini bekliyoruz” dedi.

Fotoğraf: MA

"HASTALAR BAŞVURU YAPMALI"

İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’nın gerekli incelemeleri yapması ve soruşturmaları açması gerektiğinin altını çizen Özen, “Halk sağlığından anlayan liyakatli kişilerin göreve getirilmesi gerekiyor. Radyasyona maruz kalan kişilerle ilgili herhangi bir çalışma yapılmamış. Radyasyona maruz kalan insanlarda ani bir etki göstermiyor. Ama zamanla etkisini gösterebiliyor. Bu nedenle bunların kayıt altına alınması gerekiyor. Kansere neden olabiliyor, sonraki nesillerde mutasyona neden olabiliyor. İlerde bir olumsuzluk duruma karşı önlem alınması gerekiyor. Hastalara da ilerde bir kırgınlık, deride beklenmeyen yaralar çıkması durumunda hastaneye başvurmaları gerektiğini söylüyoruz. Son 4 ayda orada tedavi gören hastaların bir dilekçeyle başvurmaları çağrısında bulunuyoruz” şeklinde konuştu. 

Kaynak Linki:https://www.evrensel.net/haber/463578/mardin-agiz-ve-dis-sagligi-merkezinde-radyasyon-sizintisi

Editör: TE Bilisim