Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel, sağlık çalışanlarının birçok hastanede döner sermaye ücreti alamadıklarını ya da çok cüzi miktarda bir ücret aldıklarını belirterek, sağlıkta performans sisteminin kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Konuyla ilgili SES Adana Şube binalarında basın toplantısı düzenleyen sağlık emekçileri adına konuşan SES Başkanı Muzaffer Yüksel, “Hekim odaklı performans sistemi adaletsiz eşitsiz ekip hizmetini yok eden iş barışını bozan bir sistemdir. Çalışırken performans olacak, takat sınırına kadar çalışacaksın, ödemelere gelince hekim çalışması puanlandırılıyor. Hekim dışı emekçilerin çalışmaları puanlandırılmıyor. Ona göre ödeme yapılıyor" dedi.

GÜVENCELİ BİR ÜCRET DEĞİL

Performansa dayalı döner sermaye payları ödemelerinin aylık yapıldığına dikkat çeken Yüksel, “Aylık yapılır ilgili ay içinde ödeme olmazsa o ayki hakkını kaybedersin, güvenceli bir ücretlendirme değildir. Zaman zaman çok cüzi miktarda ödemeler yapılıyor. Telafisi yoktur bu performans sisteminin. Tüm itirazlarımıza karşı uygulanmakta ve kendi içinde çelişkiler gittikçe derinleşmektedir. İş yerleri arasında, aynı işyerin deki servisler, bölümler, meslekler arasında farklılıklar var. Puanı yüksek yerlere yandaş sendika üyeleri, idareye biat edenleri yerleştiriliyor. Dolayısıyla ekip hizmeti iş barışı bozuluyor, iş verimi düşüyor. Bunu artık yetkililer de kabul ediyor. Adana’da kamu sağlık kurumların da ödemeler hem eşit değil, hem adaletli değil, hem de performans çalışmaya uygun değil. Yetkililer bu konu ile ilgilenmiyor” şeklinde konuştu.

Sağlık emekçilerinin performans sisteminden yetirince faydalanamadıkları hastanelerin isimlerini vererek açıklamasını sürdüren Yüksel, Mayıs 2019’dan bugüne kadar Adana’da, Adana Yüregir Devlet Hastanesi ve Adana Doktor Ekrem Tok Hastanesi’nde, ilçelerde ise Ceyhan Devlet Hastanesi ve Kozan Devlet Hastanesi’nde kamu emekçileri performans ücretlerinden yeterli faydalanılamadığını aktardı. Sorunun çözümüne gidilmediğini aktaran Yüksel, “Yıl sonuna kadar ki aylardan da ödeneceğinden ümit yok. Bir çözüm yoluna da gidilmemektedir. Hekim dışı sağlık personellerinin bu performans ücretinden aylardır faydalanamıyor. Bir kısmı da10 lira ile 100 Lira gibi cüzi aylık ücret alıyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak:(Adana/EVRENSEL)

Editör: TE Bilisim