Hekimdışı sağlık personelleri arasından en çok tıbbi yetkiye sahip olan meslek grubu paramediklerdir. Her türlü ileri yaşam desteği uygulamalarını yapmaya yetkli olan paramedikler acil ilaçlarınıda kullanma yetkisine sahip.

Ülkemizde aile hekimliğine geçişle 112 sistemindeki doktorlu ekipler paramedikli ekibe çevrilmiş, paramediklerden doktor gibi faydalanışmıştı

Ancak bu mesleği ileride bekleyen ciddi tehlikeler var. Her yıl üniversitelere 13 bin civarından  paramedik öğrencisi alınıyor. Ülkemizde işsiz paramemedik mezunları hızla çoğalıyor.

Artan okul sayısı eğitim kalitesinide düşürdü. Sadece ünlü 5-6 üniversitenin öğrencileri gerçek manada eğitim alıp mezun oluyor.Hastanın canının emanet edildiği paramediklerin ünivesitelerden yetişmiş şekilde mezun olması, 112 sistemiden vakaya çıkacak olanların önceden yeterliliklerine bakılması gerekmektedir.

112 İstasyonlarında paramedik doluluk oranı git gide artıyor. Yeni istasyon açılmadıkça ve personel dağılım cetvelindeki 5 paramadik sınırı kaldırılmadıkca yeni paramedik istihdamı söz konusu olamaz. PDC deki  istasyon başı 10 ATT, 5 Paramedik sayıları değişmeli, komuta kontrol merkezinde paramediklerde çalışmalı, il sağlık müdürlüğü ve 112 başhekimliklerinde daha fazla paramadik PDC si açılmalıdır

Ücretler İyileştirilmeli

112 sisteminde personelin hakettiğinin altında  döner sermaye aldığını '' 112'de Çalışanlara Döner Sermayede Haksızlık Yapıyorlar'' haberimizde duyurmuştuk. Bakanlığın her fırsatta övündüğü ve sahiplendiği 112 sisteminin çalışanlarına hak ettiği değer verilmelidir.

personel sağlık net

Editör: TE Bilisim