Saadet Partisi Konya Milletvekili ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Abdulkadir Karaduman, aile hekimlerinin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Karaduman, Kovid-19 pandemi sürecinde önemli hizmetlerde bulunan aile hekimlerinin mağduriyetinin bir an önce çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Karaduman, sağlık çalışanlarına yönelik ödemlerinin yapılması gerektiğinin altını çizerek, “Kovid ödemelerinin aile hekimlerine 3 aylık süre için şartlara bağlanması, salgın sürecinde polikliniklerin tercih edilmemesi dolayısıyla iş yükü artmış olan aile hekimleri için mağduriyet sebebidir. Ailelerin aşı, muayene vb. konulardaki tercihlerinin hekimlere maaş kesintisi olarak yansıtılması ciddi bir sorun olarak ortadadır. Aile Sağlığı Merkezleri’nin personel, malzeme, kira, faturalar ve diğer giderleri ödenen cari gider ödeneğinin asgari ücrete yapılan zamlardan, diğer gider kalemlerinin artış oranından daha aşağıda kalmış olması personel çalıştırılması ve diğer ihtiyaçların karşılanmasını zorlaştırmaktadır” ifadelerini kullandı.

YENİ DÜZENLEMELER GEREKİYOR

Aile Sağlığı Merkezleri’nin birçok temel ihtiyacı hekimler tarafından karşılandığını söylen Karaduman, “Aile hekimleri yıllık izin kullanabilmek için bir başka hekimle anlaşmak zorunda kalmaktadır. Bu durum hekimlerin yıllık izin kullanabilmesini de oldukça zorlaştırmaktadır. Hizmet kalitesinin artırılması hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ile doğrudan ilgilidir. Dolayısıyla aile hekimlerinin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için yeni düzenlemelerin yapılması ivedilik arz etmektedir” açıklamasında bulundu.

“CARİ GİDER ÖDENEĞİ DÜZENLENMELİ”

Sağlık Bakanı Koca’ya aile hekimleriyle ilgili şu soruları yönelten Karaduman, “Bakanlığınız yukarıda bahsedilen sorunların tespiti ve çözümü için nasıl bir süreç yürütmektedir? Mağduriyetlerin giderilmesi hususunda hangi çalışmaları yapmaktasınız? Kovid ödemelerinin diğer sağlık çalışanlarına olduğu gibi aile hekimlerine de bir yıl boyunca koşulsuz ödenmesi hususunda bir düzenlemeniz olacak mıdır? Cari gider ödeneğinin yeniden düzenlenmesi, ödeneğin Aile Sağlığı Merkezleri’nin ihtiyaçlarına göre belirlenmesi hususunda bir çalışmanız olacak mıdır?” diye sordu.

Editör: TE Bilisim