DÜZCE- Araştırmada döner sermaye sistemindeki adaletsizlikten, doktor sayısının azlığına, Aile Hekimliği uygulamasındaki sıkıntılardan, hastanelerin borçlarına kadar bir çok konuyu ele aldıklarını vurgulayan Er, çözüm önerilerini de sıraladı.  Er, düzenlediği basın toplantısı ile Düzce’de sağlık sistemindeki eksiklikleri sorguladı. Tespit ettikleri sorunları Ankara’ya ileteceklerini ve TBMM’de soru önergesi şeklinde gündeme gelmesini sağlayacaklarını kaydeden Er “Hukuki takibimizi hassasiyetle yürüteceğiz” dedi.  

SORUNUN ANA MERKEZİ İDARE

Yunus Özay Er, problemlerin ana merkezinin ‘idari’ olduğunu savundu. Liyakat ve verimlilik esaslı bir politikanın sorunlarının çözümüne yardımcı olabileceğini belirten Er, doktorlara ve sağlık çalışanlarına gösterdikleri özveri için teşekkür etti.  

DÖNER SERMAYE SİSTEMİ ADİL Mİ?

Açıklamasında döner sermaye ve puantaj sisteminin adil olarak çalışıp çalışmadığını soran Er, Üniversite hastanesi personelinin Ocak ayı sonrası döner sermayeden pay aktarılamaması riskini de gündeme getirdi. Er, döner sermaye dağılımının 2019 yılında nasıl yapıldığını ve 2020 planlamasının ne olduğu bilgisini isteyerek “Döner sermaye açısından personeline en az pay veren iller arasında yer aldığımız doğru mudur?” dedi.   Aile Hekimliği sisteminin işlevselliğini yitirdiğini savunan Er “Merkezler adeta bir sevk merkezi halini almış mıdır?” diye konuştu.

 LİYAKAT NE DERECE GÖZETİLİYOR?

 Hastane yönetimlerinde yapılan atamalarda liyakatın ne derece gözetildiğini de sorularına ekleyen Yunus Özay Er, “Düzce’de asıl meslekleri İmamlık, Gassal veya tesisatçılık olan hastane yöneticisi var mıdır? Hizmet alımlarında ve ihalelerde yaşanan sıkıntıların bu alanda çalışan yetkililerdeki liyakat probleminden kaynaklandığı iddiaları doğru mudur?” şeklinde bilgi istedi.  Sağlık personeline ne tür manevi desteklerin sağlandığını soran Er “Sağlık çalışanlarının da insan oldukları, bir sosyal yaşamlarının ve ailelerinin olduğu unutulmamalıdır” dedi.  

ÜNİVERSİTE HASTANESİ ACİLİNDE DOKTOR YOK MU?

 Yunus Özay Er, toplantıda Üniversite Hastanesinin acil kısmında doktorun olmadığı yönündeki iddiaları da dile getirerek “Üniversite talebelerinin tüm iyi niyetleri ile sorunlara çare bulmaya çalıştığı herhangi bir dönem veya gün olmuş mudur? Böyle bir durum var ise bunun gerekçesi nedir? Sebebi yine döner sermayenin verimsizliği ve ekonomik sıkıntı mıdır?” diye konuştu.  

DOKTORLAR NEDEN KALICI DEĞİL?  

Açıklamasında Düzce’ye gelen doktorların neden kalıcı olmadığı sualine de yer veren Er, bunda döner sermaye sisteminin, yoğunluğun ve gelir düşüklüğünün etkisi olup olmadığı bilgisini istedi.

 NEDEN SAHADA DEĞİL MASA BAŞINDALAR?

Er konuşmasında, asli görevi hasta bakmak olan kimi personelin , siyasi ve sendikal bazı sebeplerle, sahada değil masa başında görevlendirildiği yönündeki iddialara da yanıt isteyerek “Bu zafiyetin hastanede verimsizliğe belli sayıda personele aşırı iş yükü yüklenmesine ve hasta memnuniyetsizliğine sebep olması gibi bir olasılık var mıdır?” dedi.    

MUNCURLU RANTABL ÇALIŞIYOR MU?

 Muncurlu’daki hastanenin rantabl kullanılıp kullanılmadığını da merak eden Er, hastanelerin yerli esnaflara olan borçları ile ilgili söylemleri de gündeme taşıdı.  Er ödemelerin 7 – 8 ayı bulduğu yönündeki tepkileri hatırlatarak “Bu gerçek ise alınan malzemelerde kalite düşüklüğüne sebep olup, mesela dikişlerde yaşanan iltihaplanma artışları başta olmak üzere, hasta sağlığını tehdit edici noktaya gelinmiş midir?” diye sordu.  

KAPANMA RİSKİ OLAN BÖLÜM VAR MI?

Kapanan veya kapanma riski olan bölüm olup olmadığını da irdeleyen Yunus Özay Er, Düzce’de iş kazalarının sıklıkla yaşandığına işaret ederek Devlet hastanesi Plastik cerrahi bölümünde yardımcı sağlık çalışanı sayısının 1’e düşmesinin sebebinin açıklanmasını istedi.  Son tayin döneminde Düzce’ye kaç doktorun geldiği bilgisini talep eden Yunus Özay Er, Düzce’deki ebe sayısının yeterli olup olmadığının da yanıtlanmasını talep etti.  

SAĞLIK ÇALIŞTAYI YAPILMALI

Yunus Özay Er, Düzce’de sağlık yönetici ve çalışanlarının, siyasilerin katılacağı bir çalıştay yapılması önerisinde bulunarak “Böylece sorunlar açık bir şekilde masaya yatırılabilir” diye konuştu.

HUKUKİ TAKİBİ YAPILACAK

Sorularını Sağlık Bakanlığı, Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Başhekimliği, Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimliği ve Düzce Sağlık  İl Müdürlüğü’ne ulaştıracaklarını kaydeden Er hukuki takibinde hassasiyetle yapılacağını vurguladı.

Haber Elif Varol 
 

Editör: TE Bilisim