Hekimler başta olmak üzere sağlık personeline şiddet, yetersiz hekim ve personel sayısı, randevu alınamaması, istifalar, ekonomik bunalım gibi birçok sorunun yer aldığı sağlık sistemi krizi, koronavirüs vakalarının da hızla artmasıyla büyüyor. Sağlık Hizmetleri Sendikası Genel Başkanı Özlem Akarken, sağlık sisteminde yaşanan büyük krize ve artan koronavirüs vakaları ve ölümleri karşısında sağlık sisteminin karşılaşacağı sorunlara dair açıklamada bulundu.

‘’HEKİM VE SAĞLIK PERSONELİ SAYISI HER GEÇEN GÜN AZALMAKTA’’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sosyal medya hesabından Omicron'a bağlı vakaların artış gösterdiğini ifade ettiğini söyleyen Akarken, hastanelerde randevu krizine ve sağlık sisteminin kırmızı alarm verdiğini dikkat çekti. Hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanlarının istifa ettiğini veya sağlık personelinin ücretsiz izine ayrıldığını belirten Akarken, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Devlet kurumlarında hekim ve diğer sağlık personeli sayısı her geçen gün azalmaktadır. Sağlık Bakanımız 13 bin tıp öğrencisinin 4 bin 500 diş hekiminin eğitimlerini tamamlayarak hekimlik yeminini ettiğini duyurdu. Uzman hekimler olmadıktan sonra ne derece çözüm olunacaktır. Ağız diş sağlığı merkezlerinde genel diş muayenesi yapılıp uzmanlık alanlarına yönlendirilen hastalar, maalesef randevu alamamaktadır. Hem Tıp hem de Diş Hekimliği alanında uzman hekimler yurtdışına gitmekte ya da özele geçmektedir. Hekim dışı diye bahsedilen sağlık personellerinin genç dinamik mezunları liyakat olmayan sistemde masa başlarında mesleki becerilerini göstermeden maaş almaktadır. Hizmet yılı hizmet puanı hiçe sayılmaktadır."

‘’SAĞLIK SİSTEMİ İYİCE KARANLIĞA GÖMÜLMEKTEDİR’’

Sağlık personeli atamalarının bir an önce açılması, sözleşmeli personelin ise kadroya geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Akarken, "Sağlık Bakanlığı kadrolarında olunca atamaya tabi ol, üniversite hastanelerinde görev yaparken veya sözleşmeli isen atama görememe ise anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Covid klinikleri hastanelerde açılmaya başlanmıştır. Sürüntü alınan alanlar 24 saat çalışacak şekle tekrar getirilmektedir. Yani pandemi başına dönmekteyiz. Dünyada vakalar yüzde beş, ölümler yüzde on arttı pandemi devam etmekte." ifadelerini kullandı. 

‘’YAŞAMAK VE YAŞATMAK İSTİYORUZ’’

Omicronun tüm dünyada yayılan ve yeni dalgaya yol açan varyantının hastaneye yatış riskini 3 kat civarında artıracağıne ve bakanlığın önlem almadığını belirten Akarken, sözlerini şöyle tamamladı:  

"Acı reçetemiz elimizde, hekim olmadığı için hastanelerde bazı bölümlerin kapandığı neden görülmüyor. Ameliyatlar ve poliklinik randevuları çok uzak tarihlere verilmekte, az kalan hekim ve sağlık personeli sayısı yükü kaldırmakta zorlanıyor. Hekim başta olmak üzere sağlık kurum çalışanları mağdur, sağlık sistemi tükenmek üzeredir. Hali hazırda kriz içindeki sağlık sistemimiz çökebilir. Unutmayalım ki dünya insanlığın beşiğidir. Yanlışlarda ısrar edilmeye devam edilirse insanlık sonsuza kadar beşikte kalamayacaktır. Bizler sağlık sisteminin düzenlenmesini ve yaşamak aynı zamanda da yaşatmak istiyoruz."(Bursasport)

Editör: TE Bilisim