Covid-19 testleri pozitif çıkan baba ve oğlu eve kapanarak filyasyon ekiplerinin getirdiği ilaçları kullanmak istedi. Ancak ilacı içmek için eline alan baba, ilacın üzerindeki etiketi kaldırdığında ilacın son kullanma tarihinin geçmiş olduğunu fark etti.

Son kullanma tarihi ''Eylül 2022'' yazan etiketi kaldırdığında ''21 Mart 2021'' tarihini gören baba, İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerini arayarak durumu bildirdi. Ancak filyasyon ekipleri babaya ''Türkiye genelinde bu şekilde dağıtım yapılıyor. Bir şey olmaz'' şeklinde yanıt verdi.

Buna benzer olayların daha önce de yaşandığını ancak bazı ilaçların son kullanma tarihinden sonra da kullanılabileceğini söyleyen Eskişehir Eczacılar Oda Başkanı Metin Kamış, “Bazı ilaçlar son kullanma tarihinden 4-5 yıl sonra da kullanılabilir. Ancak ilaçların uygun şartlarda saklanmış olması gerekiyor. Salgın döneminde koronavirüs ilaçlarına çok fazla talep olması nedeniyle depolardaki ilaçlar kullanılıyor olabilir. İlacın uygun şartlarda saklanmış olmasıyla birlikte son kullanma tarihi geçtikten sonra kullanılan ilaçların biraz etken maddesi düşmüş olabilir. Yani ilacın faydası yüzde 90-95 civarında olabilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak:https://www.tamgaturk.com/haber/covid-19-hastasina-son-kullanma-tarihi-degistirilmis-ilac-verildi-32735.html

Editör: TE Bilisim