Spor fizyoterapisti ve kürek milli takımı fizyoterapisti Furkan Akçay, sporun içinde olan herkes için büyük önem taşıyan ‘mobilite egzersizleri’ hakkında bilgi veriyor.

“Sezon boyunca sağlıklı kalabilmek, performansı geliştirebilmek ve fizyoterapist olarak yaralanma yükünü azaltmak için mutlaka mobilite ve ısınma egzerizlerini programınıza dahil etmelisiniz.

Esneklik, bir eklemin en geniş açıda hareket edebilme yeteneğidir.

Mobilite Nedir?

Kas esnekliği ve farklı eklemlerin birleşimi sayesinde eklemlerin en geniş açıda hareket edebilme yeteneğidir.

Dinamik eklem mobilite alıştırmaları, daha sağlıklı hareket paternleriyle antrenman yapmak ve sakatlanmaları azaltmak için, ısınma amacıyla kullanılan, popularitesi giderek artan statik germelerin yerini almaya başlayan çalışmalardır, tekrarlı ve genellikle dirençsiz hareketlerden oluşmaktadır.

Statik germe egzersizlerinde eklem hareket açıklığının son noktasına gidilerek belirli bir süre beklenir. Dinamik eklem mobilite egzersizlerinde ise nötral pozisyondan son açılara doğru ulaşıp nötral pozisyona geri dönme hareketleri uygulanır. Bu hareketlerde dikkat edilecek esas nokta ne kadar uzağa gittiğiniz değil nasıl düzgün ve kolay hareket ettirebildiğinizdir.

Mobilite alıştırmalarındaki mekanizma sinir sisteminin eklemin hareket ve algı kontrolünde izlediği yolu değiştirerek etki etmektedir.

Olimpik sporcular ile çalışıyorum ve her antrenman öncesinde mutlaka mobilite egzersizlerini programa dahil ediyorum.

Mobilite alıştırmaları, ağırlık ve endurans çalışmaları gibi kas hücrelerinin metabolik kapasitelerini arttırmaz, germe egzersizleri gibi hareketin son açısında beklenerek kas veya konnektif dokuya etki etmeye çalışmaz, spor veya bazı fiziksel aktivitelerdeki gibi yoğun tekrar ve aşırı yüklemeyle konnektif doku üzerine stres oluşturarak da değişikliğe yol açmaz.

Mobilite Alıştırmalarında Anahtar Noktalar:

  • Alışılmışın dışındaki yeni hareketler, beyindeki haritayı değiştirecek, yeni hareket paternine adaptasyon geliştirecek proprioseptif bilgiler içermeli ve ağrı, aşırı gerilim, nefes tutma gibi durumları içermemelidir.
  • Hareketler esnasında proprioseptif girdileri daha yoğunlaştırmak için yaptığınız hareketlere ve nasıl hissettirdiğine odaklanın.
  • Beynin yeni ve alışılmışın dışındaki hareketler ve uyarılar daha çok dikkatini çeker. Hareketlerinizi zaman zaman değiştirin.
  • Hareketlere yavaş şekilde ve size kolay gelenlerden başlayın.
  • Hareketleri yaparken minimum efor ve kuvvet harcamaya çalışın.
  • Evrimin eğitimsel zorluklara karşı bulduğu en iyi şey oyunlardır. Motor öğrenmeyi daha iyi fasilite etmek için hareketlere oyun bakış açısıyla yaklaşım ve size hangi hareketin iyi geldiğini hep araştırın.

Mobilite egzersizlerini antrenmandan önce ve sonra yapabilir, bunu devamlı hale getirdiğinizde ise sonuçlarını hissedebilirsiniz.

Ayrıca Furkan Akçay:

“Kürek milli takımı ile çalıştığım süre zarfında düzenli olarak mobilite egzersizlerini yapma ve yaptırma alışkanlığını takıma kazandırdım. Bunun sonucunda sezon boyunca uzun süreli yaralanmalarla karşılaşmıyoruz ve antrenmanların daha verimli yapılmasını sağlıyoruz.” şeklinde belirterek mobilite egzersizinin ne denli önemli olduğunu belirterek açıklamalarını sonlandırmakta.