Ankara Tabip Odası, Sayıştay'ın 2023 yılı Sağlık Bakanlığı Denetim Raporu’nda yer verilen şehir hastanelerinde yaşanan usulsüzlüklerle ilgili açıklama yaptı. Şehir hastanelerinin kamulaştırılması gerektiği ifade edilen açıklamada, ''Sağlık hizmetleri, özel sektörün çıkarlarına göre değil, kamu hukuku ve kamu maliyesi araçları eşliğinde, kamu yararı doğrultusunda organize edilmelidir’’ denildi.

Ankara Tabip Odası'nın açıklaması şöyle:

"Şehir Hastaneleri, kamu kaynaklarını ve sağlık hizmeti sunumunu olumsuz etkilemekte, genel bütçe üzerinde yük oluşturmaktadır. Dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bütçe üzerindeki yükünü “şehir hastanelerinin 322 milyar avro olan kira bedelinin bütçeye yükünü 27.5 milyar avroyla sınırladıklarını” açıklamasıyla itiraf etmek zorunda kalmıştı.

Sağlık Bakanlığı, 2024 yılı bütçesi kapsamında şehir hastanelerinin hizmet alımı nedeniyle sunduğu hizmetler için 26 milyar 143 milyon lira; şehir hastaneleri yatırım kullanım bedeli için 57 milyar 554 milyon lira; toplam 83 milyar 697 milyon lira ödenek ayırdı.

TBMM'de kabul edildi! Binlerce öğretmeni ilgilendiriyor: Milli Eğitim Akademisi kurulacak TBMM'de kabul edildi! Binlerce öğretmeni ilgilendiriyor: Milli Eğitim Akademisi kurulacak

Hesaplamalara 2024 yılı ödenekleriyle birlikte, KÖİ modeliyle işletilen hastanelere son 5 yılda toplam 180 milyar TL’den fazla ödeme yapılmış olacak. Bu yükü oluşturan, sağlık hizmetlerini ticarileştiren ekonomi politikalarıdır.

Ankara Tabip Odası olarak hatırlatıyoruz:

Sağlık hizmetleri, özel sektörün çıkarlarına göre değil, kamu hukuku ve kamu maliyesi araçları eşliğinde, 'kamu yararı' doğrultusunda organize edilmelidir.

İllerin ve ilçelerin coğrafya, nüfus, altyapı ve ulaşım gibi özellikleri göz önünde bulundurularak, kent ölçeğine uygun devlet hastaneleri inşa edilmelidir. Şehir hastaneleri için kapatılan hastaneler yeniden açılmalı ve kamu imkanları ile modernizasyonu yapılmalı, depreme dayanıklılığı sağlanmalıdır.

Şehir hastaneleri kamulaştırılmalıdır."

Editör: Sercan Yılmaz