eklifle, Anayasa Mahkemesinin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (KHK) bazı hükümlerini iptal etmesi nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda (DMK) önemli düzenlemeler öngörülüyor.
657 Sayılı DMK'da Yaş Sınırı Düzenlemesi
Teklifle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kanunlar veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulmuş kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşları tarafından mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutularak yapılan personel alımlarında 35 yaş sınırı aranacak. Bu düzenleme, kamu kurumlarında uzman ve uzman yardımcısı gibi pozisyonlara girişte standart bir yaş kriteri getiriyor.
Uzman ve Uzman Yardımcısı İstihdamına Yeni Usul ve Esaslar
Kanun teklifinde, kamu kurumlarında idari hizmet sözleşmesiyle veya iş mevzuatına tabi uzman ve uzman yardımcısı istihdamına ilişkin yeni düzenlemeler yer alıyor. Devlet Memurları Kanunu kapsamında personel istihdam edilmeyen kamu kurumlarının teşkilatlanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi kaydıyla, bu kurumlar, 657 sayılı DMK ve diğer kanunların sözleşmeli personel hükümlerine bağlı olmaksızın uzman ve uzman yardımcısı çalıştırabilecek.
Uzman ve uzman yardımcılarının mesleğe alınmaları, sınavları, nitelikleri, yetiştirilmeleri ve çalışma usulleri, kurumlarca çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecek. Uzman yardımcıları için tez sunma, sınavda başarı gösterme ve yabancı dil yeterliliği gibi şartlar getiriliyor. Bu şartları yerine getiremeyenler, uzman yardımcısı unvanını kaybederek durumlarına uygun kadro veya pozisyonlara atanacak. İş mevzuatına tabi uzman ve uzman yardımcılarına ilişkin ihtilaflar ise iş mahkemelerinde görülecek.
Sözleşmeli Personel ve Özel Uzman İstihdamı
Teklif, 375 sayılı KHK'de yapılan değişiklikle, Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve diğer kamu kurumlarının teşkilatlanmalarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi halinde, özel bilgi ve uzmanlık gerektiren geçici işlerde yerli veya yabancı personelin tam zamanlı, kısmi zamanlı veya proje bazlı olarak sözleşmeyle istihdam edilebilmesine olanak tanıyor. Bu personel, 657 sayılı DMK ve diğer kanunların sözleşmeli personel hükümlerinden bağımsız olarak çalıştırılabilecek.
Personel Devir İşlemleri ve Özlük Hakları
Kanun teklifi, kamu kurumlarının teşkilatlarında Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle yapılan düzenlemeler sonucu kadro veya pozisyonların başka kurum veya birimlere devredilmesi durumunda, personelin devir işlemlerini ve yeni atandıkları kadro veya pozisyonlardaki mali ve özlük haklarını düzenliyor. Bu kapsamda, devir edilen personel, mevcut haklarını korumaya devam edecek.
Türkiye İş Kurumu İl Müdürleri İçin Özel Düzenleme
375 sayılı KHK'de yapılan değişiklikle, "İş Kurumu İl Müdürü" ibaresi "Türkiye İş Kurumunda il müdürü" olarak güncelleniyor. 24 Kasım 2023 itibarıyla Türkiye İş Kurumunda il müdürü kadrosunda bulunanların görevden alınmaları veya görevlerinin sona ermesi durumunda, 375 sayılı KHK'nin geçici 45'inci maddesindeki özlük haklarına ilişkin hükümler uygulanacak.