Malumunuz, haftalardır hükümet ve sendikalar arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinde memur ve memur emeklilerine verilecek zam oranları açıklandı.

Biliyorsunuz, memur ve memur emeklilerine 2022 yılının ilk altı ayı için yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci altı ayı için ise yüzde 7 artı enflasyon farkı üzerinden zam verildi. 2023 yılı için ise ilk altı ay için yüzde 8 zam artı enflasyon farkı ve ikinci altı ay için yüzde 6 artı enflasyon farkı üzerinden zam verildi.

Ayrıca 135 TL olan toplu sözleşme ikramiyesi de 400 TL'ye çıkarıldı.

3600 ek gösterge meselesi bu sözleşme döneminde görüşülmeye devam edecekmiş...

***

Peki, açıklanan zamlardan mutlu olan var mı?

Kocaman bir "Hayır!" çıkıyor memur ve memur emeklilerinin ağzından...

Bazı çalışanlar, "Beklediğimiz oranlar bu değildi. Daha yüksek olacağına inanmıştık. Hüsrana uğradık..." derken...

Bazı memurlar da, "Umudumuz yoktu zaten. Böyle olacağı belliydi. Beklenen bir durum yani... Şaşırmaya gerek yok"  diyor... 

Çalışanlar, sosyal medyadaki yorumlarıyla sendikaları topa tutuyor adete...

Yorumları yazsam kıyamet kopar valla...

İstifalar yoğun bir şekilde yeniden gündeme gelmiş durumda...

"Olur mu, olmaz mı?"bilemeyiz tabii...

***

Sosyal medyada"Verilen zamlar bize hakarettir! Toplu sözleşmeden çıkan sonucu kabul edemeyiz. Yapılacak tek şey sendikadan istifa etmektir..." yazanından tutun da, "Memur değil de çiçek yağı olsaydık bu yıl yüzde 61 zam almış olacaktık..." şeklinde mesaj yazanlar çoğunlukta...

Yorumlar uçuyor havada...

Neredeyse her biri bir yazının başlığı olabilecek nitelikte...

Anlayacağınız,  işveren ve sendikalar arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinden çıkan sonuca memurlardan büyük tepki var.

KESK 27 Ağustos'ta (Cuma) grev kararı aldı...

Türk Sağlık -Sen Genel Başkanı Mustafa Köse ise, toplu sözleşme sürecinde çalışanların taleplerinin karşılık bulmadığını söyleyerek, eylem ve etkinlik hazırlığı içinde olduklarını ifade etti.

***

Kaynıyor kaynıyor...

Kazan fokur fokur kaynıyor...

Neysee...

Mustafa Köse, yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanmasına karşın, son gün birçok maddenin metinden çıkartıldığını öne sürüyor...

Köse şunları anlatıyor:

"Türkiye Kamu- Sen olarak maaş zamlarının enflasyonun altında kaldığı, refah payı uygulamasının olmadığı ve diğer hakların teslim edilmediği bir toplu sözleşmeye rıza göstermeyeceğimizi ilgili taraflara ilettik. Tüm teşkilatlarımızla gerekli istişareleri yapıyoruz. Önümüzdeki süreçle alakalı nelerin yapılması gerektiğini görüşüyoruz. Bütçe görüşmeleri dahil olmak üzere çalışanların haklı taleplerini gündeme getirmeye devam edeceğiz..."

Ezcümle, memur ve memur emeklilerinin payına yine hüsran, hasret, esmer günler düştü...

Lale Akasoy-Yeni Dönem

Editör: TE Bilisim