personel sağlık / özel haber

Balkonda çiçek sularken başından vurulan doktordan acı haber! 4 yıl sonra hayatını kaybetti
Balkonda çiçek sularken başından vurulan doktordan acı haber! 4 yıl sonra hayatını kaybetti
İçeriği Görüntüle

Bu bir personel sağlık haberidir. İzinsiz alınamaz

81 ildeki 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanları arasında ciddi bir fazla mesai adaletsizliği yaşanıyor. Aynı görev tanımıyla çalışan personellerden kimisi yoğun fazla mesai alırken, kimisine ise hiç verilmemesi dikkat çekiyor. Bu durumun temelinde, illerdeki yöneticilerin farklı uygulamaları yatıyor.

Bazı illerde istasyon ve personel yetersizliği gerekçe gösterilerek çalışanlara sürekli fazla mesai yaptırılırken, kimi illerde bu ihtiyaç açık olmasına rağmen yeni istasyon açılmıyor ya da fazla mesai verilmiyor. Gerekçe ise basit: fazla mesai ödemesinden kaçınmak. Ancak bu uygulama ne çalışanlar ne de sistem açısından sürdürülebilir değil.

Uzmanlar, birçok ildeki sağlık müdürleri ve 112 başhekimlerinin sistemi yeterince bilmediklerini belirtiyor. Çünkü 2024 yılı sonunda, Sağlık Bakanlığı tarafından 112 personeline ödenecek fazla mesai ödeneği zaten belirlenmiş ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından onaylanmış durumda. Yani, A ilinde fazla mesai verilmemesiyle tasarruf edilse bile, o para B iline aktarılabiliyor. Bu da "fazla mesai kıssak da bütçeye katkı sağlarız" anlayışının gerçek dışı olduğunu ortaya koyuyor.

Yetkililerin bu kapsamda personelin “üç kuruş” fazla mesaisi için istasyon açmamak, izinleri engellemek, nöbet baskısı uygulamak gibi yöntemlere başvurması ise tepki çekiyor. Konuyla ilgili sağlık çalışanları, idarecilerin sistemin işleyişini bilerek hareket etmesi gerektiğini vurguluyor.

Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği bütçe sınırları içinde, fazla mesai ödeneğinin doğru şekilde tüm illerde adil olarak kullandırılması, hem personel memnuniyeti hem de hizmet kalitesi açısından kritik önem taşıyor