Terapötik ittifak kavramı, psikolojide hasta ile terapist arasındaki ilişkiyi açıklayan bir kavram. Temelleri Freud’a kadar uzanan bu kavram, 1960’lı yıllarda Zetzel ile anılmaya başlandı. Psikoterapiyle ilgili çalışmalar derinleştikçe terapötik ittifaka ilişkin yeni görüşler ortaya çıktı. Bu görüşlerin ortak noktası, hasta ile terapist arasındaki ilişkide üç temel kavrama gönderme yapmalarıdır; içtenlik, empati ve koşulsuz olumlu saygı/kabul. Günümüzde psikolojik terapi hizmetlerine farklı bir boyut kazandıran online terapi yöntemi, terapötik ittifakta yepyeni bir deneyim sunuyor.

Online Terapi İle Henüz Tanışmadınız Mı?

Teknolojinin hızla ilerlediği bir çağda yaşıyoruz. Günümüzde artık pek çok işimizi dijital araçlar ve online kanallar üzerinden gerçekleştiriyoruz. Birçok alanda dijital dönüşüm yaşanıyor. Çeşitli hizmetlere internet üzerinden çok daha hızlı ve kolay bir şekilde erişim gerçekleşiyor. Bu bağlamda online terapi hizmetleri de aslında yaşadığımız çağın bizlere sunduğu güzel bir fırsat.

Online terapi kavramı kamuoyunun gündemine koronavirüs pandemisi sırasında geldi. Pandeminin bir anda hayatımıza girmesi ve hızla yayılması, psikolojik sorunların artmasına yol açtı. Bu süreçte internet üzerinden hizmet veren online terapi platformları öne çıktı. Dileyen herkesin belli bir ücret karşılığında online olarak yararlanabildiği bu hizmet sayesinde pek çok danışan, çeşitli sorunlarını rahat ve samimi bir ortamda ifade etme imkanı buldu. Psikolojik terapi alanında farklı bir deneyim yaşadılar.

Online Terapide Terapötik İttifak

Terapötik ittifakta temel kabul, hasta ile terapist arasındaki ilişkinin terapinin tüm seyrini etkilediği yönündedir. Örneğin terapistin sergileyeceği sıcak ve arkadaşça tavırlar terapi sürecini olumlu etkiler. Terapistin güvenilir ve deneyimli olması yetmez. Dürüstlüğünü ve içtenliğini göstermesi, destekleyici olması, dikkatli ve esnek olması gerekir. Danışana anlayışla yaklaşması, empati kurması çok önemlidir. Danışanın duygularını ifade etmesini kolaylaştırmak da yine terapötik ittifakta çok önemli bir konudur.

Psikolojik terapi hizmetlerini online kanallara taşıyan online terapi hizmetleri terapötik ittifaka yeni bir boyut kazandırdı. Dileyen herkesin kolayca yararlandığı bu hizmetler yüz yüze terapiye oranla daha sıcak ve samimi bir şekilde geçiyor. Danışan dilediği anda online terapi platformuna bağlanıp çevrimiçi terapistten görüşme talep edebiliyor. Üstelik ismini açıklamasına da gerek yok. Yani isterse rumuz kullanabiliyor. Böylelikle başka kimseye anlatamadığı sorunlarını hiç çekinmeden, kendisini baskılamadan anlatabiliyor.

Uzak’taki Yakınlık

Evde veya dışarda, işte veya herhangi bir yerde kendinizi kötü hissettiğiniz anda sorunlarınızı uzman bir psikologla paylaşmak istemez misiniz? 7/24 hizmet veren online psikoloji platformları bu gibi durumlarda danışanların ihtiyaç duyduğu psikolojik desteği sağlıyor. İster görüntülü isterseniz sesli konuşmayla hizmet alabiliyorsunuz. Tıpkı online uygulamalar üzerinden görüşüp sohbet ettiğiniz bir yakınınız gibi üstelik. Ancak önemli bir farkı var. Danıştığınız kişi kendi alanında uzman ve sorunları objektif bir gözle değerlendirme yetkinliğine sahip. Akredite üniversitelerden mezun deneyimli uzman ve psikologlar sizi içtenlikle dinliyor, çözüm yolları öneriyor, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı oluyor.

Online terapi hizmetleri günümüzde terapötik ittifak kavramına yeni boyutlar kazandırdı. Artık terapi için kapı kapı dolaşmaya gerek yok. 7/24 hizmet veren online psikologlara başvurmak için birkaç tık yeterli. Ev konforunda yararlanabileceğiniz bu hizmetlerde içtenlik, empati ve koşulsuz olumlu saygı/kabul kavramlarının sınırları genişlemekte.

Bu alanda hizmet veren platformlardan biri olan Tappy, bünyesinde yer alan 30’dan fazla online psikolog ile çevrimiçi terapi hizmetlerinde standartları yükseltiyor. Uzak’tan bir yakınlık arıyorsanız Tappy Online Terapi Platformu’nun sunduğu hizmet kalitesini mutlaka deneyimlemelisiniz.