Odak Gazetesi'nin haberine göre, hastanelerdeki personel dağılım cetveli (PDC) eksikliğine rağmen, yıllardır il ve ilçe sağlık müdürlüklerinde geçici görevle çalıştırılan personelin kadrolu hastanelere geri çağrılması tartışma yarattı. Bu süreçte, 10 yılı aşkın süredir müdürlüklerde görev yapan sağlık çalışanlarının hastanelere döndürülmesi, aslında uzun süredir devam eden usulsüz uygulamaları da gözler önüne serdi.
Çalışanlar arasında en çok sorulan soru şu: "Sağlıkta personel eksikliğini her platformda dile getiren, nöbet yükünden yakınan ve yeni atama talep eden 67 sendikadan hiçbiri, neden bu açıkça kanuna aykırı uzun süreli geçici görevlendirmeleri mahkemeye taşımıyor?"
657 sayılı Kanun'a göre re'sen geçici görevlendirme bir mali yılda en fazla iki ay, isteğe bağlı olanlar ise bir takvim yılında altı ay ile sınırlı. Daha uzun sürelerde kadro alınması zorunlu. Ancak birçok ilde, hastane ve 112 gibi hasta bakımının yoğun olduğu birimlerden, hasta bakımı yapılmayan idari birimlere yıllarca süren geçici görevlendirmeler yapıldığı biliniyor. Bu durum hem hizmet aksamasına yol açıyor hem de gereksiz nöbet ücreti ve yolluk ödemeleriyle kamu zararına neden oluyor.
Çalışanlar, sendikaların personel eksikliği konusunda gösterdiği hassasiyeti, bu tür usulsüz uygulamalara karşı da göstermesini bekliyor. "Personel alımı için eylem üstüne eylem yapan sendikalar, yıllardır kanuna aykırı şekilde idari birimlerde tutulan personelin haklarını neden yargıya taşımıyor?" sorusu, sağlık camiasında giderek daha yüksek sesle dile getiriliyor.
Bu sessizlik, çalışanlar arasında büyük bir soru işareti yaratırken, usulsüz görevlendirmelerin devam etmesine de zemin hazırlıyor. Sağlık Bakanlığı'nın konuya ilişkin kapsamlı bir düzenleme yapması ve sendikaların da bu mağduriyete karşı daha aktif rol alması bekleniyor.
Peki, kadro alınmadığı halde bu atamalar neden devam ediyor?
Özellikle PDC (Personel Dağılım Cetveli) eksikliği olan ve hasta bakımının yoğun olduğu hastanelerden, PDC'si dolu olan ve hasta bakımı yapılmayan il/ilçe sağlık müdürlüklerine 10 yıldan fazla süreli geçici görevlendirmeler hangi kanuna uyuyor?
Bu uygulamalar, Cumhurbaşkanlığı'nın tasarruf genelgesine aykırı değil mi?
Tasarruf genelgesi, kamu kaynaklarının verimli kullanımını ve denetimi zorunlu kılıyor.
Hastanelerden ve 112 istasyonlarından il/ilçe sağlık müdürlükleri ile 112 başhekimliklerine yapılan usulsüz geçici görevlendirmeler nedeniyle ödenen nöbet ücretleri ve yolluklar, kamu zararı olarak değerlendirilebilir mi?




