Konut kredisi, ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi faiz oranları hızla düşüyor. Merkez Bankası tarafından2 ayrı toplantı yapıldı ve bu toplantılar kapsamında toplam 750 baz puan faiz indirimi yapıldı. Kararlar piyasalarca olumlu karşılanırken, kamu bankalarının önclüğünde faiz indirim adımları gelmeye başladı. Yüzde 2'leri aşan konut kredisi faiz oranları yüzde 1'in altına kadar çekildi. İhtiyaç kredisi ve taşıt kredisi faiz oranları da sert şekilde gerilemeye devam ediyor. Bunun yanı sıra vatandaşlar yüksek faizden çektikleri kredilerini faiz indirimi sonrasında yapılandırmak istiyorlar. Peki vatandaşların böyle bir imkanı bulunuyor mu? İşte detaylar... 

YAPILANDIRMA HAKKI BULUNUYOR MU?

Konut kredisi çeken vatandaşlar, bankaların sunduğu anlaşmalara göre faizler düştüğünde yapılandırmaya gidebiliyor. Ancak bu hak sınırlı sayıda tanınıyor. Her durumda yapılandırma hakkı tanınmıyor. 

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank konut kredisi faiz oranlarını 0,99 olarak güncelledi. Daha önce bu seviyenin üzerinde kredi kullananlar faizlerini düşürmek istiyorlar. Ancak bankalar tarafından konut kredisi faiz oranları açıklanırken 'yeni konut alımı' ibaresini kullanıldı.

Bu ibare sonrası daha önce konut kredisi çekenlerin yapılandırma hakkı kalmadı. Ancak faiz indirimlerinde, tüm krediler için ifadesi yer alırsa yapılandırma hakkı veriliyor. Vatandaşların bankalarına giderek yeni koşulları konuşmasında fayda var. Kurallar, BDDK kuralları kapsamında bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor.

İhtiyaç kredileri dünya genelinde en çok kullanılan kredi çeşidi olarak bilinmekle beraber tüketici kredisi olarak da adlandırılıyor. Kredilerde genellikle yapılandırma hakkı bulunmuyor. Ancak bazı bankalar tarafından müşterilerine kolaylık sağlanabiliyor.

BANKALARIN KREDİ FAİZ ORANLARI

Tüm bunların yanı sıra bankaların güncel faiz oranları şöyle oldu:

AKBANK KREDİ FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: 1,73
Taşıt kredisi: 1.61
Konut kredisi: 1.19

ZİRAAT BANKASI FAİZ ORANLARI

KONUT KREDİSİ: 0,99

İHTİYAÇ KREDİSİ FAİZİ: 1.35 - (Müşterilere 1,25)

TAŞIT KREDİSİ FAİZİ: 1.43

VAKIFBANK FAİZ ORANLARI

Konut kredisi: 0.99
Tüketici kredisi: 1.35 (Genel) - 1.25 (Maaş müşterileri)
Taşıt kredisi: 1.49

TEB FAİZ ORANLARI

Teb İhtiyaç kredisi: 1.25
Taşıt kredisi: 1.45
Konut kredisi: 1.20

GARANTİ BBVA FAİZ ORANLARI:

Dijital ihtiyaç kredisi: 1.39
Konut kredisi: 1.26
Taşıt kredisi: 1.49

İNGBANK KREDİ FAİZ ORANI

Konut kredisi faiz oranı: 1.29

İhtiyaç kredisi faiz oranı: 1.49

Taşıt kredisi: 1.49

QNB FİNANSBANK FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: 1.29
Taşıt kredisi: 1.59
Konut kredisi: 1.39

İŞ BANKASI FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: 1.67
Taşıt kredisi: 1.53
Ev kredisi: 1.17

YAPIKREDİ FAİZ ORANLARI

İhtiyaç kredisi: 1.73
Taşıt kredisi: 1.74
Konut kredisi: 1.26(120 ay)

Editör: TE Bilisim