Halihazırda koronavirüs salgınının kabusa dönüştüğü ülkede bir sahte hemşirenin yaptıkları şoka uğrattı, olay yerel medyadan dünya medyasına dalga dalga yayıldı.

Dün günlük koronavirüs kurbanlarının sayısının ilk kez 4 bini aştığı Brezilya'da, çok sayıda Covid-19 hastasına hastanelerde yer bulunamıyor. Bazı kentlerde hastalar tedavi beklerken ölüyor.
Yalnızca Brezilya'nın değil Güney Amerika'nın en büyük şehri Sao Paulo, ölümler dehşete düşüren bir hızla artmaya devam ederken, koronavirüs kurbanlarına yer açmak için ana mezarlıklarından birindeki mezarları boşaltmak zorunda kaldı.

Eski mezarlardan bin 56 cesedi çıkarma kararı, São Paulo'nun geçen hafta rekor sayıda günlük ölüm kaydetmesinin ardından geldi. Mezarlardan çıkartılan insan kalıntıları, görevlileri onları başka bir yere nakletmeden önce büyük çantalara yerleştirildi.


Mezar görevlileri, Sao Paulo'nun kuzey kesimindeki Vila New Cachoeirinha mezarlığında, yıllar önce gömülen ölülerin mezarlarını açarken beyaz koruyucu kıyafetler içinde görüntülendi.

'Tropik Trump' lakaplı Brezilya lideri Jair Bolsonaro'nun koronavirüsü inkar eden tavrıyla türbülansa girilen ülkede, henüz 190 milyonluk nüfusun yüzde sekizi aşılanabildi.


7SAHTE HEMŞİRE GARAJDA İĞNE BATIRDI
SAHTE HEMŞİRE GARAJDA İĞNE BATIRDI 
Minas Gerais eyaletien bağlı Belo Horizonte kentinde ise, Cláudia Mônica Pinheiro Torres isimli kadının hemşire kılığına girerek onlarca kişiye sahte koronavirüs aşısı vurduğu ortaya çıktı.

Torres'in lüks bir eve girerken görüntülerini ekrana getiren yerel medya, zenginleri hedefleyen sahte hemşirenin doz başına 105 dolar (yaklaşık 850 TL) ücret aldığını ve toplamda 5 bin 500 dolar kazandığını bildiriyor.


Çoğunlukla Gutierrez semtindeki zenginleri evlerine giderek aşılayan kadının, bazı kurbanlarının kollarına ise bir garajda iğne batırdığı belirlendi.

TV Globo, eski bir hasta bakıcı olan sahte hemşirenin aşı yerine tuzlu su kullandığını duyurdu. Federal polis, kadının zenginleri son bir ayda en az 57 kişiyi dolandırdığını tahmin ediyor.


Polisin Cláudia Mônica Pinheiro Torres'i gözaltına alması, telefonu, bilgisayarı ve diğer belgelere el koymasıyla soruşturma Belo Horizonte'deki bir nakliye şirketine uzandı.

Yerel medya, Rômulo ve Robson Lessa kardeşlerin sahibi olduğu Saritur şirketinin sahte aşı skandalının arkasında olduğunu aktarıyor. Sahte hemşire Torres'in birçok kişiye tuzlu su aşıladığı yer olan otobüs garajı, Lessa kardeşlere ait.


Brezilya, birkaç aydır daha bulaşıcı olan mutant virüs P1 varyantıyla kavruluyor. Toplam vaka sayısının 13 milyonu aştığı Güney Amerika'nın en büyük ülkesinde, koronavirüs kurbanlarının sayısı da 337 bine yaklaştı.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, hastalık sonucu sadece Mart ayında 66 bin 570 kişi yaşamını yitirdi ve bu sayı, Şubat ayında hayatını kaybedenlerin iki katından fazla. Salgının başladığı günden bu yana dünyada ABD'den sonra en fazla kişinin hayatını kaybettiği ülke de Brezilya.


Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, salgının ortaya çıktığı günden beri yaptıklarıyla eşi benzeri olmayan skandallara yol açtı. Öyle ki, salgının ilk aylarında Bolsonaro ve fanatik taraftarları karantinaya karşı çok sayıda gösteri yaptı.

Koronavirüsün abartıldığını savunan, Brezilyalılara sızlanmayı bırakmalarını öğütleyen Blosonaro, alınan önlemlere de beklendiği gibi karşı çıktı. Sık sık yerel yönetimlerle karşı karşıya gelen aşırı sağcı lider, bazı bölgelerde alınan kısıtlama kararlarını da mahkemelere taşıdı.


'Tropik Trump' Bolsonaro, koronavirüs aşıları hakkında da şüpheleri olduğunu söyledi. Ancak yükselen tepkiler sonrası çark etti, 2021'i 'aşı yılı' ilan etti. Şimdi, birçok ülkeden milyonlarca doz aşıyı mümkün olan en kısa sürede Brezilya'ya getirmeye çalışıyor.

Salgının önünde duramayan Jair Bolsonaro, Mart ayı sonundan bu yana siyasi kariyerinin en zor günlerini geçiriyor. Brezilya'da kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanları istifa etti.


Kuvvet komutanlarının istifası, koronavirüs savaşında sınıfta kalan Bolsonaro'nun orduyu kontrol etmeye çalışma girişimlerine karşı bir protesto olarak görülüyor.

Brezilya tarihinde ilk kez kuvvet komutanlarının, devlet başkanı ile yaşadıkları anlaşmazlık nedeniyle ortak bir duruş sergiledikleri bildiriliyor. Popülaritesi dibe vuran Bolsonaro, ayrıca hem dışişleri hem de savunma bakanlarının istifasıyla kabinede değişikliğe gitmek zorunda kaldı.


Aşılama programında büyük zorluklar yaşanan Brezilya'da, Oxford-AstraZeneca ve CoronaVac aşıları halihazırda kullanılıyor. Pfizer/BioNTech'e onay verildi, tek doz Johnson & Johnson aşısı ile Sputnik V aşısı da sipariş edildi.

BBC Latin Amerika muhabiri Will Grant, Ocak 2019'da göreve gelen Bolsonaro için, "Koronavirüs salgınını kötü yönetince, üzerindeki baskı son haftalarda önemli ölçüde arttı" değerlendirmesini yapıyor.

Editör: TE Bilisim