Türkiye 2021 yazında orman yangınlarıyla sarsıldı. 28 Temmuz 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye'nin pek çok şehrine yayılan orman yangınları hepimizin yüreğini yaktı. Başta Akdeniz ve Ege olmak üzere Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 49 ilde çıkan 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybetti, yüzbinlerce hektar orman küle döndü, birçok hayvan yaşamını yitirdi..

Orman yangınları yalnızca Türkiye'yi değil Akdeniz'e komşu olan Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerde de yaşandı. Büyük orman yangınlarının Akdeniz kıyılarının 'yeni normal'i olabileceğine dair vurgu yapılırken Akdeniz'e kıyısı olan Türkiye, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerin küresel hava sıcaklığı artışından doğrudan etkilenebileceğine dikkat çekildi..

Peki, yakın gelecekte Türkiye'yi neler bekliyor? Bu yıl canımızı yakın orman yangınları felaketi her yaz yaşanabilir mi? 2022 yazı nasıl geçecek? Türkiye'de yangın riski altındaki bölgeler hangileri? Yangın tehlikesini İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şaylan ve Uluslararası Hava Kirliliği Önleme ve Çevre Koruma Birliği Başkanı Prof. Dr. Selahattin İncecik anlattı..

'GEÇMİŞE GÖRE İKİ KAT DAHA FAZLA'

Bu yaz Marmaris, Antalya ve Bodrum başta olmak üzere pek çok bölgede yaşanan orman yangınları hepimizi derinden üzdü. Bu yangınlar, Akdeniz'e komşu olan Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerde de yaşandı. Akdeniz bölgesindeki ülkelerde her yaz orman yangını felaketi yaşanabilir mi? Orman yangınları Akdeniz için 'yeni normal' mi olacak?

.Prof. Dr. Levent Şaylan, 1 Ocak 2021'den bugüne kadar Avrupa Topluluğu ülkelerinde yanan toplam orman alanının yaklaşık 500 bin hektar olduğuna dikkat çekti. Bu rakamın korkutucu olduğunu Şaylan, şu sözlerle ifade etti: "Avrupa Topluluğu ülkelerinde 2021 yılında çıkan yangın sayısı geçmişteki rakamlara göre iki kattan daha fazladır." Orman yangınları için gerekli meteorolojik şartların daha riskli hale geldiğine dikkat çeken Şaylan, "İklim değişimi ile ilgili raporlar incelendiğinde orman yangınları için iklim bakımından şartların riski arttıran derecede olduğu belirtilmekte" dedi..

'GÜNÜMÜZDE 'MEGA YANGINLAR' GÖRÜLÜYOR'

İklim değişikliğinin etkilerinin birçok alanda her yıl daha belirgin olarak hissedildiğini söyleyen Şaylan, "Günümüzde daha yüksek düzeyde yangın tehlikesi, daha uzun yangın mevsimleri ve hızlı yayılan 'mega yangınlar' görülüyor" diye konuştu. Yangınların artık sadece Akdeniz'de değil aynı zamanda orta ve kuzey Avrupa için de büyüyen bir tehdit olduğunu söyleyen Prof. Dr. Levent Şaylan, Akdeniz bölgesinde sıcak hava dalgalarının ve kuraklığın arttığının açıkça ortaya konulduğunu hatırlattı.

.Şaylan, Türkiye'de de iklim değişimi paralelinde ileriye dönük olarak yapılan tahminlerde sadece Akdeniz değil, geri kalan tüm bölgelerde de hava sıcaklığı artışı yaşanacağına dikkat çekti ve şunları ekledi: "Türkiye'nin birçok bölgesinde gelecekte yağışların miktarında azalma ve zamansal değişim bekleniyor.".

TÜRKİYE'Yİ GELECEKTE NELER BEKLİYOR?

Türkiye'yi gelecek dönemde büyük sıcak hava dalgaları bekliyor olabilir mi? Tüm bu gelişmeler büyük bir tehlikenin habercisi mi? Örneğin önümüzdeki yaz 2021 yazı gibi korkutucu geçebilir mi? Prof. Dr. Levent Şaylan, küresel ısınma ve iklim değişiminin orman yangını riskini artırabileceğine dikkat çekip ancak alınacak müdahale ve yapılacak mücadelelerle yanan orman alanlarının sayısının azaltılabileceğini söyledi.

.Şaylan, önceki yıllarda bu konuda olumlu bir gelişme kaydedildiğini şu sözlerle açıkladı: "2021 yılı hariç, son yıllarda orman yangın sayıları artmasına rağmen yanan orman alanlarımızda bir azalma eğilimi söz konusuydu. Ancak 2021 yılı dünyada birçok ülkede orman yangınları bakımından ne yazık ki rekorların kırıldığı bir yıl oldu.".

GÜNEYDOĞU VE AKDENİZ'E DİKKAT!

Dünyada her yıl yaklaşık 50 milyon hektar orman alanının yandığına dikkat çeken Şaylan, Akdeniz ve Ege bölgelerini uyardı. Şaylan'a göre Akdeniz ve Ege bölgelerimiz en fazla orman yangınının çıktığı bölgeler. "Yağışların azalması, sıcaklığın artması, sıcak hava dalgalarının daha sık yaşanması, orman yangınları riskini gün geçtikçe artırıyor" diyen Şaylan, 2021 yazındaki gibi bir orman yangını felaketinin yaşanmayabileceğini şu sözlerle açıkladı: "Bundan sonraki yıllarda orman yangınları 2021 yazındaki gibi olmayabilir. Alınacak önlemler burada etkili olabilir. Ancak bölgenin sıcaklığında meydana gelen artışlar ve kurak dönemler yangın riskinin gelecekte artacağının göstergeleridir."

.

Editör: TE Bilisim