personel sağlık

Sen kadınsın, gebesin, hekimsin ama aile hekimisin…

Pandemi var, hem sen hem de karnındaki bebeğin fazladan risk taşıyor.
Tüm riskli kişiler gibi hekimler içinden de riskli olanların idari izinli sayılması için Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayınlanıyor. Maaşlarından kesinti yapılmadan izinli sayılsınlar diyor genelgede…
Ama dur!
Sen kadınsın, gebesin ama aynı zamanda aile hekimisin. Seni bu genelge kapsamına almıyoruz. “Aile Hekimi olmak” gibi bir suç işlemişsen, o sözleşmeye imza atmışsan, riskini de alacak, çalışacaksın diyor idarecilerimiz, kendi ve bebeğinin sağlığını korumak adına idari iznini kullanan gebe aile hekiminin maaşını kesiveriyor.

Aile Hekimliğinde çalışanlar hangi statüdedir sorunsalı devam ettikçe bu ve benzeri haksız uygulamalar devam edecek.
Kamu çalışanı mıyız, özel sektör mü?
Bu merkezlerde çalışanların kamu çalışanları ile ilgili çıkan genelgelerde yeri var mıdır? Yok mudur?
Bu soruların cevapları aslında net olmasına rağmen neden illa ki mahkeme yoluna gitmek zorunda kalıyoruz?
Neyse ki her zaman olduğu gibi hukuki yolları kullanarak oluşan mağduriyetlerimizin önüne geçebiliyoruz…
Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan kadınlarımızın gebeliklerini gebelikten saymayan, kamu çalışanı olmadıklarını düşünen idareye mahkemeden muhteşem yanıt;
“Covid-19 kapsamında idari izinli sayılan aile hekimlerinin de 2020/4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile sağlanan haklardan istifade edeceği tartışmasız olup, Covid-19 hastalığının ülkemizde görülmesi üzerine Kamu Çalışanlarına Yönelik İlave Tedbirler kapsamında gebe olması sebebiyle 2021 Nisan ayı maaşından yapılan kesinti işleminde hukuka uygunluk görülmemiştir.”
Davalarımızda yaptığı savunmalarla kazanım elde eden Uğurlu Hukuk Bürosu avukatlarımıza ve İSTAHED Hukuk Komisyonumuza emekleri için teşekkür ederiz.

Editör: TE Bilisim