Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Çocuk Onkoloji Bölümü’nün doktor eksikliği nedeniyle kapatılacağı sav ediliyor. Tabip eksikliği yaşanılan kısımda yatan onlarca çocuğun etraf vilayetlere yönlendirildiği öne sürüldü. Birçok hasta yakını mağduriyetini toplumsal medyadan lisana getirdi. Ersin Danacı isimli bir yurttaş, “Yüzlerce çocuk hasta var. Aileler perişan. Sesimizi duyun lütfen” biçiminde bir paylaşım yaptı.

Yeğeni hastanede tedavi gören Yusuf Çelik, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, “Hastaneye gittiklerinde idare tabip olmadığından ötürü kısmın kapatılacağını, etraf vilayetlere gitmeleri gerektiğini söylemiş. Etraf vilayetlerdeki hastaneleri aradığımızda yarım kalmış tedaviyi üstlenemeyeceklerini söylediler. Etraf vilayetlerden gelen hastalar da vardı. Burada yüzlerce çocuk tedavi görüyor. Bu çocukların tedavileri nasıl yarıda bırakılır? Bu mağduriyet hemen giderilmeli” dedi.

SAYI ARTABİLİR

Bursa Tabip Odası Lideri Dr. Tufan Kumaş, tabiplerin özlük hakları ve çalışma şartları iyileştirilmediği için kamudan istifa ettiklerini söyledi. Kumaş, tabip eksikliği nedeniyle hastanelerde ilerleyen vakitlerde daha fazla kısmın kapatılabileceğini söyledi. Kumaş, “Hekimler kamudan uzaklaşıyor. Bu da halkın sıhhate ulaşım hakkını engelliyor. Doktorların özlük hakları, çalışma şartları iyileştirilmediği için genel bir sorun yaşıyoruz. Kamuda çalışan doktorlar mutsuz, bir kısmı özele geçiyor, bir kısmı yurtdışına göç ediyor. Hastalar birçok branşta sıhhat hizmetine ulaşmakta zorluk çekiyor. Gerekli tedbirler alınmazsa bu problemler artarak devam edecek” dedi.

“10 YIL SONRA DAHA ÖNEMLİ MESELELER OLACAK”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut yıl sonuna kadar kamudan istifa eden hekimlerin sayısının 2 bin 500’e çıkabileceğini belirtti. Bulut, “Hekim göçü her branşta giderek artıyor. Beş ayda yaklaşık bin tabip kamudan istifa etti. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş İmtihanı (TUS) takımları boş kaldı. Birçok branşta 5-10 yıl sonra daha önemli sıkıntılar olacak” dedi.

Editör: TE Bilisim