https://teyit.org'un haberi;

Bulgular

Görüntüler incelendiğinde Bakan Koca’ya aşıyı yapan hemşirenin enjektörü masaya bırakıp başka bir enjektörle değiştirmediği anlaşılıyor.

Hemşire aşıyı enjektöre çektikten sonra boş şişeyi masaya bırakıyor; diğer sağlık çalışanı da masadan boş şişeyi alıyor.

Hemşire şişeyle temas nedeniyle enjeksiyon öncesi enjektörün iğnesini değiştiriyor. Bu olağan bir uygulama.

Türkiye’de geliştirilen Covid-19 aşısı Turkovac, Aralık 2021’de acil kullanım onayı ile uygulanmaya başladı. 29 Aralık 2021’de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kameralar önünde hatırlatma dozu olarak Turkovac aşısını oldu

İYİ Partili İBB Meclisi Üyesi Ali Kıdık, sosyal medya hesabından Koca’nın aşı olduğu anların görüntülerini paylaşarak, dolu enjektörün başka bir enjektörle değiştirildiğini iddia etti. Kıdık, görüntülerde hemşirenin Turkovac aşısı çektiği enjektörü masaya bırakıp başka bir enjektör aldığını, masaya bıraktığı enjektörü başka bir elin kaldırdığını öne sürüyor.

Bakan Koca’ya vurulan aşının enjektörü değiştirilmiyor

Koca’nın Turkovac aşısı olduğu anların görüntüleribe kısa bir YouTube aramasıyla ulaşabiliyoruz.

Görüntüleri incelediğimizde, iddia edilenin aksine, Koca’ya aşıyı yapan hemşirenin enjektörü masaya bırakıp başka bir enjektörle değiştirmediğini anlıyoruz. 

Hemşire flakondaki aşıyı çektikten sonra, boş şişeyi masaya bırakıyor. Kıdık’ın “başka bir el” diye bahsettiği diğer çalışan, masadaki boş aşı şişesini alıyor. Görüntüler dikkatle incelendiğinde boş şişe görünüyor.

Hemşirenin enjektöre aşıyı doldurduğu an.

Sağlık çalışanı boş şişeyi masadan alıyor.

Hemşirenin değiştirdiği, enjektörün iğnesi. İğne şişeyle temas ettikten sonra enjeksiyon öncesi yeni iğneyle değiştiriliyor.

Bakan Koca ve Bilim Kurulu üyelerinin Ocak 2021’de ilk Covid-19 aşısı oldukları anların görüntülerinde de hemşirelerin iğneleri uygulama öncesi değiştirdikleri doğrulanıyor.

Dünyadan birçok başka görüntüde de aynı uygulamayı görebiliyoruz. Yani bu olağan bir tıbbi pratik.

Editör: TE Bilisim