CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal bugün sosyal medya adresinden yaptığı paylaşımda, Urfa’da göz doktoru bulamadığı için hastaların mağdur olduğunu belirtti.
Son dönemde sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle gündeme gelen Urfa, doktor açığının yüksek olduğu illerden biri. Türk Tabipleri Birliği Urfa'dan Fırat Erkmen, sağlık sistemindeki sorunların ve sağlıkçılara yönelik şiddettin bu soruna yol açtığını söyledi.
‘DOKTOR YOKSA BENDEN DE SİGORTA PARASI ALMASINLAR’
Tanal’ın dile getirdiği sorunu bizzat yaşayan İsmet Doğan, aylarca göz doktoru için randevu beklediğini belirtti. Gözlerinin ağrıdığını ve yandığını kaydeden Doğan, “Doktora gitmek istiyorum ama kaç aydır bekliyorum. Doktor yok. 3 ay oldu. Yazıları görmüyorum, bir şey okuyamıyorum. Bulanık görüyorum, o da ağrı yapıyor. Ne zaman bir hastaneyi arasam ya doktor yok da çok geç tarihe randevu veriyorlar” dedi.
Duruma tepki gösteren Doğan, “Ben her ay sigortamı ödüyorum. Ödemeye gelince gününde istiyorlar ama iş doktora gelince randevu yok. Doktor yoksa benden de sigorta parası almasınlar” diye konuştu.
Özel hastane için maddi gücü olmadığını dile getiren Doğan, şunları söyledi: “Paramız olsa özede gideceğiz, en azından süründürmüyor ama durumumuz yok. Ben 3 aydır bekliyorum, randevu alamıyorum. Nasıl olacak bu Urfa'nın hali, bilmiyoruz. Hastane var ama istediğiniz bölümde doktor yok.”
Doğan, randevu sorununun sadece göz hastalıkları bölümüyle sınırlı olmadığını, pek çok branşta da randevu sırası olduğunu ve doktor sayısının yetersiz kaldığını sözlerine ekledi.
‘BİR HEKİM 4 SAATTE 45 HASTA BAKIYOR’
Konuya ilişkin Türk Tabipleri Birliği (TTB) Urfa’dan Fırat Erkmen, “Urfa'nın aslında genel problemi bu, çoğu bölümde, özellikle cerrahi branşlarda bayağı bir eksiğimiz mevcut” dedi.
Erkmen, göz hastalıkları bölümünde yaşanan yoğunlukla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Gözün kendine has durumu şu; muayene süresi uzundur. Yani bir hastayı muayene etmek için 3-4 cihaz gerekebiliyor. Muayene süresi uzun olunca randevu dışında hasta bakma şansınız pek olmuyor. Göz bölümünde süreyi kısaltmak gibi bir durum yok. Bir gözlüğün numarasını belirlemek için bile 4 -5 tane mercek denenmesi gerekiyor. Ayrıca yeterli sayıda da doktor yok. Örneğin, benim görev yaptığım hastanede 3 hekim 140 hastaya baktı. Yani bir hekim 4 saatte 45 hastaya bakmış. Bu oldukça yüksek bir rakam.”
‘BU SİSTEMİN SUÇLUSU BİZMİŞİZ GİBİ HEDEFE KONULUYORUZ’
Erkmen, sorunun göz hastalıkları ile sınırlı olmadığını belirterek “Özellikle de cerrahi branşlarda çok eksiklik var. Kalp damar cerrahisi, beyin cerrahisi, çocuk cerrahisi hep eksik. Düşünün, çocuk nüfusunun yoğun olduğu bir şehirde sadece 2 tane çocuk cerrahisi var” ifadelerini kullandı.
Kentte sağlık alanında yaşanan bu sorunların kendilerine de şiddet olarak döndüğüne dikkat çeken Erkmen, şunları dile getirdi: “İnsanlar doktora ulaşamayınca geriliyor. Sonra da sanki bu sistemin suçlusu doktormuş ya da sağlık çalışanlarıymış gibi hedefe konuluyoruz. Yani aslında sağlık politikalarının suçu, bizim üzerimize kalıyor. Mecburi hizmetle buraya gelenler, söz konusu sorunlar nedeniyle görevi bitince tayin isteyip gidiyor. Giden sayısı fazla ama yerlerine gelen o kadar doktor olmuyor.”