ELİF ALTIN İstanbul - İstanbul’da Akciğer enfeksiyonu ve solunum yetmezliği şikayetleriyle Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde tedavi edilen 6 aylık Miray Türkkan,  20 Kasım 2015 tarihinde hayatını kaybetti. Miray bebeğin ailesi, bebeklerinin yanlış tedavi ve aşırı doz digoksin ilacı nedeniyle zehirlenerek öldüğünü iddia ederek doktorlardan şikayetçi oldu.

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya tutuksuz sanık doktor Nurettin Onur Kutlu, müştekiler Nurcan Türkan, Şahin Türkan ve tarafların avukatları katıldı. Sanık doktor Elvis Kraja ise duruşmaya katılmadı. Miray bebeğin babası Şahin Türkan beyanında, davanın sonuçlanmasını isterken, anne Nurcan Türkan da doktorlara güvendiklerini belirterek, “Biri bilgisizdi. Biri sorumsuzdu. Bir ilaç tedavisiyle kaybettik. Şikayetimiz devam ediyor” dedi.

Sanık doktor Nurettin Onur Kutlu suçlamayı kabul etmediğini belirterek, “Hastamızın ağır bir kalp yetmezliği ve metabolizma hastalığı vardı. Biz de kalbini destekleyebilmek için tüm ilaçları damardan kullanıyorduk. Digoksin tedavisi ile nabızlarını kontrol altına almayı düşündük. Hesaplama hatası söz konusu oldu” dedi. Mahkeme, iki doktorun, digoksin miktarının normal düzeyinden çok fazla uygulanışı, sanıkların suç işlemedeki taksir düzeyindeki kusurlarının asli derece oluşları, eylemin işlendiği yerin kamu hastanesi olması, sanıkların doktor sıfatı taşımasına rağmen kendilerine bu sıfatlarından dolayı duyulan güveni boşa çıkarmaları, vefat edenin yaşı dikkate alındığında suçun konusunun önemi ve geride bıraktığı ailesinin bu kapsamdaki zararı da dikkate alınarak, “taksirle öldürme” suçundan 3 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Mahkeme, sanıkların aileye başsağlığı dilemediklerine, sanığın anne ve babanın acılarını paylaşmadıklarına dikkat çekerek, “Bu haliyle sanıkların suçu işledikleri andan yargılama süreci içerisinde herhangi bir pişmanlık sergilemediklerinden ve pişmanlık duymamaları nedeniyle iyi hal indirimi uygulanmamasına, cezaları ertelememeye ve para cezasına çevirmemeye” hükmetti. Mahkeme, sanıkların 5 ay doktorluk görevlerini yapmalarının da yasaklanmasına karar verdi.

Editör: TE Bilisim