Son yıllarda yüzlerce doktor Türkiye'den farklı ülkelere çalışma amacıyla göç etti. Konuya dair açıklamalarda bulunan Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, doktorların itibar görmeyince ve horlanınca çareyi yurtdışına çıkmakta bulduklarını öne sürdü. Doktorların göç etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Dr. Eyüp Çetin, “Doktor göçlerinin sebepleri bir değil. En basitinden devleti yöneten insanlar doktorları itibarsızlaştırmak için her şeyi söylediler. Doktoru itibarsızlaştıran bir medyamız, bir siyasi dilimiz var. Bu tür söylemler insanların kafalarında doktorların değersiz olduğu algısını yarattı. Sonuç olarak sağlıkta şiddet ortaya çıktı. Doktor ‘olmaz’ deyince zorbalıkla işini yaptırmaya çalışan insanlar arttı. Artık hekimliğin yapılmayacağını düşünen arkadaşlar çareyi yurtdışına çıkışlarda arıyorlar” dedi.

“HEPİMİZ MUMLA DOKTOR ARAYACAĞIZ”

Yetiştirilen hekimlerin yüzde 10’undan fazlasının ülkeyi terk ettiğini kaydeden Çetin, bu durumun ülke için de büyük bir kayıp olduğunu aktardı. Çetin, “Bu işi bilen insanlar bu ülkede kendine değer verilmediği için gidiyor. Yüzde 10 değil yüzde 5 bile çok büyük bir kayıp. Yetişmiş bir beyin gönderiliyor. Gelecekte gerçekten ‘kime ameliyat olacağız’ diye düşüneceğiz. Şu anda cerrahi branşlar tercih edilmiyor. Hepimiz mumla doktor arayacağız” dedi. Doktorların Türkiye’de kalması için sağlıkta şiddetin durdurulmasını vurgulayan Çetin, şunları söyledi: “Medyanın sağlıkta şiddet içeriklerini yayınlamamasını istiyoruz. Çünkü sağlıkta şiddet çok sıradanlaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Konya’da doktor arkadaşımız darp edildi. Basın açıklaması için çağırdılar. Gitmedim. Çünkü konuştukça kötü örnekler çoğalıyor. İzmir’de belediyenin çöp toplama görevlileri grev yapıyor, vatandaş ‘haklılar tabi’ diyor, başka bir sektör grev yapıyor vatandaştan destek görüyor ama hekimler hakkı olanı istemeye çıktıkları zaman vatandaşlar ‘lanet olsun yine mi para istiyorsunuz’ diyorlar. Canını hekime emanet ediyorsun ama hekime destek olmuyorsun. Sağlık sektörü sadece maaş konusunda değil, her konuştuğumuz yer problem kaynıyor. Herkes devekuşu gibi başını kuma gömmüş. Sağlık sektörü şu an patlamaya hazır bir bomba gibi. Altında kalmamak için de hekimler kaçıyor. Pandeminin başında alkışladınız, hakkınız ödenmez dediniz gerçekten hakkımız ödenmedi, hiçbir yer verilmedi. En sonunda hemşireler ve doktorları birbirine düşürdüler. Şu an sektörün içi birbirine düşman gibi davranıyor” diye konuştu.

“HEKİMLERDEN GELEN SESE KULAK VERMEK LAZIM”

Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Ahmet Uzunay, tüm sağlıkçıların çalışma koşullarının ağırlaştığını ve ücretlerinin yeterli olmadığını, özel sektörde de ücretlerin kötü olması nedeniyle doktorların yurtdışı göçünün arttığına dikkat çekti. Doktorların ‘malpraktis’ uygulamalarından çok şikayetçi olduklarını kaydeden Uzunay, “Bir meslek mensubunun, mesleğini uyguladığı esnada ortaya çıkan hatalı hareketlerine malpraktis diyoruz. Malpraktis Yasası’nda kişiler mağdur olduğunu düşündüğü konularda mahkemeye başvuruyor. Çıkan cezalar genelde hep maddi cezalar. Ve ceza miktarları çok çok yüksek. Kaşıkla verip kazanla almak gibi bir şey. O yüzden de cerrahi branşlardan hekimler uzaklaşıyor. Yurt dışına gitmelerinin sebeplerinden birisi de bu. Doktorların çok fazla iş yükü var, bunun karşılığında da çok ağır yaptırımlara maruz kalıyorlar. Çünkü hekimlerin aldığı maaş ortada, almış olduğu maaşla bu cezaları ödeyebilmeleri mümkün değil. Bu da hekim göçünü arttıran unsurlardan biri” dedi. Sağlık Bakanlığı’nın hekimleri küstüren konuları ele alması gerektiğinin altını çizen Uzunay,  şunları söyledi: “Sağlık sistemimizin sorunları ve çözümleri masaya yatırılmalı. Mali ve özlük haklarında birtakım düzenleyici şeyler yapmak lazım. Hekimler kırılmış, kırgınlıkları var.  Hekimleri geri kazanmak lazım. Hekimlerden gelen sese kulak vermek lazım.”

“DOKTORLARIN ÇALIŞMA ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”

Türk Sağlık-Sen Konya Şube Başkanı Metin Töke, doktorların çok yoğun çalışma temposu olduğunu söyledi. Doktorların hak ettiği ücreti alamadığını dile getiren Başkan Metin Töke, “Şu an toplumda sağlıkçıya bakış açısı çok değişti. İnsanlar sağlıkçılara karşı saygısızca tutumlar içerisine giriyor. Doktorlara uygulanan fiziki şiddetin bir yaptırımı yok. Doktorlar artık bunlardan bıkmış durumda. Türkiye’de hekimlik yapmak istemiyorlar. Sağlık Bakanlığı maalesef doktorlara sahip çıkmıyor. Zaten böyle giderse hekimler ülkeden göç etmeye devam edecek. Yakında devlet hastanelerinde kaliteli kadrolar bulmak zorlaşacak. Çünkü tercih edilen hekimler bir şekilde özel hastanelerle anlaşıp gidiyor. Yeni mezun olanların da gözü Avrupa’ya gitmekte. Böyle giderse çalıştıracak hekim kalmayacak. Biz bir an önce sağlıkta yeni bir şiddet yasasının gündeme gelmesini istiyoruz. İlk etapta eğer fiziki bir saldırı varsa kesinlikle bunu yapanlar tutuklu yargılanmalı. Eğer sözlü bir şiddet varsa bunu yapanlar en az bir sene sigorta giderlerini cebinden ödemeli. Sağlıkta şiddet sorunu kesinlikle çözülmeli.  Doktorların çalışma şartları iyileştirilmeli” ifadelerine yer verdi. Kübra Karaburç

Editör: TE Bilisim