personel sağlık

7-8 sene sağlığın en gözde bölümlerinden olan ambulans ve acil bakım teknikerliği diğer adıyla paramediklik çok sayıda üniversitenin çok sayıda kontenjan açması ile paramedik enflasyonuna girildi.

2002 yılından Türkiye bütün üniversitelerde  sadece 350-400 paramedik kontenjanı varken bugün ise özellerle beraber  7-8 bin civarında mezun veriliyor. Atama bekleyen paramedik sayısı ise 50 bine dayandı

Artan kontenjanlar ise öğrencilerin eğitim ve becerilerine ise olumsuz yansıdı. 

Artan kontenjanlara YÖK artık müdahale edecek

Türkiye'deki mevcut yükseköğretim programlarının kontenjan planlamasında ihtiyaç analizlerini yapmak üzere oluşturulan Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu'nun sekizinci toplantısı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı'nda gerçekleştirildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın başkanlığında düzenlenen toplantıya Milli Eğitim, Sağlık, Sanayi ve Teknoloji, Hazine ve Maliye bakanlıklarının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve YÖK’ten yetkililer katıldı.

Yükseköğretim Eğitim Programları Danışma Kurulu toplantısında ilk olarak 2020 yılı kontenjanlarına ilişkin doluluk oranlarının durumu değerlendirildi.

Sağlık alanlarında yeni kurulan fakülteler ve programlar dahil olmak üzere toplam kontenjanların belirlenmesine, tedrici olarak da bazı alanlarda kontenjan düşürülmesine devam edilecek.
İlk ve acil yardım gibi ön lisans programlarında eğitime başlanması ve sürdürülmesiyle ilgili olarak paydaşların da görüşü alınarak standartlar geliştirilecek.

kaynak: personel sağlık

paramedik nedir ?

Üniversitelerin 2 yıllık önlisans bölümü olan Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği bölümüdür. Paramedik acil tıp hizmetlerinde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve Hastane Öncesi Acil Bakımın önemli bir parçasını oluşturan; genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden sağlık profesyonelidir

Editör: TE Bilisim