Ak Parti'den koparak çok iddialı bir şekilde siyaset meydanına giren DEVA Partisi lideri Ali Babacan Cüneyt Özdemir'in youtube kanalında soruları cevaplandırdı. Bu program çok fazla izlendi. Ali Babacan programda mevcut çalışma arkadaşlarıyla ilgili çok iddialı ifadeler kullandı. Birlikte çalıştığı arkadaşlarının kamuda çok önemli görevlerde bulunduğunu, balı tutmasına rağmen hiçbirisinin eline balın bulaşmadığını ifade etti. Bu iddiasının ne kadar gerçek olduğunu elbette zaman gösterecektir. Aşağıda bu iddialı çıkışının başını ağrıtıp ağrıtmayacağını açıklamaya çalışacağız.

Cüneyt Özdemir'in programında hemen hemen herşey soruldu ama google'da küçük bir araştırmayla dahi görülebilecek bazı iddialar sorulmadı. Tecrübeli bir gazetecinin bu iddiaları gözünden kaçırması herhalde mümkün olmasa gerektir. O zaman biz o iddiaları gündeme taşıyalım.

Habertürk eski yazarı Ali Tezel, 2010 yılında köşesinde DEVA Partisinin Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydemir hakkında çok ağır eleştiriler ve iddialarda bulundu. Hatta yapılan usulsüzlük belgeleriyle birlikte ortalığa saçıldı. Benzer iddialar belgeleriyle birlikte dönemin KESK Genel Başkanı Osman Biçer tarafından bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulmuştu. Bu yazıda neler yer alıyor?


 
"Memur promosyonuyla çikita muz bile alınmış" başlıklı yazıda konu en ince detayına kadar açıklanmış. İşte o yazı:

"Memur promosyonuyla çikita muz bile alınmış"

Kamu kurumları içinde 206 lirayla memurlarına en az promosyon ödeyen Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, promosyon parasını memurlara dağıtmak yerine çikita muz, lüks araba, makam koltukları almışlar. Hatta yetmemiş, makam odalarına ipek halı, baklava-kebap ile paraları bitirmişler.


 
En son Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgeyle bankalardan memurların maaşlarının ödenmesi karşılığında alınan tüm promosyon paralarının memurlara dağıtılması talimatlandırıldı. Daha önce üçte ikisi memurlara dağıtılıp, üçte biri de kamu kurumlarının ihtiyaçlarına harcanmaktayken, Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar'ın bu promosyon paralarını kurum yerine kendi özel ihtiyaçları için harcadığı ortaya çıktı diye Başbakan genelge yayınlamıştı. Ancak, tarafıma gönderilen gider belgelerine bakıldığında SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumu bu paralarla çikita muz-baklava-çikolata bile aldırmış.

SGK PROMOSYONLARIYLA NELER ALINMIŞ
* Ankara'nın gözde restoranlarında öğle ve akşam yemekleri yemişler. Çeşitli kereler yemekli toplantılar ve özel yemek yenilmiş ve faturaları promosyon parasından ödenmek üzere Vakıflar Bankası Ankara Şubesi'ne gönderilmiş.
* Tereyağı-bal-reçel-meyve suyu-kivi-portakal-zeytin-dil peyniri alınmış ve memurlara verilmesi gereken paralarla yenilip içilmiş.
* Passat gibi lüks makam arabaları kiralanmış, makam pencerelerine panjur taktırılmış ve yetmemiş, makam araçlarına yasak olduğu halde anons sistemi ve sirenler taktırılmış.
* Makam odalarına ve sekreter odalarına çok pahalı el dokuma ipek halılar alınıp tefriş edilmiş.
* Yetmemiş, kaliteli çerezler alınmış. Badem içi, ceviz içi, antepfıstığı, fındık içi alınmış ve ilginçtir gider olarak çerezleri emekliler yemiş gibi belge düzenletmişler.
* Kilolarca baklava alınmış. İthal golden elma, ithal strarking elma alıp yemişler. Giderlerini de Vakıfbank'a gönderdikleri belgelerle emekli promosyon parasından ödeyin demişler.
* Vakıfbank'tan alınan promosyon paralarıyla Mercedes, Ford Focus, Volkswagen Passat ve Audi marka araçlar kiralanmış.


 
SGK MEMURLARININ PARASIYLA BAKANLIĞI TEFRİŞ ETMİŞLER
Vakıfbank'tan alınan memur ve emekli aylıkları promosyon paralarıyla EGO kartlar, takım elbiseler, binlerce kırtasiye ile market alışverişi, Ankara'nın gözde restoranlarından yemekler, başkanlara baklavalar, tatlılar ve yemek ödemeleri, takım elbiseler, saatler, çocuklara oyuncaklar, kim olduğu bilinmeyen kişilerin otobüs biletleri, uçak biletleri alınmış, şahsi otel harcamaları yapılmış. Özel araçlar, bankanın araçları gibi gözetilerek yakıt fişleri düzenlenmiş, bankanın makam katı tefriş edilmiş ve 150 bin TL harcanmış, bakan danışmanı Etem Gönen'e makam arabası kiralanarak şoför tahsis edilmiş, yakıt harcaması karşılanmış.


SGK'da biri gizli diğeri açık iki promosyon sözleşmesi var

Vakıfbank'tan 4.274.000 lira ile 3 adet Passat, 4 adet Ford Focus aldılar, personele ise 3.228.000 lira almış gibi gösterdiler. Yetmedi, TBMM'de soru önergesi veren Milletvekili İsmet Büyükataman'ın soru önergesine de yanlış cevap gönderip hem TBMM'yi hem de SGK memurlarını yanılttılar.
Vakıfbank ile SGK arasında yapılan "GİZLİ" protokolün 8'inci maddesine göre, 4.274.000 lira promosyon ile 7 adet lüks araç promosyon alındığı halde, SGK personeline 3.228.000 lira alınmış gibi gösterdiler. Makam araçlarını ise parasal büyüklüğe dahil ettirmediler.

Kısaca, SGK ile Vakıfbank arasında 25.000 kurum personelinin hem merkez hem taşra personelinin promosyon anlaşmaları 2007 yılında merkezden tek elden yapılıyor. Bu konuda 2 tane genelgeyle tüm taşraya "İlla ki bu bankayla sözleşme yapacaksınız" denmişti. Aslında nedeni açıkmış. Gerçek amaç, promosyonlar vasıtasıyla kuruma daha fazla örtülü ödenekten para ayırmak ve bu paraları keyfe keder harcamakmış.
Konu TBMM'de soru önergesi bile oluyor ama yalan yanlış yanıt verilerek üstü kapatılıyor, kapatılırken de bakanın makam odası tefriş ediliyor. Yani SGK'nın memurlarına verilecek paralar yasadışı harcanıyor, harcamaları yasal göstersin diye de hakkı olmadığı halde Çalışma Bakanı'nın odası tefriş ediliyor.
-19.12.2009 Bakan imza tarihli SGK Strateji Başkanlığı antetli yanıtta, Vakıfbank ile imzalanan protokol anlaşması gereği, promosyonların tamamının (%100) kurum personeline dağıtıldığı (YALAN).
- Toplam promosyon miktarının 3.228.000 TL olduğu ve tamamının çalışana dağıtıldığı (YALAN).
Bu nedenle % 30'luk kısmın bile kuruma harcandığı da yalan.
Ancak, soru önergelerine verilen cevapların doğruluğunu vekiller bile araştıramıyor.
Önergeye cevap olarak 3.228.000 TL rakamı, Birol Aydemir'in 20.06.2007'de bankaya ödeyin talimatını verdiği yazıda bahsi geçen miktardır. Ya "gizli" diye not düşülen bankanın 13.04.2007 tarihli SGK Başkanlığı'na yazdığı yazıda 8. maddede belirtilen 4.274.000 TL tutar ne anlama geliyor? Dahası 4 adet Passat ile 4 adet Ford marka araç neyi açıklıyor?
4.274.000-3.228.000= 1.046.000 TL'yi vurun yüzde hesabına, tam olmasa da % 75 rakamını bulursunuz; 3.228.000 TL yaklaşık % 75 eder.
Bakanlığa Mercedes kiralanmış, dönemin SGK Başkanı bir yetmez iki tane Audi A4 Quattro hatta Passat'lara binmiş. Yakıtı, hatta trafik cezaları bile promosyondan ödenmiştir.

Babacan'ın bu iddialara açıklıkla cevap vermesi gerekiyor

Ali Babacan'ın bu iddialara açıklıkla cevap vermesi zorunludur. Çünkü Babacan, birlikte çalıştıkları arkadaşlarının kamuda yıllarca bal tuttukları halde parmaklarına bal bulaşmadığını ısrarla açıklamıştı. Tersinden bakıldığında da şimdiki bürokratlardan bal tutanların ellerine bal bulaştığı anlamı çıkar. Bu iddialar, bırakın Babacan'ın en yakınında bulunan kişinin parmağına bal bulaşmasını adeta bütün gövdesinin bal fıçısına düştüğü görülüyor.

Hatta Osman Biçer tarafından yapılan yazılı açıklamanın ekine bütün belgeler konulmuştur. Bu belgeler ise şunlardır;

1- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. arasında 13.04.2007 tarihinde imzalanan Banka Promosyon Sözleşmesi fotokopisi.

2- SGK Başkanlığının 20.06.2007 tarih ve 5534 sayılı yazısı fotokopisi.

3- Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ile Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. arasında 16.04.2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 06.04.2010 tarihinde imzalanan Banka Promosyon Sözleşmesi fotokopisi.

4- TBMM Başkanlığına verilen 16.10.2009 tarih ve 10427 sayılı Yazılı Soru Önergesi fotokopisi.

5- SGK Başkanlığının 19.11.2009 tarih ve 15165581 sayılı yazısı fotokopisi.

6- TBMM Başkanlığına verilen 22.02.2012 tarih ve 4522 sayılı Yazılı Soru Önergesi fotokopisi.

7- TBMM Başkanlığına verilen 11.10.2011 tarih ve 564 sayılı Yazılı Soru Önergesi fotokopisi.

8- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali BABACAN imzalı 25.01.2012 tarih ve 0189 sayılı yazı fotokopisi.

9- TBMM Başkanlığına verilen 01.02.2012 tarih ve 3804 sayılı Yazılı Soru Önergesi fotokopisi.

Şimdi Babacan'ın bu belgeleri öncelikle Deva Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydemir'den temin ederek gerekli araştırmayı yapması gerekiyor. Sayın Babacan, elbette arkadaşlarınızın dürüst olduğunu iddia etmeniz kadar doğru birşey olamaz. Ama en yakınızda çalışan kişinin hakkında çıkan bunca belge ve bilgi sizi endişelendirmiyorsa o zaman sizin kendinizi sorgulamanız gerekmez mi? Ya da bu kadar iddialı laflar eden bir siyasetçi olarak en yakınınızda çalışan kişinin hakkındaki bunca iddia hakkında haberiniz yoksa işiniz oldukça zor. Sayın Babacan, daha dakka bir....

sgk rehberi

Editör: TE Bilisim