Adalet Bakanı Gül, 2021 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda açıklamalarda bulundu

-ADLİ KONTROL UYGULAMASINDA DÜZENLEME
Ceza infaz kurumlarında da dijital dönüşümü hedeflediklerini bildiren Gül, hükümlülerin yakınlarıyla görüntülü görüşmesi ve elektronik dilekçe arzı gibi yeni uygulamalar üzerinde çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Gül, "Hükümlülere sesli görüşmelerinin yanında yakınlarıyla görüntülü olarak görüşme imkanı sağlanmaktadır. Görüntülü görüşme imkanı, bilhassa hükümlülerin küçük yaştaki çocuklarını ve ceza infaz kurumunun bulunduğu şehir dışında ikamet eden hükümlü yakınlarını rahatlatacaktır." diye konuştu. Gül, projenin hükümlülerin yakınları ve avukatlarıyla görüşmelerinde herhangi bir kısıtlamaya yol açmayacağını vurguladı.

DENETİMLİ SERBESTLİK UYGULAMASI ÜZERİNDE DE DÜZENLEMELER YAPILACAK
Denetimli serbestlik uygulaması üzerinde de düzenlemeler yapılacağına dikkati çeken Adalet Bakanı Gül, şöyle devam etti:

"Biyometrik imza yo¨ntemlerinin denetimli serbestlikte kullanılması bunlardan biridir. Bununla, yu¨ku¨mlu¨lerin takibi ve denetlenmesinde teknolojik imkanların kullanılmasını hedefliyoruz. Bu yo¨ntemin kullanılması halinde yu¨ku¨mlu¨lerin kolluk birimlerine giderek imza vermesine gerek kalmayacaktır. Bu, denetimli serbestlik yu¨ku¨mlu¨su¨ vatandas¸larımız ic¸in zaman ve emek tasarrufunu beraberinde getirecektir. Sistem, yu¨ku¨mlu¨lerin rızaları alınarak cep telefonları u¨zerinden uygulanacaktır. Halihazırda sistemi 10 ilde yaklas¸ık bin yu¨ku¨mlu¨nu¨n takibinde uygulamaya bas¸ladık. O¨nu¨mu¨zdeki aylarda da pilot uygulamalardan edindigˆimiz tecru¨beler dogˆrultusunda uygulamayı yaygınlas¸tırmayı planlıyoruz."

Gül, ceza infaz kurumlarındaki şartların iyileştirilmesine önem verdiklerini kaydederek, 2002'den bu yana standartlara uymayan 355 ceza infaz kurumunun kapatıldığını ifade etti.

- 25 ÜLKEYLE İŞ BİRLİĞİ
Bakan Gül, Yargı Reformu Stratejisi kapsamında İstanbul Havalimanında Gaziosmanpaşa Adliyesinin bir birimini açtıklarını belirterek, daha önce havalimanına gelen ve haklarında adli işlem yapılması gerekenlerin buraya götürüldüğünü kaydetti.

Hukukun üstünlüğü ilkesinin eksiksiz biçimde uygulanmasının ön koşullarından birinin de savunma hakkının sağlanması olduğuna işaret eden Gül, "Savunma hakkının etkin kullanımının sağlanması amacıyla avukatlık mesleğine giriş usulünü değiştirerek Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'nı birinci yargı paketiyle sistemimize kazandırdık. Bu düzenlemeyle getirilen bir diğer değişiklik ise avukatlara hususi damgalı pasaport verilmesi oldu." dedi.

Uluslararası adli iş birliğinin, önemseyip geliştirilmesine gayret ettikleri alanlardan biri olduğunu dile getiren Gül, 25 ülke ile adli iş birliğine ilişkin anlaşmaların taslak aşamasında bulunduğunu, ikili görüşmelerin sürdüğünü aktardı.

Koronavirüsle mücadele kapsamında cezaevlerinde alınan önlemlere de değinen Gül, koronavirüs testi pozitif çıkan hükümlü, tutuklu ve personelin tedavi, izolasyon sürecinin ilgili birimlerle koordineli şekilde titizlikle takip edildiğini vurguladı.

Editör: TE Bilisim