Op. Dr. Cem Cengiz şiddetli adet sancısı hakkında bilgi verdi

Adet sancıları, adet döneminde genelde karnın alt kısmında hissedilen arılardır. Kadınların pek çoğu adet görmeden önce ve sonra adet sancısı yaşamaktadır. Ancak bazı kadınlarda ağrılar hafifken bazılarında ise günlük hayatı etkileyecek kadar şiddetli olabilmektedir.

Şiddetli adet sancıları, çikolata kisti ya da rahim miyomları gibi sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle şiddetli adet sancısının tedavisinde altta yatan nedeni bulmak ve tedaviyi buna göre gerçekleştirmek önemlidir.

Şiddetli adet sancısının nedenlerini, belirtilerini ve sancıyı geçirmek için neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.

Şiddetli Adet Sancısı Nedenleri                      

Kadınlar ortalama olarak her 28 günde bir adet olur. Adet dönemleri hamilelik haricinde ergenlik döneminden başlayarak menopoza kadar devam eder. Adet görürken rahimde görülen kasılmalar, rahimdeki dokuların ve kanın atılması için gereklidir.

Her kadın rahimdeki kasılmaları hissetmese de bu kasılmalar bazı kadınlarda şiddetli olabilir ve ciddi bir rahatsızlığa yol açabilir. Şiddetli adet sancılarıyla birlikte mide bulantısı ve kusma gibi belirtilere de rastlanabilir.

Rahmin kasılmasına neden olan prostaglandinler adı verilen bileşenlerdir. Bunlar, rahim astarı tarafından üretilmektedir.

Şiddetli adet sancıları genelde şu durumlarda görülmektedir:

  • Stresli olmak
  • 30 yaşından genç olmak
  • Ağır adet dönemleri geçirmek
  • Ailedeki diğer kadınların adet dönemlerinin ağrılı olması

Şiddetli adet sancısına neden olabilen diğer faktörler şunlardır:

  • Sigara
  • Beslenme düzeni
  • Obezite
  • Depresyon

Şiddetli adet sancıları bazense altta yatan şu sorunlardan kaynaklanabilir:

  • Çikolata kisti
  • Rahim miyomları
  • Bazı doğum kontrol türleri
  • Adenomiyozis
  • Pelvik inflamatuar hastalık

Şiddetli Adet Sancısı Belirtileri

Şiddetli adet sancıları, altta yatan hiçbir neden olmadan ortaya çıkıyor olabilir. Bu durumda ağrı genelde adet görmeden birkaç gün önce başlar ve ilk birkaç gün karında, belde ve bacakların üst kısmında şiddetli ağrılara neden olabilir. Şiddetli adet sancısının yanı sıra mide bulantısı ve kusma, yorgunluk ve hatta ishal gibi belirtilere rastlanabilir.

Şiddetli adet sancısı bazen altta yatan sağlık sorunları nedeniyle görülebilmektedir. Şiddetli adet sancılarının nedeni altta yatan sağlık sorunları ise aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz:

Çikolata kisti: Rahim içine ait dokunun, rahim dışında gelişmesidir. Rahim dışında gelişen bu doku her adet döneminde kanayarak şişkinliğe ve ağrıya neden olabilmektedir.

Adenomiyozis: Rahim içi tabakanın, rahim kaslarında gelişmesidir. Adenomiyozis, rahmin olması gerekenden fazla büyük olmasına neden olabilir ve bu sorunla birlikte aşırı kanama ve ağrı görülebilir.

Pelvik inflamatuar hastalık: Bakterilerin neden olduğu bu enfeksiyon, rahimde başlar ve diğer üreme organlarına sıçrayabilir. Pelvik inflamatuar hastalık, midede ağrıya ya da cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olabilir.

Servikal stenoz: Rahim ağzının ya da rahim açıklığının daralmasıdır.

Rahim miyomları: Miyomlar, zararsız oluşumlardır ve rahmin içinde, dışında ya da rahim duvarında görülebilir.

Adet sancısını vücudunuzun şu bölgelerinde hissedebilirsiniz:

  • Karında ağrı
  • Karında baskı hissi
  • Kalçalarda, belde ve iç bacaklarda ağrı

Şiddetli Adet Sancısı Nasıl Geçer?

Adet sancılarınız nedeniyle kendinizi kötü hissediyorsanız, rahatlamak için ilaç kullanmadan önce şunları deneyebilirsiniz:

Isı bandı: Kas ağrılarını azaltmak için sıcak kompres uygulandığını duymuşsunuzdur. Aynı tedavi, adet sancıları için de uygulanabilir. Isı bandı ya da sıcak su torbasını karnınızın alt kısmına koyarak ağrılarınızın azalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Egzersiz: Adet sancılarınız varken egzersiz yapmak istememeniz normaldir. Ancak egzersiz, adet sancılarının rahatlatılması için faydalı olabilir. Adet dönemlerinde egzersiz yapan kadınlarda adet sancıları daha az görülebiliyor. Bunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte egzersizle birlikte endorfin salgılanması nedeniyle ağrılarda azalma meydana geliyor olabilir.

Sıcak içecekler: Kendinizi iyi hissetmediğinizde kafeinsiz çaylar ya da ballı sıcak su rahatlamanıza yardımcı olabilir. Sıcak içeceklerin adet sancılarını hafiflettiğine yönelik bilimsel kanıtlar olmamakla birlikte rahatlayıp rahatlamayacağınızı görmek için ağrılarınız varken kafeinsiz sıcak içecekler içmeyi deneyebilirsiniz.

Adet sancılarınız yukarıdaki önerilerle geçmiyorsa reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanmayı deneyebilirsiniz. Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), adet sancılarını geçirmeye yardımcı ilaçlardır. Adet sancılarınız varsa ibuprofen içeren ilaçlar kullanmayı deneyebilirsiniz. Ancak ibuprofen kullanamayan kişiler, asetaminofen kullanmayı da deneyebilir.

NSAID’ler, prostaglandinlerin salgılanmasını engellediği için adet sancılarıyla savaşmada etkili olmaktadır. Ancak bu ilaçları en az 6 saat arayla kullanmanız gerektiğini unutmayın.

Adet Sancısı Olması Normal mi?

Adet sancıları karnın alt kısmında bıçak gibi bir ağrı ya da sancı şeklinde hissedilebilir. Ayrıca bu bölgede sürekli bir ağrı ya da baskı da hissedilebilir. Ağrı, bel bölgesine ya da bacakların iç kısmına vurabilir.

Adet sancıları genelde adet başlamadan birkaç gün önce başlar ve adet kanaması başladıktan sonra 24 saat içinde en şiddetli hale gelir. Adet sancıları genelde 2-3 gün sürer.

Normal adet sancıları genel olarak ağrılı olmakla birlikte çoğu zaman reçetesiz ağrı kesicilerle kesilir. Şiddetli adet sancıları ise daha önce başlar ve normale göre daha uzun sürer. Şiddetli adet sancıları genelde şunlara neden olur:

  • Reçetesiz ağrı kesicilerle geçmez.
  • Günlük aktiviteleri etkiler.
  • Yoğun kanama ya da pıhtılar görülür.

Adet sancılarınızın şiddetli olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Bu sayede doktorunuz, şiddetli adet sancılarına neden olan faktörlere göre bir tedavi planı belirleyebilir.