Sağlık Sen Rize Şube Başkanı İsmail yılmaz yaptığı açıklamada;

"Sağlık çalışanları maddi ve manevi bir çok yönden kazançlı iken, zamanla kazançları ellerinden alındılar.
Diğer kurumlar daki devlet memurları sağlık çalışanlarına imrenirken, kurum değişikliği lisans tamamlama gibi revaçtayken, gel gör ki kurum değişikliği ters tepti, şimdilerde muvafakat verilse sağlıkta çalışan kalmayacak... Muvafakat alamayan sağlık çalışanları usulüne uygun istifa ediyorlardı, bunun önüne geçebilmek içinde istifalar yasaklandı.
Sağlık çalışanları maddi olarak %50 net reel maaş kayıpları yaşadılar. Olmayan ek ödeme sosyal denge gibi varsayımla maaşları asgari ayara çekildi. Oysa sosyal denge her yıl güncellenir, toplu sözleşme gibi kayıt altına alınırken, ek ödeme bürokrasi elinde yok edilmiştir.
Olmayan "yok ödeme" yerine, kayıpların telafi edildiği 9000 TL tek ödeme zorunlu hale gelmiştir.
Şu anki haliyle yapılması gereken, havuzun %50 sı hekimlere dağıtılırken diğer %50 sı %85 sağlık kesimini temsil eden hekimin dışındaki sağlık çalışanlarına dağıtılması olmalıydı.
Toplu sözleşme masasında sağlık çalışanlarının maaşları ek ödeme baz alınmadan hesaplanması, yaşanabilir bir ücretle taltif edilmesi gerekirdi.
Maaş mesai karşılığı verilir. Sağlık çalışanları mesai yapmıyor, mesai yı 3 e katlıyorlar. 24 saat nöbetin sadece 8 saati normal memur mesai sine benzerken diğer 8 saati 2 kat meşakkatli, diğer 8 saati ise 3 kat meşakkatli mesai fazlası eder.
Daha açıklayıcı bir ifade ile 16:00 da başlayan mesai gün mesai sının 2 katı olarak hesaplanması, gece 00:00 da başlayan gece yarısı mesai si ise 3 katı olarak hesaplanmalıdır. Emsali işçi çalışanlarında mevcuttur.
Kadrolu dışındaki statüler kaldırılmalıdır. Bir taraftan aile birlikteliği sağlanmalıdır diyor, diğer tarafta aile birlikteliği olmayan istihdam lara yer veriyoruz. Kadrolu dışındaki statüler sosyal haklardan mahrumdurlar. Eskiye dönük olan sözleşmelilere kadro verilmeli, sözleşmeli istihdamı yapılmamalıdır.
Maddi güçten mahrum bırakılanların manevi gücü zamanla yok olmaya mahkumdur. Sağlık çalışanları maddi kayıplarının telafisi, geçinebilmek endişesi ve telaşı ile 167 saat mesai, artı 130 saat mesai fazlası olmak üzere 297 saat çalışarak, ancak diğer kurumlarda çalışan memurların seviyesine çıkabiliyor. 167 saat çalışanla 297 saat çalışan bir olmamalıdır. Kaldı ki 130 saat mesai fazlası kanunî tutulabilen nöbet saatidir, 130 fazlası çalışıp herhangi bir ücret alamayanların olduğu da mümkündür.
Sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddetin haddi hesabı yoktur. Genellikle gündüz mesai sinde ki şiddet olaylarından haberdar olunuyor, gece mesai sinde maruz kalınan şiddet olayları genellikle geçiştirilmiştir.
Sağlık Bakanımız drfahrettinkoca iki ordudan bahisle sağlık çalışanlarının önemine vurgu yapmış, ancak bakanlığı ve pandemi süresince kayda değer bir kazanım verilmemiştir.
Toplu sözleşme masasına gitmeden önce sağlık çalışanlarının hâk kayıpları giderilmesi, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan devlet memurları ile eşit şartlarda toplu sözleşme masasında yer alınmalıdır" dedi
Editör: TE Bilisim