Sağlık personelinin her geçen gün artan sorunlarına bir yenisi daha ekleniyor...

"Dertlerimizi zincir yaptık birbirine ekliyoruz..." diyen sağlık emekçileri, çalıştıkları ortamda ne iş huzuru, ne de iş barışının kaldığına dikkat çekiyorlar...

Evet, hem dünyanın, hem de ülkemizin sağlıkta birinci gündem maddesi elbette ki kovid-19...

Ne canlar aldı, ne ocaklar yaktı, yıktı bu bela!

Tez zamanda defolur gider insanlığın başından inşallah!..

Bu zorlu süreçte fedakârlıklarıyla her daim yanımızda olan, sevdiklerimize kavuşturan sağlık çalışanlarımız bizim göz bebeğimizdir.

Nokta.

Bu nedenle yaşadıkları sıkıntıları kamuoyuyla paylaşmak, onların sorunlarını gündeme taşıyarak yetkilileri harekete geçirmek bizim görevimizdir!..

***

Evet, dün "İstifa furyası..." başlığı ile yayınladığımız yazımızın ardından mailler su gibi aktı, açılan telefonların ardı arkası kesilmedi...

Sağlık emekçileri dertli...

Anlattıklarına göre, sağlık alanındaki işçi sendikalarından da üye istifaları başlamış...

Hadi hayırlısı!..

Sendika yanlısı üyeler ile istifa eden veya etmeyi düşünen üyeler arasında gerginlikler sürüyor...

Sosyal medya hesaplarından atışmalar, sataşmalar, yorumlar aldı başını gidiyor...

Bazı sendika temsilcileri, "Pire için yorgan yakmayın!" derken, sendikalara öfkeli olan sağlıkçılar ise "Pire için yorgan da yakarız, ev de..." diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Anlayacağınız sağlık ortamı karışık...

***

Sendika üyesi bir sağlıkçı, sağlık çalışanlarının yıllardan bu yana yaşadığı sıkıntıları, sorunları alt alta sıraladıktan sonra bakın nasıl sorular yöneltti:

İşte bunlardan birkaçı:

"Sendika üyesi olmak kadar istifa etmek de en demokratik hakkımızdır. Lakin istifa çözüm mü, sendikadan istifa etmek yerine; sendika temsilcisini, şube yönetimini daha fazla çalıştırmak, sendika faaliyetlerini desteklemek anlamlı olmaz mı, sendikal faaliyetleri artırmak konusunda sendika yetkililerini teşvik etmek, doğruyu alkışlamak, yanlışta ikaz etmek daha doğru olmaz mı, eksiklikleri usanmadan dile getirsek ne kaybederiz? Anadolu'da 'Pire için yorgan yakılmaz' diye bir deyim var. Kişilerin hatalarını, sağlıkta mücadele zemini sağlayan sendikalara yüklememek gerekir..."

Koptu kıyamet!..

Farklı sendikalara üye olan veya üye olmayan sağlıkçılar bu ifadelere deyim yerinde ise "Ateş püskürdü!"

"Liyakati öldüren, haksızlığa ses çıkarmayan sendikalardan istifa etmek artık farz oldu!" diyen sağlık emekçilerinin yorumları ise şöyle:

Buyurun...

"Pire için yorgan da yakarız ev de!.. Bizim gibi servislerde çalışmadıkları belli. Bir günlüğüne sadece bir kez 24 saat nöbette kalın! Kovid yoğun bakımda, acilde, serviste çalıştınız mı? Daha doğrusu oturduğunuz masadan kalkıp sahaya inip hastane koridorlarında koştunuz mu? Açlıktan mideniz zil çalarken 3 kişinin işini tek başınıza yaptınız mı? Bugüne kadar sendika ne yapmış, hangi sesimizi duyurmuş? İstifa etmek daha iyi... Herkes kendi gücünün farkına varsın. Adaletsiz döner sistemi için ne yaptınız, yüzde 3 zam başarı mı, 3600, yıpranma!.. Bunlar ne oldu? İşe yaramayan sendikaya neden aidat ödeyeyim! Sadece bir imza ile üye yaparken 'ağam paşam' derler, istifaya gelince tehditler, dostlukları devreye sokmaya çalışırlar ama nafile! Personel şubelerinde başlayış yaparken formların arasında üyelik formunu az görmedik! Sıra bizde!.."

***

Sahi!..

Sendika neydi?..

Lale Akasoy-yenidönem

Editör: TE Bilisim