Sağlık Sen Başkanı Semih Durmuş yayımlanan yönetmelik ile ilgili olarak paylaşımında "Sağlık Bakanlığı tarafından #COVID19 pandemisi nedeniyle sağlık tesislerinde yapılacak ek ödeme usul ve esasları yayınlandı. Sağlık çalışanları adına döner sermaye yönetmeliğinin ve bu düzenlemelerin tamamını reddediyor, hakkaniyet ve adalet esaslı bir ücret talep ediyoruz." ifadelerine yer verdi.
Kahveci yayımlanan yönetmelik ile ilgi olarak "Sağlık Bakanlığı’nın bir türlü yayınlamadığı ek ödeme usul ve esaslarını bugün yayınlamıştır.
Yayınlanmasının gecikmesinden içinden hiçbir şey çıkmayacağını belli eden bu düzenleme için dağ fare doğurdu bile denemez.
Biz Türk Sağlık-Sen olarak bu haksız ek ödemelerin yerine “Çalışana TEK ÖDEME verilsin o da maaşa zam olsun” talebimizin yapılması gereken tek düzenleme olduğunu hatırlatıyoruz. Ayrımcılık içeren, adaletsiz olan ve derde derman olmayan bu düzenleme yanlıştır. Günü değil saati bile kurtarmaya yaramayacak bu düzenleme çalışanların beklentilerine cevap vermekten fersah fersah uzaklıktadır.
Pandemi ile mücadele eden birçok ülkede sağlık çalışanlarını ücretleri arttırılırken virüsle mücadelede adeta destan yazan Türk sağlık çalışanlarına bu tür düzenlemelerden mahrum bırakılmasını kabul etmiyoruz.
Tutulacak bir tarafı olmayan, bir öncekinden bir işe yaramadığını gayet iyi şekilde gördüğümüz bu ek ödeme kabusuna bir son verilmelidir. Maaşlara zam tek kabul edeceğimiz düzenlemedir. Bakanlık bunu mutlaka gerçekleştirmelidir." dedi.

Biz Sağlık Sen Genel Başkanı Cihan Tekin  yayımlanan ek ödeme ile ilgili olarak "Pandemi sebebi ile son aylarda sağlık çalışanlarının göstermiş olduğu performans ve fedakarca  çalışmaları ile toplum sağlığı için  vazgeçilmez birer kahraman oldukları anlaşılmaya başlandı. Bu farkındalık sağlık çalışanlarının uzun yıllardır ötekileştiği,sahipsiz bırakıldığı emeklerinin karşılıklarını alamadıklarını da ortaya çıkardı.

Polis, Asker, Öğretmen, İmam ve bazı kurumların zaman zaman aldıkları seyyanen zamlardan bir tek sağlık çalışanları faydalanamadı. Döner sermaye ek ödeme alıyorlar diye oluşturulan algı ile sağlık çalışanlarının tüm meslek mensuplarından daha fazla gelir elde ettikleri gibi yanlış bir algı oluşmuş durumda. Evet döner sermaye dağıtılıyor fakat İl sağlık müdürlüğü,İlçe sağlık müdürlükleri,Tsm çalışanları bunlar sabit dışında döner sermaye performansını hiç almayan bir kesim. 

Diğer taraftan hastanelerde dağıtılan döner sermaye  hastane gelirine göre değişiklik göstermekle beraber birimler arasında da farklılık göstermekte 50 Tl alanda var 1000 Tl alanda var. Hekimlerimiz içinde bu durum aynen geçerli biri 8000 Tl alırken bir diğeri 16000 Tl alabilmektedir. Bu çarpık döner sermaye sistemi adaletsizlikten başka bir şey değildir. Çalışma barışını bozan bu döner sermaye sistemi ile artık ileriye doğru yeni yönetmeliklerle kara deliği büyütmek yerine sağlık çalışanları için "Reform" niteliğinde yeni bir gelir oluşturulmalıdır. Döner sermaye Hekimlerimiz arasında adil dağıtımına devam edilmelidir. Hekim dışı tüm sağlık çalışanlarımıza özellikle net maaşa % 50 zam ve şuan aldıkları sabit döner sermaye eklenerek emekliliğe yansıtılması olabilecek en adil çözüm olarak görüyoruz. 

Sağlığın bir ekip işi olduğunu lütfen unutmayalım. Hekim dışı sağlık çalışanlarının nitelikli birer meslek uzmanı olduklarını tamamlayıcı tedavide etkin rol aldıklarını, 24 saat kesintisiz hizmet ettiklerini bilmemiz vefa göstermemiz ve itibarlarını yeniden kazanmamız lazım. 

Toplumun sağlığını korumak ve birer sağlıklı bireyler olması için öncelikli önlem ve hizmet sağlıktır. Bu kutlu meslek sahiplerine sahip çıkalım.

Emekliliğe yansımayan ve üzerinde yıllardır kalem oynatılarak adil olmayan bir döner sermaye sistemine son verilmelidir.

Sağlık çalışanlarının sesine kulak verilmelidir. Aylardır sosyal medyada bireysel ve gruplar halinde duyurmak istedikleri feryatlarını ilgili yetkililerin artık duyması ve gereğini yapması gerekmektedir.

Çözüm sizde sayın Cumhurbaşkanım..! döner sermaye alıyorlar çok para alıyorlar gibi yanlış algılamalara lütfen itibar etmeyin. En düşük maaşı alan sağlık çalışanlarıdır. Yine en düşük emekli maaşı alacak olan da yine sağlık çalışanları olacaktır. Sağlık çalışanları sizden müjde bekliyorlar..

Biz Sağlık-Sen tek gayesi sağlık çalışanlarının mali ve özlük haklarını ileri seviyelere taşımak ,çalışma barışını korumak ve itibarlarının yeniden kazandırılması hususunda çaba sarf etmektir.

Siyasallaşmış, çizgisinden çıkmış, amacı dışında faaliyet gösteren sendikaların yerini artık Biz Sağlık-Sen alacaktır." ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilisim