Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (Sa- Ha Der), aldıkları önlisans ve lisans eğitimlerine ait unvan ve kadrolara geçiş konusunda sıkıntı yaşayan sağlık çalışanlarına yönelik önemli bir girişimde bulundu. Sa-Ha Der Ankara İl Temsilcisi Üzeyir Söylemez önderliğinde yürütülen Kademeli Geçişle Unvan Değişikliği projesi tamamlanarak  "Kademeli Geçişle Unvan Değişikliği Önerisi" başlıklı bir dilekçe ile Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’ne dün sunuldu.

Binlerce sağlık çalışanı lisans tamamlama programları sonrası Sağlık Bakanlığı bünyesinde son mezun oldukları diplomalarına ait unvan kadrolarına girme noktasında çok büyük sıkıntı yaşıyor. Unvan değişikliği mağduriyeti yaşayan sağlık çalışanları özellikle düzenli bir sınav takvimi olmamasından yakınıyor. İnsanların bu nedenle önünü göremediğinden yakınılıyor. Bir başka şikayet konusu ise açılan kadroların sayısal olarak sahanın ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak olması. Mülakat uygulaması da bir başka sıkıntı konusu. Sağlık çalışanları, 2020 yılındaki sınavın kadroların ek yerlestirme mülakatlarının hala devam ettiğine dikkat çekiyor

Sa-Ha-Der tarafından hazırlanan “Kademeli Geçişle Unvan Değişikliği” önerisinde şu ifadelere yer verildi:

“Lisans tamamlama programları sonrası Sağlık Bakanlığı bünyesinde personel unvan değişikliği mağduriyeti arttığı aşikardır. Sadece lisans tamamlama da değil, çalışırken idealindeki farklı üst öğrenimi kazanmış ve bitirmiş olan personeller, diploması olduğu halde bunu özlük haklarından faydalanamayıp aynı okullardan mezun olanların yıllardır farklı unvanlarda istihdam edilerek çalıştırılması ile de artmış unvan değişikliği talebi karşılanmamaktave yıllar içerisinde yığılma oluşturduğu izlenmektedir.

Personel ihtiyacına ve talebe göre hizmet yılı kıdeminden daha yüksek kadro derecesi olmadığı için bekleyen personele kademeli olarak unvanları verilerek yeni bir Unvan Değişim Sistemigerçekleştirilebilir.

Mevcutta var olan sistemdeyetersiz kadro sayısının açılması ve mülakata bağlı alımın yapılması sebebi ile giderek artan talep için hem yetersiz hem de şeffaflık açısından uygun değildir. Sınav takvimlerinin belirsizliği ve sınavdan sonra talebe cevap veremeyen az sayıda kadro için birçok kişinin mağdur edilmesine neden olmaktadır. Öte yandan düzenli bir sınav periyoduna sahip olmadanaçılan bu yetersiz kadrolara başvuru yapan insan sayısı da artmaktadır. Bu sebeple sınav ve mülakatın olmadığı kıdem ve hizmet yılının göz önünde bulundurulacağı, yeterli kadronun açılacağı ve açılan kadroların boş kalmayacağı yeni bir sistemin dizayn edilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Milli Eğitim Bakanlığında, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde, Aile Bakanlığında, üniversiteler ve belediyelerde gibi kurumlarda talep ile sınavsız unvan değişikliği yapıldığı malumunuzdur.  Emsal olarak verilen kurumlarda sınavsız unvan değişikliği yapıldığı gibi sağlık bakanlığı için de bunun mümkün olması gerektiğini düşünüyoruz. Üstelik bu şekilde bir düzenlemeye gidilmesi durumunda pandemi ile mücadele eden sağlık meslek mensupları için ayrıca moral ve motivasyon kaynağı olacaktır.”

Editör: TE Bilisim