COVİT 19 ARTIŞI, TOPLU SÖZLEŞME VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI

Sağlık Sen Rize Şube Başkanı İsmail Yılmaz "Herkese her şey serbest olunca, olanlar sağlık çalışanlarına oluyor. Mağduriyetlere o denli alıştık ki! idare edenler bu duruma normalmiş gibi davranıyor. Sağlık çalışanları izin kullanmasın diye ücretlerinden kesinti yapılıyordu, şimdilerde covit 19 ve temaslılığı sebebiyle izin kullanmak imkansız. Radyoaktif madde maruzatı sebebiyle kullanılan şua izinleri de bir şekilde kullandırılamıyor. Memurun mesaisi 167 saat, sağlık çalışanı için mesai mefhumu belirsiz. Kimisi 150 saat mesai fazlası çalışıyor, 60 saat mesai fazlası parası alabiliyor, geride kalan 90 saat müsait zamanda izin kullanabilirsin diyor, kimisi 200 saat mesai fazlası çalışıyor, 130 saat mesai fazlası parası alabiliyor, geride 70 saat müsait zamanda izin kullanabilirsin diyor, ancak sağlık çalışanı için çalışmanın dışında bir zaman dilimi yoktur" dedi.

Yılmaz açıklamasına;

"Sağlık çalışanları ayın yarısını 24 saat olarak çalışmaktadır. Sağlıkta çalışan, sağlık çalışanı veya GİH - YHS aylık eline geçen maaş olarak 3500 - 4200 arası bir hâk edişleri oluyor. Az maaş alan sağlıkta çalışanlar, ay sonunu rahat geçirebilmek için riskli birimlerde çalışmak istiyorlar, mesai fazlası 130 saat yorgunluk nedir demeden, tabiri caizse ayakta uyku haliyle görev yapmak zorundalar.

Sağlıkta çalışanların normal memurların (memurların maaşları zamlarla büyürken) aksine maaşları küçüle küçüle bugünlere gelinildi.

Ek ödeme alıyor diye küçültülen maaşlar, yok olan ek ödeme karşısında kamuda en az maaş (asgari ücret) seviyesine geriledi.

Yüzdelik zamların pazarlığı sağlıkta çalışanların asıl sorunlarının geçiştirilmesi, mağduriyetlerin devam etmesi, çözülememesi, oldu bittiye getirilmesi telafisi mümkün olmayan mağduriyetleri derinleştirebilir " diye devam etti.

Editör: TE Bilisim