Ozon tedavisi; romatizmal hastalıklar, yaşlanma karşıtı bakım, enfeksiyon gibi durumlarda kullanılan alternatif tıp uygulamalarından bir tanesidir. Hastalıkların tedavi aşamasında kullanıldığı gibi var olan semptomların azaltılmasında da ozon tedavisine başvurmak olanaklıdır. Ozon gazı, organik yapıdaki bileşikleri oksitleyen ve bozma potansiyeline sahip olan güçlü kimyasallar arasında yer alır.
Canlı organizma ile temas eden ozon gazı, moleküler oksijen ile oksijen radikallerine dönüştürülmekte; bu işlemler sonrasında vücutta hafif düzeyde oksidatif stres ortaya çıkmaktadır. Bu durum, canlı organizma tarafından tehdit olarak algılandığından, savunma sistemlerinde bulunan enzimler uyarılır. Böylelikle etkilenen bölgede oksijen bakımından zengin hale gelir ve bölgede bulunan toksinler giderilir. Anadolu Sağlık Merkezi tarafından sunulan ozon ile tedavi hizmeti, çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda çeşitli sağlık sorunlarının belirtilerinin azaltılmasında tercih edilir.
Ozon Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?
Alternatif tıp uygulamaları arasında yer alan ozon tedavisi, çeşitli işlem basamakları kullanılarak gerçekleştirilir. Kişinin hastalığının türü, hastalığının şiddeti başta olmak üzere birçok husus; ozon tedavisinin planlanmasında ön plana çıkan hususlardır. Yaraların iyileştirilmesi, hastalıkların tedavi edilmesi gibi amaçlarla tercih edilen ozon tedavisinin uygulama şekilleri birbirinden farklıdır. Uygulama yöntemleri genel hatlarıyla şu şekildedir:
- Vücutta tedavi edilecek
- bölge açıkta bırakılır, kalan kısım örtü ile örtülür. Ardından gerekli olan dozda ozon gazı, ilgili bölgeye
- verilerek ozon gazının deriye nüfuz etmesi sağlanır.
- Ozon gazı uygulama şekillerinden bir diğeri
- ozon gazının üfleme şeklidir.
- Ozon gazının su veya yağ içinde çözdürülmesi
- ile ağızdan
- ozon tedavisi
- uygulaması da yapılabilir.
Hastalığın türü ve şiddetine göre belirlenen tedavi şekilleri, sistematik bir şekilde uygulanır. Ozon tedavisi kapsamında yer alan işlemlerin her biri, daha önceden belirlenmiş olan prosedürlere uygun şekilde gerçekleştirilir.
Ozon Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Ozon tedavisinin tercih edildiği hastalıklar oldukça fazladır. Her hastalığın tedavisinde tercih edilmese de ozon gazının kullanıldığı hastalıklar şu şekildedir:
- Otoimmün hastalıklar
- Diyabet
- Hiperkolesterolemi
- Hipertansiyon
Bu tür hastalıkların tedavisinde tercih edilen ozon gazı, tamamlayıcı bir tedavi olarak da kullanılabilir. Ozon gazı kullanılarak gerçekleştirilen tedavi uygulamasında temel amaç, vücudun işlevlerinin olması gerektiği hale getirilmesini sağlamaktır.
Ozon Tedavisi Ne Şekilde Uygulanır?
Üç oksijen atomundan meydana gelen ve renksiz bir doğal gaz olan ozon, farklı şekillerde vücuda uygulanır. Bu nedenle uygulama yöntemlerine göre tedavi aşamaları planlanır. Otohemoterapi olarak da bilinen ozon gazı uygulama şeklinde, hastanın kendi kanı alınır. Alınan kan ozon ile karıştırılarak vücuda enjekte edilir. Bunun yanı sıra ozon gazının direkt olarak cilt üzerinden verildiği de bilinmektedir.
Ozon Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Ozon terapisi, çeşitli hastalıkların tedavisine olumlu etkide bulunduğu düşünülen bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle terapinin faydaları şu şekilde özetlenebilir:
- Vücudun bakteri, mantar, parazit gibi mikroorganizmalara karşı savunma sistemini güçlendirir.
- Bağışıklık sistemini destekler, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine olumlu etkide bulunur.
- AİDS ve
- SARS gibi hastalıklarla mücadele edilmesine katkıda bulunur.
- Yaraların enfeksiyon riskinin minimuma inmesine destek olur.
Ozon tedavisinin faydalarına yönelik yapılan araştırmalardan bazıları, uygulamanın bazı hastalıkların tedavisine olumlu etkide bulunduğunu göstermektedir. Elde edilen kanıtlar, tedavinin sağlıklı olabileceğini düşündürmektedir.
Ozon Tedavisinin Fiyatları Nedir?
Ozon tedavisinde fiyatlandırma; hastalığın türü, ozon tedavisinin hangi amaçla kullanılacağı gibi hususlara göre netlik kazanır. Uygulama fiyatlarına ulaşılabilmesi için gerekli görüşmelerin sağlanması ve ozon tedavisinin ne için yapılacağının belirlenmesi gerekir. Bunun yanı sıra tedavinin süresi de fiyatlandırma konusunda belirleyici olduğundan, bu konunun da netlik kazanması son derece önemlidir.