Türkiye'de ve Van'da binlerce öğretmen ve sağlıkçı, yıllardır atama bekliyor. Milyonlarca aday, KPSS sınavlarıyla ter dökerken, diğer yandan geçimlerini sağlamak için özel sektörde çalışmak zorunda kalıyor. Ancak atama bekleyen bu adayların umutları, devlet kurumlarında görevli olan bazı memurlar tarafından sorgulanmaya başlandı. Atanan öğretmenler, sağlıkçılar ve diğer devlet çalışanları, geçimlerini sağlamanın ötesinde, sosyal medya fenomeni olmak için çaba harcıyor.

Instagram, Facebook ve TikTok gibi popüler platformlarda fenomene dönüşen memurlar, kendilerini tanıtma videoları paylaşarak etkileşim artırmaya çalışıyor. Bir yandan da özel sektör firmalarıyla iş birlikleri yaparak ek gelir elde ediyorlar. Ancak bu durum, kamu hizmetlerinin kalitesini düşüren bir etki yaratıyor. Sosyal medya içerik üretmeye odaklanan sağlık çalışanları ve öğretmenler, zamanlarının büyük kısmını sosyal medya platformlarında geçirirken, bu durum hastaların yeterli sağlık hizmeti alamaması veya öğrencilerin verimli bir şekilde eğitim görememesi gibi ciddi problemlere yol açıyor.

“BALIK BAŞTAN KOKAR”

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, memurların fenomenlik peşinde koşarken asli görevlerine gereken önemi vermemeleri, halkın hizmet alımını olumsuz etkiliyor. Bu konuda Milli Eğitim Müdürlükleri ve Sağlık Müdürlükleri, memurların sosyal medya aktiviteleri konusunda sessiz kalmayı tercih ediyor. Yapılan şikayetlere rağmen, tepki görmemek adına sessiz kalan kurum müdürlerinde bu sistemin neredeyse bir parçası haline gelmiş durumda. Bu durum, memurların iş yerlerindeki verimsizliklerini sorgulayan birçok kişiyi üzse de kamu kurumları, bu konuda herhangi bir yaptırım uygulamaktan kaçınıyor. Atama bekleyen milyonlarca kişinin hayalleri ve umutları, devlet memurlarının sosyal medya üzerinden para kazanma ve ünlü olma arayışlarıyla karşı karşıya. Eğitimde ve sağlıkta yaşanan aksaklıklar, bir yandan sosyal medyada izlenme peşinde koşan memurların vicdan muhasebesini sorgulatıyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlere karşı uygulanan şiddetin cezasını artırmaya yönelik maddelerin de yer aldığı öğretmenlik meslek kanununun haftaya TBMM'ye geleceğini açıkladı.  Öğretmenlere şiddete karşı yaptırım ve cezaların ağırlaştırıldığı Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) taslağında öğretmenlere yönelik disiplin hükümleri de yer alıyor.

“FENOMEN ÖĞRETMENLERE KINAMA CEZASI”

Öğrencilerle birlikte video çekip paylaşan fenomen öğretmenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye genelindeki birçok okulda görev yapan bazı öğretmenler, sosyal medyada takipçi sayısını artırmak için öğrencilerinin ders sırasındaki görüntülerini çekip yayınlıyor. Ancak çoğu öğretmen, bu görüntüleri yayınlamadan önce öğrencinin ailesinden izin almıyor. Taslakta yüz binlerce takipçiye ulaşan bu öğretmenlere yönelik hükümler de var. Sosyal medyada fenomen olmak için öğrencilerin görüntülerini çeken öğretmenlere ceza verilecek.

ÖMK'daki ilgili madde şöyle: "Öğrencilerin kişisel ve özel hayatına ilişkin bilgileri, öğrencilere ve eğitim süreçlerine ilişkin ses veya görüntüleri ilgili mevzuatta belirlenmiş usuller dışında paylaşma fiilinde kınama cezası uygulanacaktır." Kınama cezaları öğretmenlerin sicil dosyasında 5 yıl boyunca kalacak.

İSTİSMARA GİRİYOR

Çoğu uzman, öğretmenlerin, velinin izni olmadan öğrencilerine ait görselleri kişisel hesaplarından paylaşmasının aslında bir istismar olduğu görüşünde.

Memişoğlu: "Doktor adam zeki adamdır, pratik adamdır" Memişoğlu: "Doktor adam zeki adamdır, pratik adamdır"

ARGO KONUŞANA DA CEZA

Taslakta öğrencisine kötü örnek olabilecek davranışlarda bulunan öğretmenlere yönelik de disiplin hükümleri yer alıyor. Örneğin, öğrencisinin yanında argo konuşan öğretmenlere aylıktan kesme cezası uygulanabilecek.  Kanun taslağına göre aylıktan kesme cezası şu hâllerde verilebilecek: Öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacak şekilde öğrencilere olumsuz örnek teşkil edecek söz, davranış, hâl ve hareketlerde bulunmak. Öğrencilerin başarılarının değerlendirilmesinde taraflı davranmak. Eğitim-öğretim sürecinde bakanlıkça onaylanan öğretim programının belirlediği amaç ve hedeflere aykırı faaliyet ve uygulamalar yapmak.

“CEZA İÇERİĞİ YETERSİZ”

Sosyal medya da memur fenomenlerin arttığını söyleyen Reşit Yak isimli vatandaş, “Sosyal medya 5 videodan ikisi ya öğretmen ya hemşire, sağlıkçı videoları oluyor. Bu insanlar hangi saatte iş yapıyor, hangi ara çekim yapıyor, hangi saat düzenleme yapıp sosyal medyaya atıyor anlamış değilim. Van’ın sağlık hizmeti iyi değil diyoruz hayır iyi ama böyle insanlar yani çalışmayan, bir iş yerine iki iş çift maaş, sosyal medyadan gelir sağlamaya çalışan insanlar yüzünden kötü, bir çok doktor, hemşire, çalışan hakkıyla çalışıyor, günde yüzlerce hasta bakıyor ama hastanelerde öyle torpilli insanlarda var ki, öyle noktalara verilmişler, akşama kadar oturur canı sıkılır artık oturmaktan video çekip sosyal medya fenomenliğine soyunur, bu insanlar hakkında gerekli çalışmalar yapılmalı, ya fenomen olursun ya devlet memuru bunun ikinci bir şıkkı olmamalı, bakanlık tarafından eğitime yönelik cezai işlemler getirildi ama oda yeterli değil, bakanlık öğretmene fenomen olamazsın demiyor, çık gez çek ama öğrencileri çekme diyor, bunu da takan yokta işte maksat bir açıklama olsun da torba dolsun düşüncesi” dedi.

“MÜDÜRLÜKLER UYUYOR”

Atanamadığı için özel sektörde çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Elif İnan isimli bir vatandaş ise, “Yıllardır atama bekliyor ve yıllardır KPSS çalışıyorum, bende sosyal medya fenomeni olabilirdim ama maalesef düzenli bir maaşım yok işimi bırakırsam bir gelir elde edemeyeceğim, memur kısmı öyle değil çalışmasa da maaş günü geldiğinde maaşını alacak, yetkililer sen çalıştın veya çalışmadın diye sorgulamayacak, bir gelirin varsa ek işe girersin fenomenlikte memur kesimi için ideal bir şey, sürekli doğa çek, hastane önlüğüyle hastane çek, öğretmen ol okul çek, kaygın yok, yavaş yavaş ilerlet nasıl olsa maaşın var. Kimse öğrencinin eğitimi ne durumda diye sormuyor, kimse devlet hastanesinde nasıl bu kadar içerik üretilir diye sormuyor. Bunlar sormadığı için sağlık böyle. Van’ın eğitim yüzde 70’lerde günlerce okula gitmeden elinde drone ile ilçe ilçe gezen memurlar tanıyorum. Bu hangi ara devlet dairesine gidiyor veya bunun müdürlüğü nasıl bu şekilde izin veriyor anlamıyorum. Bir düzenleme getirilmeli, memur isen memurluk yap iyi bir şekilde hakkını vererek yap, Influencer’lik yapacaksan da bırak o alana hak eden biri atansın git çekimini yap tabii o zaman yine araya mülakat yani torpil gelir bize sıra gelmez. Bir memurun iki iş yapmasına karşıyım” diye konuştu.

Muhabir: Kemal Çamlı-Yeni Doğu Gazetesi

Kaynak: rss