Kartlı kapı kilidi sistemleri yaşadığımız çevrede evinizde, iş yerinizde, kamu kurum kuruluşları, gittiğiniz spor salonu gibi birçok noktada karşınıza çakacak kendisi ufak ama işlevi büyük ve bulunduğu yer itibariyle önemi çok yüksek cihazlardır. İstenmeyen şahısların özel alanlarımıza girmelerini engellemek ve istediğimiz takdir de geçişlerine izinler vermemiz için kullandığımız kapı kilit sistemleridir.

Şirket çalışanlarınızın can ve mal güvenliği, şirket taşınmazlarının güvenliği ve geçişlerin belirli düzeylerde kontrolleri için olması gereken donanımlardır.  Bu sistemleri destekleyen ve senkronize çalışan cihazlarla geçişlerin kontrol alınması amaçlanmaktadır. Kapı kilit sistemleri parmak okuma, kart okuma, yüz okuma ve şifrematik cihazların bağlantı yapılması ile çalışabildiği gibi kendi başına programlanıp çalışan modelleri de vardır.

Kapı kilit sistemlerinde ki kullanımlar elektronik kapı sistemleri, manyetik kapı kilitleri, bold pimli kilitleri yüz okuma, kart okuma, parmak okuma ve şifrematik cihazların tetiklemesi vasıtasıyla çalışan bunun yanında böyle cihazlara ihtiyaç duymayan kendi başına aktif olan ve çalıştırılan modelleri mevcuttur.

Bir okutma cihazının tetiklemesiyle çalışan kapı kilit sistemleri ac ve dc akımı girilerek kullanır. Herhangi bir cihazın tetiklemesine ihtiyaç duyulmayan kapı kilit sistemleri pil ile çalışmaktadır. Pil ile çalışan kapı kilit sistemlerinde 1300 mAh NiMH AA veya daha yüksek mAh li pil kullanılması gerekenler olduğu gibi 750 mAh NiMH AAA ve daha yüksek mAh’ li pil kullanan kapı kilit sistemleri mevcuttur. Tabii burada alkalin pil kullanılması geçiş süresini, kullanım süresini uzatacaktır.

Elektronik yani diğer adıyla bas-aç kapı kilit sistemlerinde ki çalışma prensibi ise şöyledir; parmak okuma, yüz okuma, kart okuma veya şifre ile giriş yapılan cihaz ile sistemleri arasında Normal Open (NO) bağlantı mantığıyla kablolaması gerekmektedir. Cihazla kapı kilit sistemi arasında herhangi bir enerji geçişi yoktur cihaza kartınızı, parmağınızı, yüzünüzü ve şifrenizi girdiğinizde cihaz size onay verdiğinde kapı kilit sistemine kuru kontak mantığıyla tetik gönderir ve kapı kilit sistemi aldığı bu tetiğe göre kapının açılmasını sağlar. Kapı kilit sistemlerin de geçiş süreleri yani bir okutmadan sonra ikinci kişinin okutması sonucunda verilecek geçiş aralığı veya aynı kişinin belirli sürede tekrar okutmasını engelleme gibi işlevsel dokunuşlar okutma cihazlarından ayarlanabilen durumlardır.

Elektronik kapı kilitleri (Örn: Strike MN-232), manyetik kapı kilitleri (Örn: Strike MN-180, Strike MN-280), bold pimli kilitleri (Örn: Strike YB-800) gibi çeşitleri olan kapı kilit sistemleri ayrıca yekpare çalışan apartman ve site giriş kapılarında kullanılan göstergeç akıllı kartlı apartman kapı kilidi otomatiği (Örn: Strike APT-5) , otel oda kapı girişlerinde kullanılan Gustavo 620 Mifare otel kapı kilidi, Gustavo 560 Temic otel kapı kilidi ve genellikle şirket yönetici kapılarında kullanılan görünümü şık olan KeyLock tarzı (Örn:Magic Pass MP 12380) birçok ürün portföyüyle kullanıcıların hizmetindedir.

Manyetik kapı kilit sistemleri diğer bir adıyla cam kapı kilit sistemlerinde kilidi tetikleyen cihaz ile kilit arasında sürekli enerji Normal Close (NC) bağlantı mantığıyla kablolaması gerekmektedir. Burada ki durum kilidi tetikleyen cihaz ile manyetik kapı kilit sistemi arasında sürekli enerji vardır. Kilidi tetikleyen parmak, yüz, kart ve şifre okuma cihazından yapılan okutma sonrası gerekli onay alınırsa cihaz ile kilit arasında ki enerji kesilir, manyetik kilidi boşa bırakır ve kişilerin geçişine imkân verir. Bu kilitlerde ki strike mn180, mn280, mn350 vb. gibi modellerde ki mn kısaltmasından sonra gelen 180, 280, 280 ve 350 gibi rakamsal değerler bu kilitlerin kaç kilogramlık baskıya kadar dayanıklı olacağının bilgilendirmesidir.

Üst arama dedektörü nedir, nerelerde kullanılır ve kullanım amaçları nelerdir?

Kapı dedektörü ve boy dedektörü gibi isimlendirilen üst arama dedektörü içinden geçiş yapan kişilerin üzerlerinde ki silah, bıçak, çakı vb. kesici, delici ve yaralayıcı aletlerin tespiti ve engellenmesi için kullanılan güvenlik görevlilerinin kontrollerini daha titizlikle yapmalarını sağlayan elektrik enerjisiyle çalışan ürünlerdir. İnsan giriş çıkış sirkülasyonlarının yoğun olduğu alışveriş merkezleri girişleri, valilik, kaymakamlık, belediye gibi kamu kurum ve kuruluş girişleri, plaza girişleri, spor salonu girişleri, havaalanları girişleri, askeri tesis ve polis merkezleri gibi yerlerdeki geçiş kontrollerini daha kontrollü bir şekilde sağlamak ve güvenlik açıklıklarını minimuma indirmek için kullanılan güvenlik için son derece önem arz eden cihazlardır. Bütün modellerinde üst ekranındaki grafiksel ışıklandırmada geçiş yapan kişi sayısı ve geçişte alarm veren kişi sayısını gösteren sayaçlar vardır. Hassasiyet ayarlamaları kolay erişebilir menüsü vasıtasıyla hızlı bir şekilde yapılabilir. Perkotek firması olarak Türkiye distribütörlüğünü yapmakta olduğumuz SECUDA markasının SECUDA SEC 100, SECUDA SEC 200, SECUDA SEC 250, SECUDA SEC 750 ve SECUDA SEC 950 modelleri stoklarımızda olup Türkiye ve yurt dışına satışlarımız mevcuttur.

El dedektörü nedir, nerelerde kullanılır ve kullanım amaçları nelerdir?

çalışma frekansı 22 Khz olup 9 voltluk şarj edilebilir pille çalışmaktadır. Silah, bıçak, tornavida, maket bıçağı gibi kesici, delici veya yaralayıcı bir ürünü tespit ettiklerinde sesli ve titreşimli uyarı vererek kullanan güvenlik görevlisini bilgilendirir. El tipi metal üst arama detektörleriyle üst arama dedektörleri ayrı ayrı kullanılabileceği gibi beraber kullanımları da tercih edilebilir.

Üst arama detektörlerinden geçmelerinde sağlıkları açısından risk teşkil eden hamile bayanlar ve kalp hastaları gibi insanların üst arama dedektöründen geçmeden el dedektörü ile tarama yapılarak kontrolleri yapılmasına olanak veren el dedektörleri ayrıca çanta, paket ve bavul gibi eşyaların hızlı bir şekilde kontrolüne olanak sağlamaktadır.