İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu koordinesinde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Türkiye'deki donörlerden üreme hücresi temin edilmesine yönelik faaliyetler yaptığı belirlenen şüpheliler takibe alındı. Şüphelilerin, MASAK verileri, banka hareketleri, HTS kayıtları, kargo ve uçuş bilgileri incelendi. Soruşturmada, donörlerin muayenelerini yapan, ilaç tedavisine başlamalarını sağlayan ve uygun hale getirilen donörlerin yurt dışına çıkışlarını organize eden şüphelilerin, KKTC, Arnavutluk ve Gürcistan'daki bağlantılı kliniklerde üreme hücrelerinin alınmasını sağladıkları belirlendi. Üreme hücreleri alınan donörlere ödeme yapıldığı ve şüphelilerin bu faaliyetlerden maddi menfaat elde ettiği tespit edildi.

Yapılan çalışmalar sonucunda, donörleri muayene ederek ilaç tedavisine başlattıkları, yurt dışındaki kliniklerde üreme hücrelerinin alınmasını organize ettikleri ve donörlere ödeme yaparak maddi menfaat sağladıkları öne sürülen 53 şüpheli tespit edildi.

14 ilde şüphelilere yönelik eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonda ilk etapta 36 şüpheli yakalanırken, devam eden çalışmalarla 8 şüphelinin daha gözaltına alınmasıyla sayı 44'e yükseldi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından sabah saatlerinde adliyeye sevk edildi.

8 şüpheli tutuklandı

Adliyeye sevk edilen şüphelilerden biri serbest bırakılırken, 8 şüpheli tutuklama, 36 şüpheli ise adli kontrol talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlikçe, 8 şüpheli tutuklanırken, 36 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi.

Türkiye'nin en iyi liseleri belli oldu: Zirvede iki okul
Türkiye'nin en iyi liseleri belli oldu: Zirvede iki okul
İçeriği Görüntüle

"Suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve ""2238 Sayılı Kanun" suçundan örgüt lideri Hacer T., Muharrem Şahin, Ahucan Aslan, Soner Sezer Sezgi, Şenol Kalyoncu, Demet Üregil, Zümren Durgun, Elanur Gümüşsoy tutuklamaya, diğer 36 şüpheli ise adli kontrolle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi. 1 şüpheli ise emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.