Kamuda görev yapan yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi sürecinde önemli bir aşamaya gelindi. Taraflar, dün üçüncü kez buluşarak önerilerini görüştü. İşçi kesimini temsilen Türk-İş ve Hak-İş yetkilileri, saat 14.00'te işveren temsilcisi olan Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ev sahipliğinde bir araya geldi.
HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı ve Öz Sağlık İş Genel Başkanı Devlet Sert, Toplantıda TÜHİS'in herhangi bir teklif sunmadığını ifade ederek, "Yeniden bir araya gelinecek, teklifler masaya yatırılacak. Farklı alternatifler üzerinden değerlendirmeler yaparak, çalışanları enflasyona ezdirmeden, onların mağduriyetini gidererek, hak ve menfaatlerini koruyacak şekilde planlamayı yapacağız" dedi.
İşte sendikaların sunduğu 21 maddelik teklif paketinin kısa ve net özeti;
Sözleşme Başlangıç Tarihi
Toplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihi taraflarca belirlenecek.
Taban Ücret
Günlük brüt ücretler en az 1.800 TL olacak. Skala farkları korunacak ve en az 1 TL fark bulunacak.
Kıdem Zammı
Her hizmet yılı için net 15 TL/gün kıdem zammı yapılacak. Bu zam, tüm ücret kalemlerine yansıyacak.
Ücret Zamları
1. yıl 1. altı ay: %50 zam
1. yıl 2. altı ay: %25 zam + enflasyon farkı + %10 refah payı
2. yıl 1. altı ay: %25 zam + enflasyon farkı + %10 refah payı
2. yıl 2. altı ay: %25 zam + enflasyon farkı + %10 refah payı + izleyen aya enflasyon farkı
Sözleşme Süresi ve Ek Ödemeler
İkramiyeler 112 güne çıkarılacak, sosyal yardımlar artırılacak. Nisan ve Ekim aylarında ek ödeme yapılacak.
Çalışma Süresi
Genel çalışma haftalık 40 saat, 5 gün
Deniz işçileri için 45 saat, 6 gün
Fiili Çalışma Ödemeleri
Fiili çalışmalara dayalı ödemeler düzenli hale getirilerek aylık yapılacak.
Fazla Mesai
40 saati aşan her saat için %100 zamlı
Bayram ve tatillerde normal sürenin üstü %200 zamlı
Öte yandan memurlar için durum şu şekilde;
Nisan ayı enflasyon verisi TÜİK tarafından 3 Mayıs’ta açıklanacak. Ekonomistler, aylık enflasyonun yüzde 4 veya biraz altında gerçekleşmesini bekliyor. Bu durumda memur ve memur emeklilerinin yılın ilk yarısındaki Enflasyon farkı kesinleşmeye başlayacak.
İlk 4 Ayda Enflasyon Yüzde 14,5 Olacak
Ocak-Mart dönemi kümülatif enflasyonu yüzde 10,1 olarak hesaplandı. Nisan ayında TÜFE yüzde 4 olursa, ilk dört ayda toplam enflasyon oranı yüzde 14,45 olacak. Bu durum, memur maaşlarına en az yüzde 13,38 zam yapılacağı anlamına geliyor.
Memura Enflasyon Farkı Yüzde 7,98’e Ulaşacak
Memurlar 2024 yılı için toplu sözleşme kapsamında ilk altı ayda yüzde 15 zam almıştı. Ancak enflasyon farkı hesaplamasında sadece toplu sözleşme zammı kapsamında verilen yüzde 6'lık zam dikate alınmaktadır. Dört ayda yüzde 14,45 enflasyon oluşursa, memurların yüzde 6’lık kısmı toplu sözleşme zammına karşılık gelecek, kalan yüzde 7,98 oranı enflasyon farkı olacak.
Temmuz 2025 Zam Oranı Şimdiden Yüzde 13,38’e Ulaştı
Enflasyon farkına ek olarak, 1 Temmuz 2025’te yürürlüğe girecek olan ikinci dönem yüzde 5’lik toplu sözleşme zammı da eklendiğinde, Temmuz zammı şimdiden yüzde 13,38 seviyesine çıkıyor. Bu orana, Mayıs ve Haziran ayı enflasyonları henüz eklenmedi.
MB Tahminine Göre Yıl Sonu Hedefi Zor Tutacak
Merkez Bankası, 2025 yılı için yüzde 24 enflasyon tahmini yapmıştı. Ancak ilk dört ayda gelen yüzde 14,5’lik TÜFE, yılın kalan 8 ayında sadece yüzde 8 enflasyon hedefini zorunlu kılıyor. Aylık ortalama yüzde 1 seviyesinde enflasyon gerekecek ki bu oldukça iyimser bir senaryo olarak değerlendiriliyor.
Yeni Enflasyon Tahmini 22 Mayıs’ta Gelebilir
Merkez Bankası’nın yılın ikinci Enflasyon Raporu 22 Mayıs’ta açıklanacak. Bu raporda yıl sonu enflasyon hedefinin yukarı yönlü güncellenmesi ve üst bandın yüzde 29’un üzerine çıkmaması bekleniyor. Yeni tahminle birlikte, memur ve emekli maaşlarına yansıyacak zam oranları da daha net hesaplanabilecek.