Covid-19 Pandemisi ile mücadelenin kahramanları sağlık çalışanlarının mücadelesi ve fedakârlığı Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanı başta olmak üzere tüm devlet yöneticileri halk tarafından taktirle karşılanmış ve sağlık çalışanın saygınlığını artırmıştır. Sağlık hizmeti sunumunda görev alan çalışanlar, bu dönemde mücadele ederken sadece adalet beklentisi ile hareket etti. 

Sağlık Bakanımızın açıklamış olduğu performans ek ödemelerin 3 ay tavandan ödenmesi aslında çalışanın yılarca hakettiği ancak  bu güne kadar  türlü gerekçelerle alamadığı alının terinin karşılığıdır.

Sağlık çalışanları Covid-19 Pandemisi ile mücadelesi sırasında bir de kendilerine yapılmayan açıklama  nedeni ile adaletsiz dağılımın yapılıdıgını düşündüğü, motivasyonun bozulduğu bir süreç yaşamıştır.

  Sağlık çalışanları kendilerine yönetimleri tarafından cevabı verilmeyen soruların, cevaplarını alamamaktadırlar.

1- Ek ödemeler her ilde farklı tarihlerde  yatırılmıştır. Geçikme yaşanan iller de geçikme sebebi nedir? Geçikmeye sebep olanlar ile ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

2-Aynı hastanede çalışan ve sürecin başlangıcından bu yana idari izinli olan personele perfformans ek ödemesi yapılmış mıdır? Serviste hizmet veren çalışan iki hemşirenin sadece mezuniyetleri farklı olduğu için aldıkları ek ödemeler arasında uçurum olmasının izahı nasıl yapılabilir ?

2-Covid-19 Pandemisi ile mücadelede her an görev alan personel ile sadece bir nöbet tutan personel aynı kategoride mi değerlendirilmiştir? Ayda 2 gün işe gelen ile tam mesai gelen, sabah 10'da gelip,12'de çıkan ile  nasıl aynı risk ile karşı karşya olabilir? Adalet bunun neresinde?

3- Covid-19 Pandemisi ile mücadelede her gün mesaiye gelen işyükü artan  personel ile esnek mesai kapsamında 2 haftada 1 gün gündüz mesaisine gelen ve hasta görmeyen personel aynı kategoride mi değerlendirilmiştir?

4- Covid-19 Pandemisi ile mücadelesinde esnek mesai uygulaması nedeni ile sağlık personeli nöbet parası alamaz iken, aynı hastanede esnek mesai uygulayan klinik destek hizmetleri personel fazla çalışma ücreti almış mıdır?

5- Covid-19 Pandemisi ile  mücadelede görevli çalışanlarının tespit edilmesinde  idareciler takdir yetkilerini kötüye kullanmışlar mıdır? Takdir yetkisi hangikriterler gözönünde alınarak belirlenmiştir.

6- Çalışanlar arasında ayrımcılığa sebebiyet vererek hak kayıplarına neden olan bu durum nasıl telafi edilecektir?

7- Covid-19 pandemisinde mücadelede yer alan ve annesini, babasını, çocugunu, eşinİ 45 gündür göremeyen personel ile esnek mesai kavramında 2 hatada 1 gün işe gele personel hangi mantık ile aynı kategoride değerlendirilebilir?

8-Covid-19 pandemisinde mücadelesinde filyasyon ekibinde yer alan personel ile, il sağlık müdürlüğü hukuk bürosunda, sicil -atama, eğitim, özlük biriminde çalışan personelin riski eşit midir? Aldığı ek ödeme eşit olsun

 Sağlık Bakanmızın sağlık çalışanın motivasyonu artırmak için yapmış oldugu uygulamada, sahada açıklanaması, esnek mesai kapsamında mesai 2 haftafda 1 gün gelerek hastaya bakmayan kişi ile, her gün mesaiye gelen personelin aynı ek ödemeyi alması, ayrımcılıklar olması, adaletsiz davranılması çalışanların motivasyonunu ve çalışma barışını bozmaktadır.

Editör: TE Bilisim