Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Devlet Hastanesi Başhekimi Kenan Toprak istifa etmişti.

Yaşanan bu gelişmenin ardından ortaya çeşitli iddialar atılırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, istifayı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması amacıyla verilen önergede sorular sorularak, şu ifadelere yer verildi:

“Şanlıurfa’nın Siverek İlçesi’nde bulunan Siverek Devlet Hastanesi’nde atanan başhekim 1 ay görevde kaldıktan sonra istifa ettiği ve istifa gerekçesinin de rant odakları tarafından uğradığı psikolojik baskı olduğu basına ve Şanlıurfa kamuoyuna yansımıştır.

İstifada aşı geçen başhekime ait olduğu iddia edilen istifa metninde;

‘Biz Allah rızası için nasıl hizmet edebiliriz diye yola çıktık. Ama bu gayretimiz menfaat lobisine dokundu. Çalmayacagız, çaldırmayacağız dedik. Bizi menfaati doğrultusunda kullanamayanlar karalama kampanyasına başladı. Ve kendilerine göz yummamız istendi. Bunu yapmayacağımızı deklare ettik. Bürokrasiyi müdahale ettirmeyeceğiz dedik. Ama olay bizim artık hakkıyla hizmet yapamayacağımız düzeye geldi. Bazı şeylere göz yummamız istendi. Buna göz yummayacagimizı söyledik. Ve onurumuzla bu işi yürütemeyeceğimizi anladım, bugün itibari ile yönetim olarak istifamızı verdik’ ifadeleri yer almıştır.

Daha önce de personel ve hekim eksikliğinden dolayı verimli kullanılamayan hastanenin başhekiminin rant baskıları sonucu yaptığı istifa kamusal hizmet ve halk sağlığı açısından oldukça talihsiz bir durumdur. Bu hususta değerli başhekimin uğradığı psikolojik baskının araştırılması ve bu rant odaklarının deşifre edilmesi elzemdir.

Bu bağlamda;

1.Siverek Devlet Hastanesi’nin başhekimi resmi olarak istifa etmiş midir?

2.İstifasının gerekçesi olarak belirtilen ‘Şanlıurfa’daki rant odaklarının’ araştırılması adına bir soruşturma açacak mısınız?

3.Şanlıurfa’da bulunan hastanelerde rant sağlayan yönetimlere ilişkin bir araştırma da bulunacak mısınız?

4.Bu konuda kamuoyuna açıklamada bulunacak?”

Urfa Pusula

Editör: TE Bilisim